Re: Vyúčtování srážkové daně - kdo má pr
>Dobrý den,
>
>trochu bojuju s Vyúčtováním daně srážkou. Četla jsem
>několikrát zákon i zdejší diskuze a z toho usuzuji, že:
>(Cituji paní JiřinuH)
>Ve Vyúčtování srážkové daně budou srážky odvedené v
>lednu 2015 až v prosinci 2015 a to za příjmy prosinec
>2014 až listopad 2015.
>V příštím Vyúčtování za 2016 bude opět - od ledna 2016
>do prosince 2016 za příjmy prosinec 2015 - listopad
>2016. Mooc prosím, je to tak?
>Účetní program mi to právě háže lednové mzdy
>(srážkovou daň z nich) do ledna, únor do února apod. -
>nedochází k posunu o měsíc. Tak jsem na to upozornila podporu
>a pán mi cituje info ke sloupečku 1 a odkaz na zákon s
>tím, že je to tak správně.
>Prosím, můžete někdo napsat, kdo má pravdu?
Paní Jiřina má pravdu.
Strašně moc všem děkuji, konečně v tom mám jasno. Napíšu to i na podporu, vytisknu si tuto diskuzi a založím, abych zase příští rok netápala (pokud nenastanou nějaké změny). Přeji všem krásný den a ještě jednou děkuji za ochotu a trpělivost.
Paní Lenko, děkuji za odkaz. Právě ten jsem si včera večer četla a vnesl mi do problematiky trochu světla. Ráno jsem proto psala na podporu, kde mi toto ale zase vyvrátili. Proto jsem se pro jistotu obrátila na zdejší fundované účetní :)
Tak to potěší :). To aby si člověk volal na svůj FÚ, jaký názor zrovna zastávají a stejně si myslím, že je to člověk od člověka. Vloni jsem to podle letošního zjištění měla vyplněné špatně - tedy neposunovala jsem měsíce, ale zatím to nikomu nevadilo. Hlavně, že daně platíme včas. Ale samozřejmě to chce mít člověk vyplněné správně, zvlášť, když už nad tím strávil tolik času.
Právě mi přišla odpověď z podpory. Poslala jsem tam i odkaz na daňaře, ale pán si stojí tvrdě za svým - cituji:
"Plnění tohoto formuláře se provádí stejně jako loňský rok a žádný s
uživatelů neměl s tímto formulářem při odeslání na FÚ žádný problém. Pokud by byl formulář chybně naplněn, určitě by jej FÚ nepřijal."
Tak já už nevím :)
pročetla jsem diskuzi, odkazy nikoli, přidávám vlastní zkušenost. Já vždy po domluvě s FÚ dělám vyúčtování srážkové daně stejným způsobem jako zálohové, tj. příjmy r.2015 zahrnu do r.2015, i když jsou vyplaceny v lednu 2016. Hlavně je potřeba postupovat každý rok stejně, aby jim poslané korunky seděly na to,co jim píšete, a nic by jim tam nechybělo nebo naopak nepřebývalo.
V mém případě to nakonec dopadlo tak, že jsem zavolala na FÚ a paní mi řekla, že správně je to posunuté. Za chvíli mi ale volala zpátky a řekla, že pokud jsme to v minulých letech neposunovali, nemáme to posunovat ani teď z důvodu návaznosti. A sama mi řekla, že je v praxi běžné, že to některé firmy dělají po způsobu zálohové daně, tedy neposunují a že oni to ani nezjistí, pokud nepřijdou na kontrolu.
Takže kdo váhá, asi je opravdu nejlepší zavolat na FÚ a domluvit se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.