Re: Oblek jako daňový náklad
Obleky a daně... věčné téma!
A teď vážně: máte nějakou interní směrnici pro pracovní oděvy? Např. jednotné oblečení pro zaměstnance? Nebo: Bude mít ten oblek vyšité logo firmy? - ne připíchnutou visačku! Zkrátka - bude jasné, že TOTO je pracovní oděv, nikoliv oblek i pro (případné - hahaha) soukromé použití? Pokud to nemůžete takto obhájit, tak bych účtovala nedaňově - jak z hlediska příjmovky, tak i neodečítat dph.
Na západě v některých zemích jsou volnější pravidla a někde lze legálně nacpat do nákladů i takové věci jako píšete, včetně oběda s obchodními partnery. U nás to šlo (v omezeném rozsahu) do konce 1992. Od r.1993 je to reprezentace.
Troufla bych si obhájovat oblek v nákladech snad jen u profesí typu konferenciér, ale ne u běžného jednatele...
Myslím, že alespoň část by do nákladů šla dát. Měla byste to mít ale dobře promyšlené, aby se to dalo obhájit. Třeba by byla schůdná takováto konstrukce:
Den má 24 hodin - normální člověk spí tak 8 hodin denně, obvykle bez obleku, zbývá 16 hodin denně. Pracovní využití obleku je 8 hodin denně bez sobot a nedělí tj. celkem 40 hodin týdně. Zbytek, tj. 72 hodin týdně předpokládejme nepřetržité soukromé použití (počítám do toho i sekání trávy v obleku, natírání zahradního nábytku v obleku atd. i když je to velmi nepravděpodobné). Takže poměr pracovní:soukromé mi vychází 40:72. Ve stejném poměru by se dala odečíst i DPH. Samozřejmě by to muselo být ve směrnici. Takhle bych to zkusil obhájit já, i když je pravděpodobné, že případná kontrola na to bude mít jiný názor.
Zajímavý názor, pane Vladimíre :-) Jsem zvědavá, co na to ostatní diskutující!
Pro tazatelku: Ukažte svému chlebodárci pokyn Finanční správy D-22 a vyznačte mu tam na straně 10 text o pracovním oblečení k §6 odst.7 a pak na straně 25 text o oděvech k §24 odst.1
Třeba jednatel pochopí, že s oblekem to není tak jednoduché, jak by si představoval. Pokud bude trvat na tom, že to chce do nákladů celé a odečíst i dph, nechte si to od něj dát písemně.
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR_D-22.pdf
Jde o to, že až Vám někdy přijde kontrola, tak to budou nejspíš jiní lidé než ta hodná správkyně v kanceláři. A ani ta hodná paní si už nemusí pamatovat, co Vám povídala - a může to zapřít, nebo na FÚ už ani nemusí být. Pro kontrolu a obhájení potřebujete něco písemně. Samozřejmě ani písemný názor správkyně nemá sílu zákona, nicméně je to argument, který by i soud musel vzít v úvahu. Ale ústně...? - nic nedokážete!
Já pokyny FS nečtu, protože to člověka jenom zmate, ale tohle jsem si prozajímavost přečetl. Povídání o tom, co je pracovní oblečení, nemá podle mého názoru oporu v zákoně o dani z příjmů.
Nicméně do nákladů bych to nedal a to ani do daově neuznatelných - hrozí tu i doměření SaZ pojištění z nepeněžního plnění.
Jediné, co mne napadá, je jednotné pracovní oblečení, které by bylo popsáno ve vnitřním předpisu. To by ovšem znamenalo, že ještě někdo jiný ve firmě by měl nárok.
Oparvdu to stojí za takovéto tanečky ?
Souhlasím s Vámi, že to nemá oporu v zákoně, je to "jen" výklad. Nicméně těmito pokyny se většinou řídí kontroly z FÚ. Pokud chce poplatník postupovat odlišně, než je popsáno v pokynu, musí mít sakra dobré argumenty a musí počítat s tím, že obhájení nemusí být jednoznačné a že to může skončit i u soudu (který může rozhodnout ve prospěch poplatníka - ale taky nemusí). Musí si to rozhodnout sám jednatel, jestli mu to stojí za případné komplikace - a to rozhodnutí ať dá své účetní písemně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.