Re: zaměstnávání cizinců
Taky jsem toto nedávno řešila a obvolávala jsem přímo OSSZ a ZP + jsem četla i informace od ÚP na internetu. Pokud chcete zaměstnat cizince z EU, který tu práci zde bude mít jako první zaměstnání, nahlásíte ho normálně přihláškou na OSSZ. Formulář vám nevezme rodné číslo, takže jsem vyplnila datum narození ručně a k tomu mi cizinec dal nějaké číslo, které tedy není ani rodné, ani evidenční. Zapsala jsem ho do kolonky "rodné číslo" na žádost úřednice a poslala jsem. OSSZ přidělí zaměstnanci evidenční číslo sama, pokud ho už nemá z dřívějška. Na ZP přihlašujete pod kódem "E", pokud jde o cizince z EU. Když nemá rodné číslo, napíšete do kolonky M jako muž nebo Ž jako žena a za to datum narození. Průkaz vám přijde poštou na firmu. Hlásíte to taky přihláškou na ÚP - Informace o nástupu zaměstnání cizince. Všechny adresy chtějí do puntíku přesně, tak si to zjistěte přímo od těch lidí, protože v cestovních dokladech to není. Já jsem nedávno přihlašovala Bulhary a takovýhle byl postup. Když budete mít chybu, tak se nic neděje, oni vám zavolají nebo pošlou dopis a domluvíte se na opravě a upřesnění, taky jsem to tak měla + mi ještě cizinci tvrdili, že v ČR nikdy nedělali a později se přišlo na to, že ta evidenční čísla pro SP už dávno mají a nedodali k tomu absolutně nic a ani nic neřekli. A ještě jsem z těch cestovních dokladů musela luštit azbuku :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.