Re: Vyúčtování daně z příjmu ze závislé
Ve vyúčtování daně se nikde sleva na poplatníka neuvádí, tam uvede v jednotlivých měsících co mělo být sraženo a co bylo sraženo. V měsících, kdy neměla být sražena žádná daň (byla nemoc) budou nuly, uvedete všechny měsíce tedy i prosinec.
V ročním zúčtování, pokud o něho zaměstnanec do 15.2.2016 požádá, bude mít slevu na poplatníka za celý rok tedy 24840.Roční zúčtování ale můžete provést nejdříve v lednových výplatách, nemůžete v prosinci 2015.
Aha, já jsem to popletla, myslela jsem, že je to jedno a to samé. Takže teď udělám vyúčtování daně z příjmu, kterou dělá zaměstnavatel. Roční vyúčtování to je jako Daň z příjmu co podávám za sebe, nebo je na to spec. formulář. Podnikání už jsem ukončila, takže si budu dělat daň. přiznání. Za toho zaměstnance to tedy musím udělat až později i když už žádné výplaty dělat nebudu? Moc děkuji.
>>>Dobrý den, prosím o radu. V roce 2015 jsem měla
>>>jednoho zaměstnance od 1.1.-30.11.
>>>Potvrzení
>>>o zd. příjmech a funkčních požitcích vystavuji
>>>automaticky, nebo jen na požádání. Děkuji moc za
>>>rady.
>>>Je to
>>>můj první zaměstnanec. Daja
>>
>>Ve vyúčtování daně se nikde sleva na poplatníka
>>neuvádí, tam uvede v jednotlivých měsících co mělo
>>být
>>sraženo a co bylo sraženo. V měsících, kdy neměla být
>>sražena žádná daň (byla nemoc) budou nuly, uvedete
>>všechny
>>měsíce tedy i prosinec.
>>V ročním zúčtování, pokud o něho zaměstnanec do
>>15.2.2016 požádá, bude mít slevu na poplatníka za celý
>>rok
>>tedy 24840.Roční zúčtování ale můžete provést
>>nejdříve
>>v lednových výplatách, nemůžete v prosinci 2015.
>
>Aha, já jsem to popletla, myslela jsem, že je to jedno
>a to samé. Takže teď udělám vyúčtování daně z příjmu,
>kterou dělá zaměstnavatel. Roční vyúčtování to je jako
>Daň z příjmu co podávám za sebe, nebo je na to spec.
>formulář. Podnikání už jsem ukončila, takže si budu
>dělat daň. přiznání. Za toho zaměstnance to tedy musím
>udělat až později i když už žádné výplaty dělat nebudu?
>Moc děkuji.
"Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků" děláte za všechny zaměstnance po skončení roku, pokud jste měla nějaké zaměstnance se zálohovou daní.
"Roční zúčtování daní" děláte každému zaměstnanci zvlášť, pokud o něj v prohlášení poplatníka do 15.2. požádá. Jelikož jste byla posledním zaměstnavatelem v roce (píšete, že v prosinci byl na ÚP), tak vás o to může požádat. Pokud nebude chtít, vystavíte mu na požádání "Potvrzení o zdanitelných příjmech" a on si sám udělá daňové přiznání.
jestli nejste odhlášená na FÚ z plátcovství zálohové daně, tak za celý rok, stejně v roce 2016, pokud se neodhlásíte, budete vyplňovat za celý rok s nulami (tedy pokud nebudete provádět roční zúčtování zaměstnanci a nebudete mu vracet nějaký přeplatek)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.