Závěr z diskuse
Tedy závěr z diskuse zní:
1) v DAP za r. 2014 jsem měl výdaje paušálem
2) v DAP za r. 2015 si napíšu výdaje NULA a požádám o hypotéku
3) v DAP za r. 2016 si zase spokojeně uplatním paušál
Pro FÚ to není podivné jednání, nebudou se mi v tom rýpat?
Jediná nevýhoda, že měsíční záloha na SP a ZP mi vyjde 16 000 Kč, ale můžu požádat o snížení.
Re: Závěr z diskuse
Asi bych si ještě propočítala, jaký zaplatím úrok po dobu fixace a za jakou cenu, když mě jen pojistné bude stát 250tis + daň. Na netu je úvěrová kalkulačka.
No a porovnala, jestli ve finále trochu vyšší úrok nebude levnější. Po skončení fixace můžete refinancovat.
Metodiky bank jsou už 15 let stále stejné, po skončení fixace za 5 let budu řešit stejný problém. Banky počítají "příjem" z řádku 113 (ř. 37), odečítají zaplacenou daní (ř. 74) a dělí 12. Některé banky ještě dále krátí koeficienty (SP, ZP). Je jasné, že pak většině živnostníků vyjde žalostný příjem, jakým způsobem dostávají hypotéky řemeslníci a zemědělci s vyšším paušálem nechápu. Já to mám ještě složitější, že mám příjem z §8 a §10, tedy se rapidně navyšuje částka na řádku 74. Když mi pak podle metodiky banky vyjde příjem 13000 Kč, tak je výsledek jasný.
Ano, to byla také varianta. Ale u hypoték bez dokládání příjmů banka půjčí jen 50 % a na podstatně vyšší úrok. V podstatě se dá říct, že bych snad dal dohromady i ten 1 mil. (moje úspory, něco přispějí rodiče). Ale ty peníze potřebujeme na něco jiného (nový potomek, nějaká rekonstrukce, vybavení atd.), prostě 85% hypotéka se jevila jako optimum - banka stejně nedá celých 100 %, ale jen 85 %.
Každopádně všem děkuji za diskusi. Moc mě to neposunulo, ale ještě proberu s daňařem přechod z paušálu na skutečné výdaje a naopak, četl jsem ten § 23 a cítím z toho problémy. Už mám domluvenou schůzku na čtvrtek :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.