Re: Částka SH nesouhlasí s přiznáním DPH
Nevím, jestli je tohle úplně pravda... Mně několikrát otravovali telefonátem z FÚ, že např. v SH mám částku 10.001,- Kč a v přiznání DPH částku 10.000,- Kč. Přestalo mě to bavit, napsal jsem na GFŘ a dostal jsem pro mě zvláštní odpověď:
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o dani z přidané hodnoty“), ve svém ustanovení § 101, upravujícím daňové přiznání a ustanovení § 102, upravujícím souhrnné hlášení, neobsahuje úpravu
zaokrouhlování částek uváděných v těchto tiskopisech. Vychází se proto ze zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, jehož ustanovení § 146 zaokrouhlování upravuje s tím, že daň se zaokrouhluje na celé koruny nahoru, a to jak v řádném daňovém tvrzení, tak i při stanovení daně správcem daně. Toto
zaokrouhlování lze vztáhnout na všechny částky uváděné v daňovém přiznání. Zásada zaokrouhlování celkové hodnoty plnění dodaného do jiného členského státu byla také začleněna do bodu 5 pokynů pro vyplňování souhrnného hlášení. Hodnota dodaného zboží zaokrouhlená nahoru, by tak měla být na obou tiskopisech shodná.
K Vašemu dotazu ještě sdělujeme, že poskytování odborného poradenství v daňové oblasti, v zásadě nespadá do působnosti Generálního finančního ředitelství. Proto Vám doporučujeme obrátit se při aplikaci zákona o dani z přidané hodnoty na certifikovaného daňového poradce, který se o Váš případ postará s odbornou péčí.
Takže podle jejich odpovědi moc nevěřím tomu, že by počítali s rozdílným zaokrouhlováním :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.