Re: rocni zuctovani HPP a DPP
záleží na tom, zda tu DPP má daněnou zálohovou daní nebo srážkovou. Pokud měla aspoň jednou zálohovou daň (DPP byla nad 10 tis.), je povinna podat DP. POkud má srážkovou, můžete provést RZD
Není to naopak?
Já tedy nevím, možná už usínám, ale není to naopak? Pokud má DPP se srážkovou daní, pak si může podat DP, ale RZD ji udělat nesmíte. Pokud se mýlím, prosím odborníky o opravu.
Re: Není to naopak?
Samozřejmě záleží na tom, zda chce srážkovou daň z DPP zahrnout do daní nebo ne. Pokud je daň srážková a zahrnout do daní ji chce, pak si musí podat DP, ale pokud ji zahrnout nechce, může účetní udělat RZD.
Mně jde právě o to, že u nás ve firmě mají zaměstnanci HPP, ale ještě na jinou firmu mají DPP do 10- tisíc, tak právě nevím, jestli jim můžu udělat roční zúčtování. Děkuji.
Pokud si požádají o RZD, tak ano. Není to ale pro ně nevýhodné? Nevrátila by se jim část srážkové daně, pokud by si sami udělali DPFO a příjmy z DOPP do něj zahrnuli?
To asi ano, já jen abych byla připravená na odpověď. Takže pokud tam budou chtít zahrnou i příjmy z DOPP, tak jedině že si musí podat přiznání sami, ale povinnost vlastně nemají, protože je to srážková daň. Pochopila jsem to správně? Děkuji.
případně jestli mají nějaké životní pojistky, hypotéky, které by si chtěli uplatnit v daních, ale nemají je z čeho odečíst, žádné daně neplatí, v tom případě by se také vyplatilo podat DP.
v každém případě - povinnost podat DP z titulu DPP u jiného zaměstnavatele, daněná srážkovou, není, takže RZD lze provést. Vždycky si potom mohou ještě udělat DP (i když budou mít udělané RZD)