Re: Příležitostný příjem §10
Paní Katka nepsala nic o tom, že by daňové přiznání mohl podat pouze daňový poradce. Psala o tom, že daňové přiznání smí z p r a c o v a t pouze daňový poradce - v reakci na dotaz tazatelky, která psala, že za zpracování DE včetně DP má od kamarádky odměnu.
Více zákon č. 523/1992 Sb.
>>>>>Až na to, že daňové přiznání smí zpracovat pouze
>>>>>daňový poradce. Jinak myslím by to šlo.
>>>>Jak jste přišla na to, že daňové přiznání může podat
>>>>pouze daňový poradce? To jsem ještě neslyšela.
>>>
>>>Paní Katka nepsala nic o tom, že by daňové přiznání
>>>mohl podat pouze daňový poradce. Psala o tom, že
>>>daňové
>>>přiznání smí z p r a c o v a t
>>>pouze daňový poradce - v reakci na dotaz tazatelky,
>>>která
>>>psala, že za zpracování DE včetně DP má od kamarádky
>>>odměnu.
>>>Více zákon č. 523/1992 Sb. kde tam prosím je (§), že nikdo jiný než dp nesmí zpracovat přiznání?
>Pokud nejste daňový poradce, tak nesmíte zpracovat.
tak to jsem v háji:-( já vyplňuji sobě a celé rodině už léta daňová přiznání, a nejsem ani poradce, ani účetní....
§ 3 zákona o daňovém poradenství:
- daňové poradenství poskytuje daňový poradce,
- daňový poradce je FO zapsaná v seznamu daňových poradců.
§ 2 FO nebo PO může požádat o právní pomoc ve věcech daní atd. i jinou fyzickou osobu než je daňový poradce, tato jiná osoba však nesmí poskytovat uvedenou pomoc nebo rady soustavně za účelem dosažení zisku, nejde-li o advokáty, auditory, komerční právníky.
A vy mi teď řekněte, kde je uvedeno, že účetní smí zpracovávat daňové přiznání.
právní pomoc a finančně ekonomická rada ve věcech daní a ve věcech, které s daněmi přímo souvisejí -
to je jako vyplnění přiznání??? vyplnění čísel z účetnictví?
účetní zpracovává účetní závěrky, to má v náplni, a přenesení dat do formuláře není ani právní rada, ani rada ve věcech daní. to, že sw na účetnictví přenáší data z účta do formuláře přiznání je teda taky asi protizákonné, že? :-)
jen pojišťováci se tím ohání, aby nemuseli pojišťovat účetní:-)
nemám klienty, nemáte koho litovat:-) a za dvacet pět let se mi nestalo, že bych udělala v přiznání chybu:-)
jakou řadu dalších kroků máte na mysli? slev? snížení základu daně? odčitatelné položky?
to vše mi můj sw vyplní do formuláře, pokud v parametrech účtované osoby vyplním děti, manžele, stupeň invalidity, účtuji o darech, atd atd....jaká právní pomoc tedy je ve vyplnění přiznání?
jaká finančně ekonomická rada?
Myslím, že dalšími kroky je myšlena transformace účetního výsledku hospodaření na základ daně - tedy operace z účetnictví ( podvojného), kdežto Vy máte patrně na mysli vyplnění přiznání fyzické osobě vedou cí DE, případně nepodnikající. Ale i zde se dá napáchat dost chyb, když neznáte zákon o dani z příjmů. Čímž nechci tvrdit, že je pácháte :o))...jen že to není pouhé přepsání čísel.
Re: Daňové přiznání zpracované účetní ?
a já myslela, že se tu bavíme o vyplňování přiznání:-)
znám poradce, co vyplní DP na základě výstupů z účetnictví, a ani se nezeptají na to, zda neměl subjekt dříve ztrátu apod. kdežto účetní to tam rovnou naskočí do formuláře.
takže o tom, že se každý poradce při vyplňování přiznání FO zeptá, zda náhodou nemá podat i oznámení, mám dost pochybnosti.
Případná poznámka:
přenesení dat do formuláře není sice právní radou, ale .....
Když pravidelně čtete na BC dotazy, myslíte si, že řada účetních ví, co dělá (neberu ty znalé - ale těch tolik zase není). Vždyť v řadě firem účtuje, kdo má ruce, nohy.
Nějaké souvislosti účtování a "právního rámce" nejsou ani náhodou.
A tak se účtuje bez souvislostí, bez dokladů a často bez znalostí. A pak se z toho zpracuje přiznání.
Jak říká tady jeden kolega "No potěš koště!"
Docela jste mě rozesmála (to nemyslím osobně :-)).
ale já si to nemyslím:-) a opakovaně píšu že nejsem a nikdy jsem nebyla účetní:-)
je to přenesení dat do formuláře, o tom žádná, je to i o znalosti klienta (vědět že má děti, ženu, důchod, v čem podniká a v čem by mohlo být nějaké specifikum,...)
pokud účtuji, pak musím vědět, že má na pětkách to, co je sice výdajem, ale ne daňovým, takže zase jen přenést to správné číslo do formuláře, vím, že dluží pojišťovně, takže opět přenést do správného chlívku, atd atd...)
Ale no tak 1234a, nezlehčujte to :-(. Copak jste za svou dobu praxe neviděla, co dokáže napáchat laik, nezkušená účetní atd.
Když ani nevím, co mám vidět, na co se zaměřit, pak těžko zpracuji přiznání dobře.
Dovolím si poznámku: nemají správci daně radši vyplněné přiznání laikem, nezkušenou účetní - to se to potom doměřuje, případně zbytečně platí daně i když nemusí.
>Ale no tak 1234a, nezlehčujte to :-(.
nezlehčuji, ale nejhorší smrt je z vyplašení
Copak jste za svou dobu praxe neviděla, co dokáže napáchat laik,
>nezkušená účetní atd. ale jo, ale i chybné dp od dp:-)
>Když ani nevím, co mám vidět, na co se zaměřit, pak
>těžko zpracuji přiznání dobře - průměrně inteligentní běloch při dobře zpracovaném účtu a znalosti zdp (což účetní MUSÍ znát) dokáže ty položky přenést do tiskopisu. zvlášť účetní, a ta právě tím, že vede celý rok, ví mnohdy mnohem víc, než ten DP. ten většinou opravdu jen opíše to, co mu předloží z účta do přiznání:-)
>Dovolím si poznámku: nemají správci daně radši
>vyplněné přiznání laikem, nezkušenou účetní - to se to potom
>doměřuje, případně zbytečně platí daně i když nemusí - za posledních cca 10 let si nepamatuji žádný doměrek na základě špatně vyplněného přiznání, ale poslední co vím, tak poradce odečet ztráty napsal FO ne do kolonky odčitatelných položek, ale do výdajů upravujících rozdíl P-V :-) a další, taky před hodně lety, přesvědčil moji tetu, že když je důchodce (od března daného roku), že si nesmí odečíst slevu:-)
účetní a laici tropí chyby v účtu, ve vyplnění přiznání většinou opravdu ne.
tak jsem si to zřejmě špatně vysvětlila.
>Říkala jsem si "konečně se někdo, kdo kontroluje,
>zajímá o problémy terénu".
>To by dle mého názoru vůbec nebylo na škodu řadě
>úředníků.
>
konečně? léta jsem zde na bc byla označována "účetními" ií jednou poradkyní takřka za nevědoucího blba...viz např. můj odkaz na diskuzi o nevedení skladové evidence v de apod.:-)
a věřte, že se o ty problémy zajímám, a přenesou se "dolů":-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.