Vlákno názorů k dotazu Účtování v EUR v Pohodě od Renata1 - Re: účtování v EUR v Pohodě S čím potřebujete...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2016 9:59

val1 (neregistrovaný)

Re: účtování v EUR v Pohodě
    Děkuji za odezvu:)
    Mám tento problém, ve starších rocích jsme měli běžný účet v EUR., kde jsem sledovali na účtu 221AE Kč i EURa. Nyní je účet vynulovaný jak v Kč tak v EUR (to je v pořádku)
    Ale problém je ten, že na protiúčtech při účtování v EURo se nám stále převádí obraty v počát. a konečném stavu na MD nebo na D a tyto obraty jsou jak v EURo (což udává "hausnumera"), tak v Kč, kde je PS zápočtem stran MD a Dal a je správně na koruny.
    Např. účet 385 je PS MD -6,97Kč, D 6,97Kč což je v pořádku 0Kč, ale stále to převádí EUR MD -0,27 (ve starším roce se zde právě účtovalo v bance 0,27 EUR (221/385 a právě to stále visí na Ú385 0,27EURo, i když už je Ú385 vynulovaný)
    Pokud se podíván na sestavu "pohyb na účtu" je zde PS MD -6,97Kč, D 6,97Kč=PS je 0Kč, v sestavě "pohyb na účtu dokladově" je PS MD 0Kč, D 0Kč.
    Správně by tento účet neměl mít žádný PS.
    V korunách to sedí, ale nevím, jak se mám zbavit těch EUR.
    Doufám, že jsem to napsala trochu srozumitelně.
    Budu vám moc vděčná:)

• 27. 1. 2016 10:41

Renata1 (neregistrovaný)

Já to účtuji na kurzové rozdíly 553,663 a daňový poradce zatím nic nenamítal.

• 27. 1. 2016 11:15

val1 (neregistrovaný)

Děkuji za reakci, ale možná si tak úplně nerozumíme.
    Ale já neřeším účty, kde jsem chtěla sledovat cizí měnu (tj. banka-účet 221AE-tam jsem si kurzové rozdíly udělala:), ale řeším účty, které byly zaúčtované jako protiúčet operace, kdy se účtovalo i v EUR - např. se účtovalo v eurové bance 6,97 Kč a evidenčně i 0,27Euro (kvůli té bance) 385/221 a právě teď těch 0,27Euro visí na účtu 385, který byl protiúčtem účtu 221(vedeného v Eur). Nyní je na účtu 385 KS 0Kč, ale stále tu visí jaksi omylem těch 0,27Euro.
    A teď co s tím, protože se zde vůbec nejedná o kurzový rozdíl.
    Vy účtujete v cizí měně v Pohodě? Vám se na protiúčty k účtům, ke kterým sledujete cizí měnu, tyto (např.Eura) nekumulují? Zkuste se, prosím Vás, podívat. Mám to např. na účtu 261 - v Kč je zůstatek správně, ale visí zde jen EURa (protože se převádělo z devizového bankovního účtu na bankovní účet korunový) .
    Děkuji za ochotu

• 27. 1. 2016 13:42

val1 (neregistrovaný)

Opravdu nikdo?
    >Děkuji za reakci, ale možná si tak úplně nerozumíme.
    >Ale já neřeším účty, kde jsem chtěla sledovat cizí
    >měnu (tj. banka-účet 221AE-tam jsem si kurzové rozdíly
    >udělala:), ale řeším účty, které byly zaúčtované jako
    >protiúčet operace, kdy se účtovalo i v EUR - např. se
    >účtovalo v eurové bance 6,97 Kč a evidenčně i 0,27Euro
    >(kvůli té bance) 385/221 a právě teď těch 0,27Euro visí
    >na účtu 385, který byl protiúčtem účtu 221(vedeného v
    >Eur). Nyní je na účtu 385 KS 0Kč, ale stále tu visí
    >jaksi omylem těch 0,27Euro.
    >A teď co s tím, protože se zde vůbec nejedná o kurzový
    >rozdíl.
    >Vy účtujete v cizí měně v Pohodě? Vám se na protiúčty
    >k účtům, ke kterým sledujete cizí měnu, tyto
    >(např.Eura) nekumulují? Zkuste se, prosím Vás, podívat. Mám to
    >např. na účtu 261 - v Kč je zůstatek správně, ale visí
    >zde jen EURa (protože se převádělo z devizového
    >bankovního účtu na bankovní účet korunový) .
    >Děkuji za ochotu

• 27. 1. 2016 14:18

mirka..p (neregistrovaný)

Re: Opravdu nikdo?
    Já asi nechápu problém.... proč jste účtovali na 385?

• 27. 1. 2016 14:49

val1 (neregistrovaný)

Bylo účtováno připsání úroku za předchozí rok na Euro BÚ 0,27 Euro v Kč 6,97 221/385 (předchozí rok bylo zaúčtováno 385/662). Tudíž se zde účet 385 v Kč vynuloval, ale visí zde těch 0,27Euro z účtování v bance.
    To stejné mám na účtu 261 při převodu z EURo BÚ na BÚ korunový. Tak tam visí ty převáděné Eura, v korunách je to v pořádku srovnané kurzovými rozdíly.
    Toto by mě nenapadlo, že protiúčet při účtování cizí měny to pak bude mít ve stavech.
    Máte Pohodu? A účtujete tam v cizí měně?
    Můžete si to vyzkoušet, že to tak skutečně je. Nyní nevím, co s tím. Napadlo mě, že bych tyto operace vymazala z PS.
    PS je 0Kč a já mám MD -6,97 385/701, MD 6,97 385/701 což je také 0Kč. A když si vyjedu "Pohyb na účtu a zakliknu "cizí měny"", tak mi tam straší 0,27Eur na dal. A pokud to vymažu, tak to bude správně, protože se vlastně ani nic převádět nemá, když je KS 0Kč.
    Kdyby byl někdo tak hodný a má Pohodu a vyzkoušel si to, jestli mu to taky takto dělá.
    Děkuji za ochotu

• 27. 1. 2016 14:57

val1 (neregistrovaný)

Nakonec jsem si volala do Pohody. Skutečně to takto Pohoda dělá, tak mi paní poradila, abych si ty PS "promazala-zkompenzovala" a tím vymazala tyto "evidenční" Eura.
    Třeba to ještě někomu pomůže:)

• 27. 1. 2016 17:03

mirka..p (neregistrovaný)

Já účtuji v Pohodě v cizích měnách, ale vážně jsem si nevšimla, že by mi někde zůstávaly nějaké částky v EURO.

• 28. 1. 2016 9:02

Renata1 (neregistrovaný)

Včera už jsem tu nebyla, se omlouvám, ale napsala bych asi to samé, co paní Mirka.
    Nic mi na účtech nezůstává.
    Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).