Re: Nevznikl poj.vztah a nemoc
týdnů) od 3.12. má neschopenku dosud a bude
>ji mít prý dlouho - asi už vůbec nenastoupí. Jenže
>protože u firmy B neodpracovala v prosinci 21 směn,
>nevznikl jí nárok na dovolenou a z těch dvou dní dovolené je
>neplacené volno. Čili pracovní poměr má od 1.12. ale
>pojistný vztah nevznikl a u firmy B na náhradu mzdy ani
>na nemocenské dávky od OSSZ na základě pravděpodobného
>výdělku u firmy B není nárok. Jsem účetní ve firmě B.
>Ona na OSSZ ani na ZP ještě přihlášena není - a ani
>nemůže být - pojistný vztah nevznikl. Jaký by byl váš
>postup? Navrhovala jsem ji vůbec jako zaměstnance nevést
>a aby neschopenku uplatnila u firmy A jako nemoc v
>ochranné lhůtě. Prvních 14 dní zaplacených nedostane,
>ale pak od OSSZ ano. Protože jestliže já ji zavedu od
>1.12., tak jí tu absenci musím něčím omlouvat. Když jí
>dám 1.a 2. nepl. volno a pak ji povedu na nemoci (bez
>platby náhrady), tak vlastně po celou nemoc nedostane
k jinému zaměstnavateli
>a onemocní do 7 dnů od skončení, tak může. Je to tak?
>Nebo může ji takto u minulého uplatnit, když u nového
>ještě nevznikl pojistný vztah? Ale zase - jak bych ji
>vedla?
Musím odpovědět rychle, takže jen to podstatné. Ano, pokud by v OL nevznikl jiný poj. vztah, může se uplatnit PN v posl.zam., to také doufám,že stále platí dál. Ale myslím, že to příliš komplikujete, protože poj. vztah vznikl tím, že čerpala dovolenou. I když je to nezvyklé nastupovat rovnou na dov. místo do zam., je náhr. mzdy za dov. zpojistitelná, a to je, pak bych to považ. za výk. práce jako pro účely dovolené a jiné- mrkněte (ZP) překážky v pr. Vzpomeňte na různé nástupy 1. kdy byl svátek- nejdříve se to považovalo, pak nepovažovalo, pak zas změnili,že se náhrada považuje za nástup.
Vaše řešení by ale také šlo, bylo by to asi jednodušší :-) , PN by však musela být vystavena na pův.firmu.
Děkuji za odpověď, ale ona nečerpala dovolenou. Má neplacené volno. Původně jsem to trochu spletla s jinou pracovnicí, která také nastoupila, měla dovolenou, ale nevznikl na ni nárok, takže se z dovolené stalo nepl. volno. Tady tato měla skutečně nejprve 2 dny nepl. volna a hned od 3.12. neschopnost, takže pojistný vztah vůbec nevznikl. Už jsem to vyřešila tak, že pracovní poměr vznikl dle smlouvy, a to 1.12. Ale pojistný vztah zatím nevznikl a zadala jsem jí 1.+2. 12. NV, od 3. nemoc, náhradu jí program nedal, na OSSZ přihlášku také nevytvořil. ELDP nevytvořen. Akorát nevím, co se zdravotní pojišťovnou, jestli také nepřihlašovat nebo přihlásit 1.12.
Říkáte, že v tomto případě by mohla dát neschopenku k prvnímu zaměstnavateli jako nemoc v ochranné lhůtě, akorát by musela být vystavena na toho zaměstnavatele?
Ano, na prvního zaměstnavatele s jeho názvem a to proto,že sice vznikl pr.poměr, nikoli pojistný. I zdr.pojištění vznikne nástupem do zaměstnání(viz zákon o veřejném pojištění). Takže nepřihlašovat na ZP,dokud nezačne pracovat. OL z prvního zam.platí,jak jistě víte 7 KD od skončení p.p.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.