Vlákno názorů k dotazu Konkurenční doložka v pracovní smlouvě od contactgmail - Re: Konkurenční doložka v pracovní smlou Samozřejmě předem děkuji...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2015 21:47

contactgmail (neregistrovaný)

Re: Konkurenční doložka v pracovní smlou
    Samozřejmě předem děkuji za odpověď. Jsem ochoten se i odměnit pokud mi někdo dodá fundovanou odpověď (a je např. právník). Mohu ho kontaktovat soukromě.

• 17. 12. 2015 9:18

VH

Nepíšete, jak je to se splatností peněžitého vyrovnání - zda platí ZP nebo jste sjednali něco jiného.

Pokud jde o zaměstnavatele, ten může od KD odstoupit jen za trvání PP. Skončil-li PP 31.10.2015 a splatnost peněžitého vyrovnání je měsíčně pozadu, pak peněžité vyrovnání za listopad je splatné nejpozději 31.12. 2015. Nevyplatí-li ho zaměstnavatel ani do 15.1.2016, po tomto datu můžete KD vypovědět (výpověď se nedává k ...). Pokud výpověď KD doručíte ještě v lednu 2016, KD skončí 1.2.2016.

• 17. 12. 2015 9:44

Děkuji za odpověď. V případě soudního sporu, může být polehčující okolnost :-), že zaměstnavatel nezaplatil včas (do konce prosince)?

• 17. 12. 2015 10:26

VH

Polehčující a přitěžující okolnosti se uplatňují v trestním řízení. Mám tomu rozumět tak, že pokud vám zaměstnavatel nevyplatí pen. vyrovnání za listopad ani do konce 12/2015, že se budete jeho výplaty domáhat soudní cestou? Pokud ano, pak nevyplacení je právě podmínkou pro takovou žalobu. Než budete zvažovat tyto kroky, nechte se posoudit celou KD, v mnoha soudních sporech soud shledal, že pro její sjednání nebyly splněny podmínky, že je neurčitá, tudíž neplatná apod. NS ČR judikoval, že KD musí obsahovat důvody, pro které zaměstnavatel může od KD odstoupit (i když zákoník práce takový požadavek neobsahuje) - v této souvislosti se mi druhý důvod, který uvádíte, nelíbí, protože nepředstavuje pro zaměstnance jistotu, není exaktně zjistitelný.

• 17. 12. 2015 10:44

Nejde mi ani tak o vymahani. Jde mi o to, ze ted jsem v nejistote - zamestnavatel se mi na 99% nechysta zaplatit ani za listopad ani za prosinec, proste to neuplatnovat.

Mam nabidku abych zacal na miste od 1.ledna. Nevim jiste zda by to misto mohlo byt povazovano za konkurenci (firma neni zadnym velkym hlavnim konkurentem, ale zustavam v oboru).

Tak se bojim naschvalu, aby mi nerekli tesne pred 15.lednem, ze jsem dolozku porusil (aniz by mi cokoliv zaplatili).

Pokud jste pravnik, rad se s Vami poradim (i zaplatim). - dejte mi sem na vas kontakt.

Diky

• 17. 12. 2015 10:57

VH

O tom, které zaměstnání by mělo konkurenční povahu, by rozhodoval soud. Znění KD je velmi důležité - např. máte zákaz vymezen teritoriálně, personálně apod.? Také je důležité, zda jste se u zaměstnavatele seznamoval pro něho s důležitými skutečnostmi (a jakými), které byste mohl využít na jeho úkor, pokud ne, pro sjednání KD nebyly splněny podmínky.
    Právník jsem, ale kontakt zveřejňovat nebudu.

• 17. 12. 2015 11:23

Opět děkuji a vážím si vašeho času.

Vymezení teritoriální tam není.

Znění je:

"Zaměstnanec souhlasí s tím, že v období 12 měsíců ode dne ukončení pracovního poměru mezi Zaměstnavatelem a Zaměstnancem se zdrží výkonu výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti Zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu. "

A situace je řekněme analogická, kdy by např. technický ředitel vývoje automobilky jedné přešel do menší firmy, která dělá taky auta, ale jiný segment trhu. A nesetkával jsem se s fakty týkajícími se např. obchodních kontaktů ani v té nové firmě nepoužívají stejné technologie (jen postupy jsou stejne v celém oboru).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).