Vlákno názorů k dotazu Autorský honorář od Zdeněk 2 - Re: Autorský honorář U přepážky na PSSZ mi zrovna...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2016 15:53

Zdeněk 2 (neregistrovaný)

Re: Autorský honorář
    U přepážky na PSSZ mi zrovna sdělili, že pokud příjem od jednoho plátce nepřesáhne 10000 Kč v jednom měsíci, tak nemám Přehled o příjmech a výdajích OSVČ vůbec podávat, a to ani když se jedná o honorář za knihu.

• 9. 2. 2016 9:53

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Autorský honorář_sociální pojištění
    Obdržel jste od pracovníka PSSZ dle mého názoru nesprávnou odpověď.

Sociální pojištění:
    155/1995 Sb. Zákon o důchodovém pojištění
    § 9 Podmínky účasti osob samostatně výdělečně činných
    (2) Za osobu samostatně výdělečně činnou se pro účely pojištění považuje osoba, která ukončila povinnou školní docházku a dosáhla věku aspoň 15 let a
    a) vykonává samostatnou výdělečnou činnost ..
    (3) Výkonem samostatné výdělečné činnosti podle odstavce 2 písm. a) se rozumí
    d) výkon umělecké nebo jiné tvůrčí činnosti na základě autorskoprávních vztahů,12) s výjimkou činnosti, z níž příjmy jsou podle zvláštního právního předpisu samostatným základem daně z příjmů fyzických osob pro zdanění zvláštní sazbou daně6b),

........ pokračování v další zprávě .....

• 9. 2. 2016 9:58

........ dokončení .....

A jaké příjmy jsou samostatným základem daně z příjmů fyzických osob pro zdanění zvláštní sazbou daně?

586/1992 Sb. / ZDP § 7
    (6) Příjem autora za příspěvek do novin, časopisu, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území České republiky je samostatným základem daně pro daň vybíranou srážkou podle zvláštní sazby daně za předpokladu, že úhrn těchto příjmů od téhož plátce daně nepřesáhne v kalendářním měsíci 10000 Kč a jde o příjem uvedený v odstavci 2 písm. a).
    ...........

Autorský honorář za knihu není příjmem, podrobeným srážkové dani. Takže máte příjmy z výkonu samostatné výdělečné činnosti

Sice výše příjmu z vedlejší samostatně výdělečné činnosti nedosáhla rozhodné částky pro pojištění a žádné sociální pojištění platit nebudete, ale dle mého názoru zde povinnost přihlášení se k sociálnímu pojištění jako OSVČ / vedlejší činnost / a následně povinnost podání Přehledu za rok 2015 je.

...........

U zdravotního pojištění to je podobné jen s tím rozdílem, že tam se platí zdravotní pojištění z každé vydělané koruny

48/1997 Sb. Zákon o veřejném zdravotním pojištění
    § 5 Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud
    b) je osobou samostatně výdělečně činnou. Za osoby samostatně výdělečně činné se pro účely zdravotního pojištění považují:
    4. osoby vykonávající uměleckou nebo jinou tvůrčí činnost na základě autorskoprávních vztahů,4) s výjimkou činnosti, z níž jsou příjmy podle zvláštního právního předpisu samostatným základem daně z příjmů fyzických osob pro zdanění zvláštní sazbou daně4a);
    ...........

• 11. 2. 2016 10:19

Zdeněk 2 (neregistrovaný)

>........ dokončení .....

>
    >Autorský honorář za knihu není příjmem, podrobeným
    >srážkové dani. Takže máte příjmy z výkonu samostatné
    >výdělečné činnosti
    >
    >Sice výše příjmu z vedlejší samostatně výdělečné
    >činnosti nedosáhla rozhodné částky pro pojištění a žádné
    >sociální pojištění platit nebudete, ale dle mého názoru
    >zde povinnost přihlášení se k sociálnímu pojištění
    >jako OSVČ / vedlejší činnost / a následně povinnost
    >podání Přehledu za rok 2015 je.
    >
    >...........
    >
    >U zdravotního pojištění to je podobné jen s tím
    >rozdílem, že tam se platí zdravotní pojištění z každé
    >vydělané koruny
    >
    >48/1997 Sb. Zákon o veřejném zdravotním pojištění
    >§ 5 Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud
    >b) je osobou samostatně výdělečně činnou. Za osoby
    >samostatně výdělečně činné se pro účely zdravotního
    >pojištění považují:
    >4. osoby vykonávající uměleckou nebo jinou tvůrčí
    >činnost na základě autorskoprávních vztahů,4) s výjimkou
    >činnosti, z níž jsou příjmy podle zvláštního právního
    >předpisu samostatným základem daně z příjmů fyzických
    >osob pro zdanění zvláštní sazbou daně4a);
    >...........
    >
    >
    Děkuji za informace. Také jsem to tak pochopil. Ale když jsem byl dnes podruhé na PSSZ, tak mi pracovnice u přepážky opětovně potvrdila, že kvůli příjmu za knihu cca 1900 Kč se přihlašovat jako OSVČ nemusím a Přehled podávat nemusím (a to si to ještě ověřovala telefonicky). Beru to tak, že mají nějakou vnitřní směrnici. Pozn.: U zdravotní pojišťovny jsem zaregistrován jako OSVČ a přehled jsem podal.

• 11. 2. 2016 12:21

Sama bych tuto situaci nyní řešila tak, že bych si zapsala, kdy jsem byla na PSSZ, co mi tam bylo sděleno a poznámku bych si založila k ostatním dokladům. Přehled ze rok 2015 bych na PSSZ nepodávala.
    Jste hodný, že jste napsal, jak to dopadlo na PSSZ. O odborných znalostech některých pracovníků úřadů se raději nebudu vyjadřovat, moderator diskuze by mě mohl odstavit.
    Přeji hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).