Re: úroky z úvěru-p.Jasná
Děkuji moc.V tom je právě problém: na místně příslušném FÚ mu řeknou, že zaměstnavatel má provést roční zúčtování, že v tom není problém. Volala jsem tam a ověřovala to. Zkoušela jsem volat i na jiný FÚ a tam mi taky sdělili, že mohu provést roční zúčtování. Nevím jestli mám obvolávat ještě jiné FÚ? Prostě v Moravskoslezském kraji to podle úřednic lze uplatnit přes roční zúčtování.
úvěr na změnu, údržbu domu,bytu, předložil úvěr.smlouvu,potvrzení o zaplac.úrocích.Není vlastníkem nemovitosti, tím jsou jeho prarodiče a jejich list vlastnictví mi nedoloží. Nicméně, jak tady v diskuzích zaznělo, měl by si podat daň.přiznání pokud chce úroky z úvěru uplatnit. I já se k tomu kloním.
Děkuji moc! Zkusím tam pro svůj dobrý pocit zavolat. Nicméně pokud místně příslušný FÚ sdělí tak jako sdělil mi, že můžu provést roční zúčtování, tak mám na krku matku zaměstnance, která umí řádně "štěkat". Jako nedávno, když jsem si dovolila po jejím synáčkovi chtít lístek na peníze ke 14.dni nemoci, tak mě málem "ukamenovala", co že si to vymýšlím.
Jejda, to já nikdy nedělala. Bojím bojím:-) Jinak jsem si volala na FÚ do Karviné a stejná odpověď-roční zúčtování ano. A že by se k úrokům z úvěru potřeboval list vlastnictví, tak o tom paní neslyšela. Paní Jasná, nemáte publikaci, kde je psáno, že je potřeba za tímto účelem podat daň.přiznání. Našla bych si to někde v knihovně a okopírovala si to. Díky moc za trpělivost!
Roční zúčtování příjmů ze závislé činnosti za r. 2008. Vydavatel PORADCE s.r.o. Strana 67.
Je to i v jiných ročnících této publikace, ale tam nevím stranu, protože u sebe mám nyní jen publikaci z r. 2008.
A DP se nebojte, když tak bych vám pomohla, jeli bychom řádek po řádku. Alespoň byste se něco nového naučila, nevíte, kdy to budete potřebovat.
>>>>>>Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,kde konkrétně najdu
>>>>>>údaj, že pokud zaměstnanec nevlastní nemovitost,tak
>>>>>>si
>>>>>>musí podat daňové přiznání pokud chce uplatnit úroky
>>>>>>z
>>>>>>úvěru? Zaměstnanci to musím dát písemně,nevěří,že si
>>>>>>musí podat daňové přiznání, když je v zákoně dáno, že
>>>>>>k
>>>>>>uplatnění úroků z úvěru není podmínkou
>>>>>>vlastnictví.Děkuji
>>>>>
>>>>>To, co uvádíte se týká pouze § 15 odst. 3 písm. e) -
>>>>>údržba a změna nemovitosti. Nikde v zákoně to
>>>>>nenajdete, ale když nevěří, nechtˇse zajde informovat
>>>>>na FÚ.
>>>>
>>>>Děkuji moc.V tom je právě problém: na místně
>>>>příslušném FÚ mu řeknou, že zaměstnavatel má provést
>>>>roční
>>>>zúčtování, že v tom není problém. Volala jsem tam a
>>>>ověřovala to. Zkoušela jsem volat i na jiný FÚ a tam
>>>>mi taky
>>>>sdělili, že mohu provést roční zúčtování. Nevím
>>>>jestli
>>>>mám obvolávat ještě jiné FÚ? Prostě v
>>>>Moravskoslezském
>>>>kraji to podle úřednic lze uplatnit přes roční
>>>>zúčtování.
>>>
>>>Já jsem také ze Severomoravského kraje a ověřovala
>>>jsem si na příslušném FÚ, že může být uplatněno pouze
>>>přees DP.
>>
>>A můžu se zeptat, na kterém konkrétním FÚ jste to
>>ověřovala? Já v Ostravě a v Opavě a tam mi řekli, že
>>přes
>>roční zúčtování. Děkuji.
>
>A když jste se ptala, podala jste jim úplné informace
>k dotazu?
>Nebo jste se ptala všeobecně? Protože podmínky na
>doložení dokladů u různých druhů bytových potřeb jsou
>různé ...
>Ano, podala. A nárok tam je. Stěžejní, ale je, jestli můžu provést roční zúčtování já, nebo si je třeba podat si daň.přiznání.
ZDP 38l (1) Nárok na nezdanitelnou část základu daně prokazuje poplatník plátci daně:
e) ... anebo dokladem o trvalém pobytu, jde-li o byt nebo o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, v užívání, ..
Takže máte k dispozici kopii úvěrové smlouvy, kde je uvedeno, že byl úvěr poskytnut na údržbu / změnu bytu v užívání nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru. Není ve smlouvě uvedeno, že se jedná o úvěr na údržbu / změnu d o m u ?
Prokázal zaměstnanec užívání bytu či jednotky dokladem o trvalém pobytu? Tedy vedle úvěrové smlouvy, dokladu o zaplacených úrokách,..
Asi se pomíchaly dvě věci.
První je splnění podmínky, že musí byt či jednotku užívat k vlastnímu trvalému bydlení - ZDP § 15 / 4 věta druhá
A trvalé bydlení není to samé, jako trvalý pobyt uvedený v OP
Druhá je, že musí prokázat nárok na nezdanitelnou část základu daně prokazuje poplatník plátci daně dokladem o trvalém pobytu - ZDP § 38l / 1 / e)
A zde nevím čím jiným by se prokázal trvalý pobyt lépe, než platným OP
Jakou adresu má např. napsanou na smlouvě o úvěru nebo v Potvrzení o zaplacených úrokách?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.