Re: účtování v EUR v Pohodě
Děkuji za odezvu:)
Mám tento problém, ve starších rocích jsme měli běžný účet v EUR., kde jsem sledovali na účtu 221AE Kč i EURa. Nyní je účet vynulovaný jak v Kč tak v EUR (to je v pořádku)
Ale problém je ten, že na protiúčtech při účtování v EURo se nám stále převádí obraty v počát. a konečném stavu na MD nebo na D a tyto obraty jsou jak v EURo (což udává "hausnumera"), tak v Kč, kde je PS zápočtem stran MD a Dal a je správně na koruny.
Např. účet 385 je PS MD -6,97Kč, D 6,97Kč což je v pořádku 0Kč, ale stále to převádí EUR MD -0,27 (ve starším roce se zde právě účtovalo v bance 0,27 EUR (221/385 a právě to stále visí na Ú385 0,27EURo, i když už je Ú385 vynulovaný)
Pokud se podíván na sestavu "pohyb na účtu" je zde PS MD -6,97Kč, D 6,97Kč=PS je 0Kč, v sestavě "pohyb na účtu dokladově" je PS MD 0Kč, D 0Kč.
Správně by tento účet neměl mít žádný PS.
V korunách to sedí, ale nevím, jak se mám zbavit těch EUR.
Doufám, že jsem to napsala trochu srozumitelně.
Budu vám moc vděčná:)
Re: účtování v EUR v Pohodě
Děkuji za reakci, ale možná si tak úplně nerozumíme.
Ale já neřeším účty, kde jsem chtěla sledovat cizí měnu (tj. banka-účet 221AE-tam jsem si kurzové rozdíly udělala:), ale řeším účty, které byly zaúčtované jako protiúčet operace, kdy se účtovalo i v EUR - např. se účtovalo v eurové bance 6,97 Kč a evidenčně i 0,27Euro (kvůli té bance) 385/221 a právě teď těch 0,27Euro visí na účtu 385, který byl protiúčtem účtu 221(vedeného v Eur). Nyní je na účtu 385 KS 0Kč, ale stále tu visí jaksi omylem těch 0,27Euro.
A teď co s tím, protože se zde vůbec nejedná o kurzový rozdíl.
Vy účtujete v cizí měně v Pohodě? Vám se na protiúčty k účtům, ke kterým sledujete cizí měnu, tyto (např.Eura) nekumulují? Zkuste se, prosím Vás, podívat. Mám to např. na účtu 261 - v Kč je zůstatek správně, ale visí zde jen EURa (protože se převádělo z devizového bankovního účtu na bankovní účet korunový) .
Děkuji za ochotu
Opravdu nikdo?
>Děkuji za reakci, ale možná si tak úplně nerozumíme.
>Ale já neřeším účty, kde jsem chtěla sledovat cizí
>měnu (tj. banka-účet 221AE-tam jsem si kurzové rozdíly
>udělala:), ale řeším účty, které byly zaúčtované jako
>protiúčet operace, kdy se účtovalo i v EUR - např. se
>účtovalo v eurové bance 6,97 Kč a evidenčně i 0,27Euro
>(kvůli té bance) 385/221 a právě teď těch 0,27Euro visí
>na účtu 385, který byl protiúčtem účtu 221(vedeného v
>Eur). Nyní je na účtu 385 KS 0Kč, ale stále tu visí
>jaksi omylem těch 0,27Euro.
>A teď co s tím, protože se zde vůbec nejedná o kurzový
>rozdíl.
>Vy účtujete v cizí měně v Pohodě? Vám se na protiúčty
>k účtům, ke kterým sledujete cizí měnu, tyto
>(např.Eura) nekumulují? Zkuste se, prosím Vás, podívat. Mám to
>např. na účtu 261 - v Kč je zůstatek správně, ale visí
>zde jen EURa (protože se převádělo z devizového
>bankovního účtu na bankovní účet korunový) .
>Děkuji za ochotu
Re: Opravdu nikdo?
Bylo účtováno připsání úroku za předchozí rok na Euro BÚ 0,27 Euro v Kč 6,97 221/385 (předchozí rok bylo zaúčtováno 385/662). Tudíž se zde účet 385 v Kč vynuloval, ale visí zde těch 0,27Euro z účtování v bance.
To stejné mám na účtu 261 při převodu z EURo BÚ na BÚ korunový. Tak tam visí ty převáděné Eura, v korunách je to v pořádku srovnané kurzovými rozdíly.
Toto by mě nenapadlo, že protiúčet při účtování cizí měny to pak bude mít ve stavech.
Máte Pohodu? A účtujete tam v cizí měně?
Můžete si to vyzkoušet, že to tak skutečně je. Nyní nevím, co s tím. Napadlo mě, že bych tyto operace vymazala z PS.
PS je 0Kč a já mám MD -6,97 385/701, MD 6,97 385/701 což je také 0Kč. A když si vyjedu "Pohyb na účtu a zakliknu "cizí měny"", tak mi tam straší 0,27Eur na dal. A pokud to vymažu, tak to bude správně, protože se vlastně ani nic převádět nemá, když je KS 0Kč.
Kdyby byl někdo tak hodný a má Pohodu a vyzkoušel si to, jestli mu to taky takto dělá.
Děkuji za ochotu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.