Re: Dovolená a PPM, RD - pomóc :o)
Ale notak, ženské, buďme trochu shovívavé k začátečníkům.
Kdyby si o čerpání dovolené požádala tak, aby jí bezprostředně navazovala na konec MD a teprve pak nastoupila na RD, tak si mohla vyčerpat a dostat ji zaplacenou celou. Ale protože si ji nevyčerpala (a proplácet se může jen při skončení pracovního poměru), tak už jí vyjde nějaké krácení. Sečtěte její pracovní dny od 1.1. do 11.3. a od 24.9. do 31.12., k nim přičtěte svátky, které připadly v tomto období na její pracovní dny. Za prvních 100 takto spočítaných dnů pokrátíte celoroční nárok o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny. A tato dovolená jí zůstane schovaná a bude si ji moci vyčerpat po návratu z rodičovské dovolené.
K začátečníkům být shovívaví můžeme, ale k nedoržování pravidel bychom být neměli. Pak to ve světě tak vypadá, hranice si přechází kdjo chce jak chce, vás ale bude finančák nebo sociálka drbat za sebemenší přestupek. A tohle je tady hodně rozšířený nešvar. Jenže když se vždy najde někdo, jako vy, tak se to nikdy nezlepší. V dotazu není NIC, opravdu nic, co by tu DENNĚ nebylo stále omíláno dokola.
Dělám to proto, že když člověk o věci moc neví, tak se ani v těch odpovědích nevyzná a ani neví, jak je vyhledat. Já třeba nejsem účetní (jsem mzdová), takže KH, o kterém se tu píše často, je pro mě španělskou vesnicí. Proto jsem se také před pár dny ptala jako úplný neznalec, aby mně někdo nastínil zjednodušeně o co jde, protože z toho odborného rozebírání problémů a nedostatků jsem si nedokázala sestavit nějakou kostru, jak to má vlastně fungovat.
Nechodím sem, abych mzdovky vychovávala k samostatnému (leckdy zdlouhavému) vyhledávání odpovědi. Když vím a můžu, odpovím. Když nevím nebo nemám čas, neodpovím.
Jenže kdybyste měla dělat práci účetní i jako začátečnice, tak byste si určitě nejprve nastudovala zákony a sama dejte ruku na srdce to, co bylo v dotazu je opravdu docela přehledně uvedeno v zákoníku práce v příslušném oddíle. Protože třeba jak se tady dnes jedna dáma ptala, zda je nárok na dovolenou, když zaměstnanec celý rok marodil - tak to fakt nemá nic společného s nedostatkem zkušeností začátečníka. To svědčí o tom, že příslušné § zákoníku práce neviděla ani z rychlíku. A o to jde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.