Re: KH a datová schránka
Mám také klienty bez datové schránky, přemýšlím, zda nezřídit plnou moc na odesílání všeho k DPH ze své datovky. Můžu to takto vyřešit u více klientů ? Dovedu si představit, že klientovi přijde na email výzva, ten mi to přepošle, já opravím, pošlu přes EPO a klienta s potvrzením na FÚ a to se má stihnout do pěti dnů ? Nebo do 5 + 5 ?
Pokud nebude klient do sveho mailu chodit ráno, večer, 365 dnu v roce, a nebude hned informovat svoji účetní, tak to bude nestihacka. Pet plus pět zde neplatí.
Pokud bude plna moc na odesílání, tak to aby byla rovnou i na podepisování. Sama takovou odpovědnost za klienty přebrat nechci.
Už jsme to tu probírali - bohužel, myslím si, že nejschůdnější cesta pro nás externí účetní bude, aby si klient zřídil datovku, zadal, že chce zprávu na telefon, že mu přišla do DS zpráva. Pak mě informovat, samozřejmě přístup budu mít určitě já. To je jediná šance, kdy se vzdálím třeba jen na týden - do datovky nepoleze (pak automaticky přijato) + 5 dní na opravu. Trochu zodpovědnosti na ně. V žádném případě přes svoji DS. Kdo na to nepřistoupí, jeho chyba. Musí si to vyřešit sám.
Jaru,
souhlasím.
Jen opět připomínám, že by bylo vhodné zřídit "kukátko" tj. pověřit nějakou osobu, která bude mít oprávnění do DS pouze nahlížet a nikoliv DS vybírat. Nahlédnutím zjistí, zda se jedná o písmo od FÚ nebo od jiného orgánu veřejné moci.
Hezký den!
Samozřejmě, ale každá informace od Vás je k nezaplacení. Oni to pořádně neví asi ani na MF, to už bychom měli třeba program, aby se vidělo, jak na to. To mě nejvíc fascinuje.
A po nás to všechno budou chtít dobře. Vaše ranní zpráva, že by už mysleli i na to, jak zmírnňovat sankce, mě potěšila!
Aby se nevzpamatovali pozdě, až zjistí, že plno podnikatelů jim na to kašle, ukončí nebo to vymyslí jinak....ty mnší začnou znova, bez DPH. Samozřejmě je to složitý, ale otráví i ty poslední, co chtějí něco dělat.... děkuji
Jaru,
pokud budete chtít výjimečně použít +5 pracovních dnů na odevzdání DPH tak lze KH odevzdat 25 dne a až odevzdáte DPH v + 5 pracovních dnů, tak s následným KH ve stejném datu.
Pokud to nebude stále ale jen občas, tak by neměla být pokuta.
Hezký den!
Myslím si, že by zde měli odpovídat - ti "chytrolíni 50 ks/, kteří budou sedět v Pardubících a vše kontrolovat -
byla jsem na školení a problém nastane při zadávání v.s., protože program některé znaky neskousne - takže do v.s. pouze čísla žádná lomítka, pomlčky atd.
Janino,
mám informaci, že do čísla daňového dokladu se mohou uplatnit nejen čísla a písmena, ale i speciální znaky jako lomítka, pomlčky atd. Problém patrně bude, když jedna strana uvede "nulu" a druhá strana zadá velké písmeno "O". Ale informace se vyvíjí, máte na to ještě měsíc času. :-))
Do v.s. se mohou uplatnit pouze číslice, ale to je něco jiného. V.s. se používá na platby do banky.
Hezký den!
P.S.
chytrolíni přeci chytají daňové kolotočáře, na lid obecný čas nemají
P.
Ive,
KH za společnost (do roku 2013 sdružení bez právní subjektivity) podává určený společník, který podává daňové přiznání za společnost (§101c/2 ZDPH).
Pokud si tento společník zvolí jako zmocněnce podle § 27 DŘ s.r.o., tak zvolený zmocněnec může podávat prostřednictvím své datové schránky.
Osobně bych ale doporučoval, aby si společník zřídil datovou schránku a podával DPH i KH prostřednictví této DS.
Hezký den!
Děkuji za reakci. V uvedené společnosti jsou tři osoby, na všechny tři jsou daňové doklady (přeúčtovávám na určenou osobu). Jde mi o to, jestli by si všichni tři měli zřídit datovky (kvůli KH), nebo by mohli "použít" datovku, kterou už má zřízenou jeden člen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.