Vlákno názorů k dotazu Úhrada faktur v hotovosti a EET od Martin Kůst - Re: úhrada faktur v hotovosti a EET Podle mého...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2016 10:32

Martin Kůst (neregistrovaný)

Re: úhrada faktur v hotovosti a EET
    Podle mého názoru je odpověď celkem nejistá, pracovník FÚ bude jistě tvrdit, že taková platba systémem EET projít musí. Na druhou stranu se nejedná o tržbu, ale pouze o jeden z možných způsobů úhrady již vydané faktury. Úhrada v hotovosti může proběhnout s časovým odstupem, leckdy po splátkách a mnohdy až po splatnosti na základě upomínky. V reálu by tak docházelo k paradoxním situacím, kdy by bylo nutné např. pro účely sledování výše obratu pro DPH takto uhrazené faktury vyčlenit, protože by sledovaný obrat vlastně stoupal duplicitně. To samé se týká i základu daně pro účely daně z příjmů. Takovouto platbu následně vyčlenit z obratu z EET asi dost dobře nepůjde a zaúčtovat fakturu bez vlivu na zisk a sledovaný obrat pro účely DPH, tak to je vstupenka do chaosu ve vlastním účetnictví. Tato problematika je velmi nejasná a to pouze z toho důvodu, že se jedná o nesystémový "bastl" ke stávajícím zákonům, jenž se bude postupně případ od případu dolaďovat. Jsem z účetní společnosti a absolvoval jsem v tomto ohledu několik diskuzí s pracovníky Finančních úřadů. Ani v jednom případě jsem neobdržel jednoznačnou a zcela zásadní odpověď, a nabyl jsem tak dojmu, že to ani neví samotný Babiš. Naše firma se bude řídit tím, že se nejedná o hotovostní prodej, ale o následnou změnu úhrady vydané faktury, kdy faktura má číselnou posloupnost, je evidovaná v knize faktur a pohledávek, je zaúčtovaná, a jako taková je dostatečně podchycená v účetnictví. Přeji pevné nervy nám všem, budeme je rozhodně potřebovat.

• 16. 1. 2017 13:42

LuKl (neregistrovaný)

Re: úhrada faktur v hotovosti a EET
    Dobrý den, zkuste pročíst http://www.etrzby.cz/cs/nejcastejsi-dotazy-podnikatelu?id=592&cat=KohoTykat

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).