Re: krácení odpočtu DPH
Pokud děláte práce na objektu z kterého je příjem bez DPH , pak zde není žádný nárok na odpočet. Pouze u plnění, kde se nedá rozlišit co je a co není pro kterou činnost, tak tam krátíte koeficientem. Mám li například 4 budovy a v jedné z budov jedno patro pronajímám bez DPH, potom například u opravy střechy si uplatním DPH pouze u 2/3, i kdyby mi koeficient vyšel 0,96. Koeficient použiji pouze u plnění kde neumím vyčíslit přesné náklady. Například platím účetní firmu s DPH ...tady si u odpočtu uplatním dle koeficientu. a skutečně pokud je to v prvním roce a je to na hraně těch 95% tak můžu to dělat s koeficientem 1 a na konci roku až vím přesný koeficient tak ty doklady, které jsou pro obě činnosti pokrátím v ročním zúčtování. Ale pro další rok, už musím během roku používat tento koeficient jako zálohový.
Moc děkuju za tak obsáhlou odpověď, ale pro mě ještě poslední upřesnění. Když koeficient vyjde třeba v červnu 0,6 musím hned v přiznání za červen tímto koeficientem krátit, nebo můžu použít koeficient 1, nic nekrátit a vypořádat to až na konci roku podle skutečnosti, jak mi vyjdou všechna krácená plnění za celý rok? To mi není jasný, je vidět, že vy se v tom vyznáte
Ne nemusíte. Pokud jste schopna zdůvodnit proč jste si zálohový koeficient pro první rok stanovila 1 , tak ho můžete používat celý rok a ve 12 měsíci pokrátíte spočítaným koeficientem jen ta plnění kterých se to týká. a v dalším roce již budete krátit tímto koeficientem zálohově a na konci roku přepočítáte a narovnáte na nový koeficient.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.