Re: KH - DIČ "neplátce" DPH
Není to tak.
ZDPH
§ 28
Pravidla pro vystavování daňových dokladů v tuzemsku
(1) Plátce je povinen vystavit daňový doklad v případě
a) dodání zboží nebo poskytnutí služby osobě povinné k dani nebo právnické osobě nepovinné k dani,
§ 29
Náležitosti daňového dokladu
(1) Daňový doklad musí obsahovat tyto údaje:
d) daňové identifikační číslo osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje,
..
A kdo je osoba povinná k dani?
Například i podnikatel - neplátce DPH
..
§ 5
Osoby povinné k dani
(1) Osoba povinná k dani je fyzická nebo právnická osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti, pokud tento zákon nestanoví v § 5a jinak. Osobou povinnou k dani je i právnická osoba, která nebyla založena nebo zřízena za účelem podnikání, pokud uskutečňuje ekonomické činnosti.
..
Lenko,
pobavila jste mne. "Jak to Babiš myslel". :-))
Babiš pouze zadal ideu "všici kradnú" a tu rozpracovávají osoby neznalé praxe, neznalé ZDPH a neznalé toho, jak se mají tvořit právní předpisy. A podle toho to vypadá.
Od konkrétního provedení KH dává Babiš ruce pryč, viz OVM s Babišem a Kalouskem. AB řekl něco jako "to chtěla finanční správa", asi neví, že jsou to jeho podřízení a že za ně nese odpovědnost.
Věcně: pokud nebude DIČ, tak to asi bude v A4 nepropustná chyba. Ale pokud před IČ právnické osoby dám CZ, tak DD mohu do A4 zapsat.
Hezký den!
>>Není to tak.
>>
>>ZDPH
>>
>>§ 28
>>Pravidla pro vystavování daňových dokladů v tuzemsku
>>(1) Plátce je povinen vystavit daňový doklad v
>>případě
>>a) dodání zboží nebo poskytnutí služby osobě povinné
>>k
>>dani nebo právnické osobě nepovinné k dani,
>>
>>§ 29
>>Náležitosti daňového dokladu
>>(1) Daňový doklad musí obsahovat tyto údaje:
>>d) daňové identifikační číslo osoby, pro kterou se
>>plnění uskutečňuje,
>>
>>..
>>A kdo je osoba povinná k dani?
>>Například i podnikatel - neplátce DPH
>>..
>>
>>§ 5
>>Osoby povinné k dani
>>(1) Osoba povinná k dani je fyzická nebo právnická
>>osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické
>>činnosti,
>>pokud tento zákon nestanoví v § 5a jinak. Osobou
>>povinnou k dani je i právnická osoba, která nebyla
>>založena
>>nebo zřízena za účelem podnikání, pokud uskutečňuje
>>ekonomické činnosti.
>>..
>Mám za to, že tyto paragrafy platily i dříve, tak proč
>lámat jakési DIČ z daňových subjektů, kteří nejsou
>registrování k DPH. Nebo snad se u neplátců DPH v
>předešlých letech na fakturách požadovalo jejich DIČ? Osobně
>mám názor odlišný.
Souhlasím, že tato ustanovení platila již dříve.
Ale je nutné rozlišovat dobu před KH a po KH. To je zásadní rozdíl.
Dříve neuvedení DIČ odběratele nemělo takové důsledky, jako je může mít nyní.
Pokud se odběratel rozhodně uvést doklad do B2 a dodavatel má tentýž doklad v A5 tak bude výzva pod sankcí 30 000 Kč. Pravděpodobnost takové situace nedovedu odhadnout, ale snažím se ji minimalizovat.
Proto navrhuji u PO před IČ psát CZ a dávat doklady do A4.
Pokud si odběratel neuplatní DPH, nic se neděje. Pokud si uplatní, dojde ke shodě.
Souhlasím proto s Tečkou.
Znění zákona stavím nad nějaké nezávazné, nepodepsané vyprávěnky, které ani nemají čj. natož aby byly jako obecně závazný právní předpis řádně publikovány ve Sb.z.
Kdo má pravdu se ukáže časem.
Hezký den!
Stále nechápu jak si může daňový subjekt, který není registrován k DPD uplatňovat v B2, když ani KH nepodává. Nebo snad neplátce DPH podává přiznání k DPH a KH? Mám za to, že docela blbneme neplátce DPH a oni chudáci upravují své vydané faktury a doplňují své DIČ, které dle mě tam nemá co dělat. Mám zta to, že pokud daňový subjekt není registrován k DPH (§ 130 odst.2 DŘ) tak DIČ nemusí uvádět a myslím, že nikdo nemá právo jej po něm vyžadovat.
Hezký den
Před pár roky jsem dostala daňový doklad, vzorně vypsané údaje o dodavateli (IČO, DIČ) rozepsané zàklad daně, DPH,....
Zaúčtovala jsem, nárokovala si... no a po tříčtvtě roce volá tetka z FÚ, že onen dodavatel není plátce a šup šup opravné, doplatit daň a samozřejmě penále!
Takže jestli nám začnou podobně blbnout dodavatelé kvůli KH, tak potěš koště! (PS: Od té doby prověřuji DIČ na sebemenším dokladu)
Nevím, jak to budou mít udělané komerční účetní systémy, ale předpokládám, že k situaci, kterou popisujete, by vůbec nemělo dojít. Není nic jednoduššího než do programu zabudovat volání webové služby FS, která zkontroluje, zda všechna DIČ jsou skutečně plátci DPH. Tak to alespoň máme v našem systému my.
1) Stále jste se nevypořádal s argumentem § 28 ZDPH
"Pravidla pro vystavování daňových dokladů v tuzemsku
(1) Plátce je povinen vystavit daňový doklad v případě
a) dodání zboží nebo poskytnutí služby osobě povinné k dani nebo právnické osobě nepovinné k dani,"
ZDPH požadoval a i nyní stále požaduje na vystavený DD uvést DIČ odběratele podle § 29 ZDPH. Podle § 130/1 DŘ se DIČ nevztahuje pouze k plátcům DPH.
2) Pokud odběratel neuvede DIČ neznamená to, že není plátce DPH. Pouze to znamená, že neuvedl DIČ.
3) Uváděl jste příklad z FAQ sekce IV, odpověď 1, že "se má za to", že FO jako odběratel vystupuje jako osoba nepovinná k dani, když nesdělí DIČ. Já opakovaně píšu o PO nikoliv o FO. Ale i u FO uvedená formulace je vyvratitelnou právní doměnkou, která znamená, že se má za to, že se prodalo osobě nepovinné k dani do doby, než se prokáže opak, že odběratel je osobou povinnou k dani.
4) Informace/Pokyn z 4.12.2015 na str. 12 vyžaduje pokud je plnění nad 10 000 Kč a příjemcem je PO uvést do A4. Jedná se sico o nezávazný pokyn, ale navazuje na § 28/1/a ZDPH.
5) Já zde uvádím návod jak snížit riziko výzev, pokut a konfliktů s FS. S ohledem na zoufalou úroveň připravenosti KH se mohou samozřejmě vyskytnout i jiné názory.
6) Ponechte si svůj názor jakož i já si ponechámám názor svůj.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.