Re: DUZP u platebního kalendáře E-ON
U těch platebních kalendářů jsou mnohem záludnější pikantnosti. Jednoduché to bylo, než v těch pokynech bez č.j. uvedli/upřesnili, že u kalendářů je potřeba posuzovat celkové/konečné plnění, ne samostatně jednotlivé zálohy.
Př.: platební kalendář na el., záloha 800vč. DPH měsíčně, ročně tedy ("naivní" předpoklad) 9600. Kam s tím? vypadá to na B3. Pak se ale ukáže, že jsem svítil více, než bylo zdrávo, vyúčtovací FA je na 10.200, odpočet záloh, doplatek (tedy DD!) pár set... A teď babo raď! Nebo opačně, zálohy 900, nakonec přeplatek 4000. Prostě situace, kdy to je kolem těch 10kKč.
Já to vidím trochu jinak: platební kalendář je jeden daňový doklad s jedním evidenčním číslem, který rozepisuji do jednotlivých měsíců KH do chlívků podle celkové částky dokladu. Vyúčtování je samostatný daňový doklad se svým evidenčním číslem, který zařadím podle výsledné částky po odečtu záloh.
U PK je DPPD dnem přijetí úplaty u dodavatele a úplata na základě PK dodavateli musí být před DUZP.
Zajímalo by mě, i když ze zatím dostupných informací FS to nevyplývá, jestli je v KH naprogramována na DPPD nějaká alespoň malá tolerance?, když DIČ dodavatele, ev.č. dokladu dodavatele, oddíl v KH i částka budou souhlasit. Na základě tolika shodných údajů (4:1) je by bylo možné naprogramovat podmínky vedoucí ke spárování.
Nemyslím si že bude tolerováno odlišné datum - možná časem přibude nějaký znak tak, aby bylo poznat, že jde o PK nebo PK jako DD zmizne ze zákona. Uvědomte si že, shodná částka, shodný VS 12x po sobě je prostě divné a ještě ke všemu mají různá data...
Nezkoušela jsem, ale pokud někdo nebude uplatňovat na základě PK a schová si až ke konečnému dokladu, tak uvede do KH co ?12krát stejnou částku a VS (to asi neprojde ani kontrolou EPO) nebo sečte, jenže to sedět nebude, takový DD na druhé straně prostě nemají.
K PK jsem podávala dotaz, kupodivu přišla odpověď, ale naprosto nepoužitelná
Sama mám kolem 10 vystavených PK, jsem domluvena s druhou stranou, že pokud přijde platba v daným měsíci, tak bez ohledu na datum připsaní (odepsání) použijeme oba datum splatnosti.
Jenže pokud k tomuto přijde výzva, tak nevím jak budu reagovat. Chybu budu mít na 95%, protože jsem daň nepřiznala k tomu správnému datu.....
Nemyslím si že bude tolerováno odlišné datum - možná časem přibude nějaký znak tak, aby bylo poznat, že jde o PK nebo PK jako DD zmizne ze zákona. Uvědomte si že, shodná částka, shodný VS 12x po sobě je prostě divné a ještě ke všemu mají různá data...
Nezkoušela jsem, ale pokud někdo nebude uplatňovat na základě PK a schová si až ke konečnému dokladu, tak uvede do KH co ?12krát stejnou částku a VS (to asi neprojde ani kontrolou EPO) nebo sečte, jenže to sedět nebude, takový DD na druhé straně prostě nemají.
K PK jsem podávala dotaz, kupodivu přišla odpověď, ale naprosto nepoužitelná
Sama mám kolem 10 vystavených PK, jsem domluvena s druhou stranou, že pokud přijde platba v daným měsíci, tak bez ohledu na datum připsaní (odepsání) použijeme oba datum splatnosti.
Jenže pokud k tomuto přijde výzva, tak nevím jak budu reagovat. Chybu budu mít na 95%, protože jsem daň nepřiznala k tomu správnému datu.....
...
>Nemyslím si že bude tolerováno odlišné datum - možná
>časem přibude nějaký znak tak, aby bylo poznat, že jde
>o PK nebo PK jako DD zmizne ze zákona. Uvědomte si že,
>shodná částka, shodný VS 12x po sobě je prostě divné a
>ještě ke všemu mají různá data...
>Nezkoušela jsem, ale pokud někdo nebude uplatňovat na
>základě PK a schová si až ke konečnému dokladu, tak
>uvede do KH co ?12krát stejnou částku a VS (to asi
>neprojde ani kontrolou EPO) nebo sečte, jenže to sedět
>nebude, takový DD na druhé straně prostě nemají.
>K PK jsem podávala dotaz, kupodivu přišla odpověď, ale
>naprosto nepoužitelná
>Sama mám kolem 10 vystavených PK, jsem domluvena s
>druhou stranou, že pokud přijde platba v daným měsíci,
>tak bez ohledu na datum připsaní (odepsání) použijeme
>oba datum splatnosti.
>Jenže pokud k tomuto přijde výzva, tak nevím jak budu
>reagovat. Chybu budu mít na 95%, protože jsem daň
>nepřiznala k tomu správnému datu.....
Děkuji za odpověď.
V KH nejde v jednom období použít duplicitní ev.č. dokladu - KH hlásí nyní chybu, tzn.jak píšete "schovat" si PK až ke konečnému dokladu a napsat do KH 12 splátek z PK najednou. Z konečného DD si nárokovat DPH také nepůjde, protože dodavatel bude uvádět jednotlivé splátky z PK. Nebylo by na co spárovat.
U dodavatele za současného stavu v souvislosti s KH by bylo nejlepší u PK po ukončení starého, nový PK už nevystavovat a přejít na úhradu záloh a vystavovat k nim DD k přijaté platbě, kde je pro obě strany z DD k přijaté platbě zřejmý DPPD (ale více pracná administrativa a odběratel si bude uplatňovat až bude mít doklad). U PK je odběratel ve velké nevýhodě, protože nemá nic v ruce, aby měl shodné DPPD s dodavatelem a je zvýšená pravděpodobnost, že se v DPPD s dodavatelem neshodne.
KH je o tom, že v pr.. jsou obě strany.
I při max . snaze s PK nemáte šanci mít vše OK.
PK neni běžný doklad, řekla bych, že téměř vždy je jeho vystavení sml. ošetřeno, tudíž "účetní"s tím nemůže cokoliv dělat. Platební morálka je také jiná, než když posíláte sem a tam faktury..
Pokud sledujete "zpravodajství - informace" daňové správy od počátku, tak v prvních informacích o tomto dokladu neměli vůbec tušení a až po čase, pravděpodobně bez schopnosti rozlišit od splátkového doplnili do informace
Možná tyto doklady nějak ošetří, pokuty zruší (dle AB dnes v TV) a bude zase jen normální "účetní pohoda"
Pěkný večer
Co jsem zatím postřehla, tak pokuty mají být zrušeny? zmírněny? nejdříve v červnu 2016. Do té doby bude nepříjemné vakuum.
Ano, jako dodavatel máme s odběrateli smluvně ošetřeno a od ledna 2016 řešíme u všech odběratelů formou pravidelných záloh. Dříve to bylo jen u některých a s úhradami to vyšlo u záloh a u PK cca nastejno. Rozhodující je dle mě platební morálka odběratele, ne zvolená forma úhrady. Nyní řeším PK z pohledu odběratele, abych omezila důvody (u PK je to zejména DPPD) k zaslání výzvy na minimum a děkuji za sdělené poznatky zde diskutujícím na téma KH.
Také Vám přeji hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.