Re: změna účetní
Přebírala jsem účetnictví v půlce roku - původní účetní musela ze zdravotních důvodů ukončit činnost.
Nezadávala jsem doklady z prvního půlroku. Navedla jsem si počáteční stavy podle jejích výstupů, ona mi dodala veškeré inventury apod.
Musela jsem si upravit účtovou osnovu, abych pokračovala "stejně".
Přistupovala jsem k tomu, jako by mi to předala na začátku účetního období. Program mi to dovoluje.
Co máte za program jestli se můžu zeptat, já mám právě pocit , že můj program tohle nedovoluje. A kdyby jo tak by mi stačilo navést stavy k 31.12.2015 a nový rok bych navázala na ní? samozřejmě podle její účtové osnovy....I tak z toho nejsem moc nadšená, není to zrovna přehledné potom, když něco musíte dohledat
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>mám dotaz, nejmenovaná firma mě požádala abych jim
>>>>dělala účetnictví od nového roku. Jelikož se svojí
>>>>účetní
>>>>nejsou spokojeni (externí účetní)Já samozřejmě nebyla
>>>>proti, ale minulý týden jsem zjistila, že nemají
>>>>kalendářní rok, ale hospodářský, tudíž úzávěrka v
>>>>červnu.
>>>>
>>>>Jakým způsobem jde přebrat účetnictví v polovině
>>>>roku?
>>>>Paní účetní dělá v jiným programu, takže asi budu
>>>>muset bušit celý půlrok, abych měla přehled co se
>>>>dělo
>>>>v
>>>>tom 1.pololetí.
>>>>
>>>>Co si o tom myslíte? Upřímně se mi to rozleželo v
>>>>hlavě a nemyslím si, že je to štastné řešení. Lepší
>>>>by
>>>>bylo, aby ona dojela účto aspon do června.
>>>>
>>>>Horší je, že už asi to nejspíš té účetní sdělili,
>>>>tak
>>>>pochybuju, že bude chtít pokračovat.
>>>>
>>>>Nevím jak z toho ven.
>>>
>>Co máte za program jestli se můžu zeptat, já mám
>>právě
>>pocit , že můj program tohle nedovoluje. A kdyby jo
>>tak by mi stačilo navést stavy k 31.12.2015 a nový
>>rok
>>bych navázala na ní? samozřejmě podle její účtové
>>osnovy....I tak z toho nejsem moc nadšená, není to
>>zrovna
>>přehledné potom, když něco musíte dohledat
>Koukla jsem se, co jsem vlastně udělala - počáteční
>data jsem navedla s datem, kdy ukončila předchozí
>účetní. To mi šlo.
>Dohledávání je opravdu problém. Já jsem naštěstí
>přebrala obchod, kde toho dohledávání moc není.
Řešila jsem něco podobného. Zadala jsem stavy na počátku účtovaného období, pak obraty podle předaného účetnictví a měla jsem stavy na účtech k potřebnému datu. Plus jsem do závazků a pohledávek a do salda zadala jednotlivé nezaplacené závazky/pohledávky. Pracuji v SW Pohoda.
Provedla jsem přesně jako reagující přede mnou. Přebírala jsem k 1.7., takže jsem si navedla počáteční stavy k 1.1., interním dokladem obraty na všech rozvahových i výsledkových účtech. Už tam jsem si u některých účtů změnila analytiky a vyrobila tedy převodový můstek. Pokud bylo potřeba dohledávat, nechala jsem si při předávání poslat v pdf její hlavní knihu (nebo účetní deník) a dohledávala v tom a případně přeúčtovala to, co nebylo OK.
Pokud byste navedla počátky k jejímu ukončení, tak musíte mít pořád dvoje výkazy, ty z jejího programu a ty z Vašeho.
U stavebních firem alespoň u těch velkých a dobře vedených, se účtuje navíc ještě i zakázkově. Tzn. nestačí jen zadat PS a stavy obratů rozv. a výsled. účtů, ale i rozdělené dle jednotlivých zakázek. Ano NV je nedokončená výroba a u stavebních firem je její problematiku nutné dobře znát. Jedná se zpravidla o milionové částky, takže tuto problematiku vám radím opravdu nepodcenit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.