Re: Nárok na peněžitou pomoc v mateřství
Nejedná se o zdravotní, ale sociální pojištění a podmínka je alespoň
270 kalendářních dnů pojištění v posledních dvou letech před nástupem na PPM. V prvním zaměstnání máte 173 a v druhém Vám chybí.Jinak se počítá doba i předchozích pojištění v posl.dvou letech , u Vás to asi nevyjde - doby, které se překrývají, se nezapočítávají, tedy 100 dnů v druhém zaměstnání by se Vám stejně nemohlo započítat.
Ano, je to překlep :-) dík. Neříkám,že by se nemohla přičíst, právě naopak, ale ta doba, která se kreje nyní s prvním zaměstnáním (pojištění běží současně) ,myslím,že to byo kolem 100 KD se nemůže počítat. Proto jsem zapochybovala, zda jí to vyjde, záleží jak dlouho a zda vůbec byla před 9.2.15 jinde pojištěna a by se to vešlo i do doby 2 let před nástupem na PPM.
Pořád Vám nerozumím, jak to myslíte, že ta doba, který se kryje s prvním zaměstnáním (tj. to zaměstnání od 1.8.2015), se nemůže počítat. Samotná tato doba ne, ale kdyby před 9. únorem pracovala a tato práce dohromady s tou prací od 1.8. by dala 270 kal. dnů (bráno 2 roky zpátky od nástupu na MD), tak by měla nárok na PPM i na základě toho druhého zaměstnání, které začalo 1.8. Myslím si to správně nebo se mýlím?
Já myslím, že paní Jiřina nepostřehla, že jde o souběh zaměstnání. Z toho prvního zaměstnání samozřejmě na PPM nárok má a vzhledem k tomu, jak těsně to vyšlo, řekla bych, že je to "plánované rodičovství". Co bylo před 9.2. není třeba řešit. Odhaduji, že tam žádné pojištění nebylo, protože tazatelka se neozývá s doplňující odpovědí.
Vím,že jde o souběh.O prvním zaměstnání není pochyb, že podm.délky poj.splňuje. U druhého ne, proto jsem též psala, kde byla předtím 9.2., kde by se dalo použít pojištění,které chybí.Nic to nemění na faktu, že při "půjčení " pojištění z mín.období se pak nemůže započíst doba,kdy se obě zaměstnání překrývají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.