Re: Bezúročná půjčka společníka do s.r.o
Ano. Snížila jsem díky tomu mzdové náklady :-).
Společníkům se snížila mzda o vyplacený úrok. Na účet dostávají stejně, ale ušetříme na mzdových nákladech. Nebylo těžké je přesvědčit.
Jinak pro tazatelku:
http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dan-z-prijmu/pujcka-do-spolecnosti-od-spolecnika/
Děkuji za Vaše rady, ale pochybuji, že bych donutila společníka ke změně smlouvy z roku 2012, tak se ptám zda budu muset teď za rok 2015 ze zůstatku půjčky,což činí 3mil., počítám úrok obvyklý 6%, zvednout základ daně o 180 000, a jak je to se společníkem, musí podat daňové přiznání, nebo se to dá obejít tím tvrzením že se jednalo o půjčku poskytnutou v roce 2012 a tudíž se jí to netýká? Prosím poraďte,není mi to stále jasné. Děkuji předem.
Je mi líto. V tomto Vám neporadím. Mě řekla daňová poradkyně, že se to týká i půjček, které máme a evidujeme od r. 2007. Tak jsem se podle toho zařídila. Myslím, že úrok 6% je zbytečně vysoký, protože se jedná o půjčku mezi spřízněnými osobami. Aby zas někdo nešpekuloval, že si firma vyrobila náklady. Pokud dostal úrok vyplacený v roce 2015, tak by ho měl zdanit.
Dejte vědět, jak jste to nakonec pořešila.
Hezký den
Půjčka bezúročná, kdy FO společník ( věřitel ) půjčí společnosti PO ( dlužník), změny se týkají i starých půjček- věřitel nemá problém- viz. § 23/7- společník může půjčit za úrok 0% až cena obvyklá, dlužník = s.r.o., viz.§ 19b) dodaní majetkový prospěch z odpuštěných úroků vyšších než 100 000 Kč ( KOOV je na řešení těchto úroků, kdy dodaním na ř.30 dle § 23/3a) bod 16 a současně odpočtu na ř.112 dle § 23/3c) bod 8, musím prokázat, že použiji pro podnikání s.r.o.- neznám výsledek ), dalším řešením je buď zkapitalizovat ( příplatek k VK ) , nebo sjednat dodatkem aspoň 1 % úrok od 1.1.2015 - není nutno dodržet cenu obvyklou)společník 1% zdaní při zaplacení a s.r.o.bude mít v nákladech
>>>>
>>>>>>Úročím od ledna 2015 původně bezúročné půjčky, které
>>>>>>poskytli společníci už v roce 2007. Úrok 2% p.a. .
>>>>>>Vyplácím měsíčně.
>>>>>>Společníci si budou danit ve svém DP příjem dle par.8
>>>>>>
>>>>Jinak
>>>>pro
>>>>tazatelku:
>>>>
>>>>http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dan-z-prijmu/pujcka-do-spolecnosti-od-spolecnika/
>>>
>>>
>>>Děkuji za Vaše rady, ale pochybuji, že bych donutila
>>>společníka ke změně smlouvy z roku 2012, tak se ptám
>>>zda budu muset teď za rok 2015 ze zůstatku půjčky,což
>>>činí 3mil., počítám úrok obvyklý 6%, zvednout základ
>>>daně o 180 000, a jak je to se společníkem, musí
>>>podat
>>>daňové přiznání, nebo se to dá obejít tím tvrzením že
>>>se
>>>jednalo o půjčku poskytnutou v roce 2012 a tudíž se
>>>jí
>>>to netýká? Prosím poraďte,není mi to stále jasné.
>>>Děkuji předem.
>Půjčka bezúročná, kdy FO společník ( věřitel ) půjčí
>společnosti PO ( dlužník), změny se týkají i starých
>půjček- věřitel nemá problém- viz. § 23/7- společník
>může půjčit za úrok 0% až cena obvyklá, dlužník =
>s.r.o., viz.§ 19b) dodaní majetkový prospěch z odpuštěných
>úroků vyšších než 100 000 Kč ( KOOV je na řešení
>těchto úroků, kdy dodaním na ř.30 dle § 23/3a) bod 16 a
>současně odpočtu na ř.112 dle § 23/3c) bod 8, musím
>prokázat, že použiji pro podnikání s.r.o.- neznám výsledek
>), dalším řešením je buď zkapitalizovat ( příplatek k
>VK ) , nebo sjednat dodatkem aspoň 1 % úrok od
>1.1.2015 - není nutno dodržet cenu obvyklou)společník 1%
>zdaní při zaplacení a s.r.o.bude mít v nákladech
Moc děkuji a když společník půjčuje své s.r.o., kde on je jediným společníkem, takže prakticky sám sobě, nic se nemění?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.