Re: Musím mít živn.list_malý e-shop
Založím si tedy živ. list na prodej a obchod a když mé vedlejší příjmy nebudou větší za zdaňovací období větší než 30tis (když nebudu plátce dph tak je to období za rok ?). nemusím nikam nic podávat. Musím si vést nějaké učetnictví a přihlasit se na sociálku a zdravotví ? A nic víc, Nebo je to složitější? Omlouvám se za hloupé otázky. Děkuji moc.
Limit 30.tis.Kč je POUZE pro příjmy z příležitostné činnosti - a Vy budete provozovat soustavnou činnost, budete podnikat. Takže na nějakých 30tis.Kč zapomeňte.
Dobré by bylo, pokud byste si mohla přečíst alespoň základní informace k začátkům podnikání. Např. na jakpodnikat.cz
Tam je vše, daně, sociální pojištění, zdravotní pojištění,...
A úplně nejlepší, pokud byste našla ve svém okolí nějakou dobrou účetní, která by Vám s tím pomohla. Alespoň na začátku.
PS. Pokud chcete vložit další povídání do příspěvku a nejde to z důvodu překročení počtu znaků, tak musíte část předchozího povídání umazat. Maximální velikost zprávy je 2000 znaků.
>>>Nejde mě do předchozí otázky napsat další odpověď tak
>>>píši znova omlouvám se.Děkuji velice moc za mnoho
>>>informací.Tak jak to chápu tedy.Jsem teď na
>>>mateřské,ale
>>>jsem zaměstnaná.Tohle je jen můj koníček,ale když
>>>někdo
>>>přijede pro zvířatko potřebuje třeba přepravku
>>>hned.Tak abych ji tu měla.
>>Založím si tedy živ. list na prodej a obchod a když
>>mé
>>vedlejší příjmy nebudou větší za zdaňovací období
>>větší než 30tis (když nebudu plátce dph tak je to
>>období
>>za rok ?). nemusím nikam nic podávat. Musím si vést
>>nějaké učetnictví a přihlasit se na sociálku a
>>zdravotví
>>? A nic víc, Nebo je to složitější? Omlouvám se za
>>hloupé otázky. Děkuji moc.
>
>Limit 30.tis.Kč je POUZE pro příjmy z příležitostné
>činnosti - a Vy budete provozovat soustavnou činnost,
>budete podnikat. Takže na nějakých 30tis.Kč zapomeňte.
>
>Dobré by bylo, pokud byste si mohla přečíst alespoň
>základní informace k začátkům podnikání. Např. na
>jakpodnikat.cz
>Tam je vše, daně, sociální pojištění, zdravotní
>pojištění,...
>A úplně nejlepší, pokud byste našla ve svém okolí
>nějakou dobrou účetní, která by Vám s tím pomohla. Alespoň
>na začátku.
>
>PS. Pokud chcete vložit další povídání do příspěvku a
>nejde to z důvodu překročení počtu znaků, tak musíte
>část předchozího povídání umazat. Maximální velikost
>zprávy je 2000 znaků.
>Děkuji.Nechce se mě kvůli třeba 5 přepravkám a 5 klecím s výdělkem do 3tisíc dělat to vše kolem. Zdá se mě to zbytečné. Tak teď nevím? :(
Je to moje hobby a vše to málo z prodaných zvířátek je vloženo hned zpět do zvířatek a stojí to více než je výdělek. Jako tomu je u všech kdo chová zvířatka.Když už jste se na to zeptal tak by mě vlastně také zajímalo jak to vlastně má být??Nikdy nikdo kdo prodává ze dvora nebo zvířátka na maso neměl živnost ani nic podobného.Je to zprávné?
Re: Chovná stanice nebo ?
V původním dotazu jste psala
"Dobrý den, chci se zeptat máme chovnou hobby stanici a ráda bych měla pro naše nové páníčky k dispozici nějaké pořtřeby, které dám na své internetové stránky a možná formou malého eshopu."
A teď píšete něco trochu jiného. Pak se těžko odpovídá
Pokud chcete mít na netu eshop, tak zřízení živnostenského listu na Velkoobchod a maloobchod zvažte. A pokud zvířátka prodáváte - tak když už budete nahlašovat jednu živnost s jednou činností, tak Vás nebude nahlášení i druhé činnosti (Chov zvířat a jejich výcvik) stát nic navíc. Stále budete nahlašovat jednu živnost, jen namísto jedné činnosti nahlásíte dvě činnosti.
Příloha č. 4 k nařízení vlády č. 278/2008 Sb.
Obsahová náplň živnosti volné podle jednotlivých oborů činností
48. Velkoobchod a maloobchod
Činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti (velkoobchod) a činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho prodeje přímému spotřebiteli a prodej tohoto zboží (maloobchod). Obsluha čerpacích stanic, zabezpečování provozování čerpacích stanic v souladu s bezpečnostními, hasičskými, ekologickými předpisy a českými technickými normami, zajišťování drobných poradenských služeb ve vztahu k prodávanému sortimentu.
5. Chov zvířat a jejich výcvik
Chov psů, koček a jiných drobných zvířat či živočichů v zájmových chovech, zoologických a laboratorních zvířat či živočichů a prodej zvířat či živočichů z tohoto vlastního chovu. Výcvik psů a případně jiných drobných domácích zvířat pro jiné účely, než jsou artistická vystoupení. Výcvik jezdeckých koní, případně výcvik koní pro jiné účely, než jsou artistická vystoupení. Provozování hotelů, útulků a jiných obdobných zařízení pečujících o zvířata. Provádění kadeřnických a jiných kosmetických úprav drobných domácích a jiných zvířat. Další činnosti související s chovem domácích a zoologických zvířat.
>>Nevím jak jinak to nazvat.Nejsem žádná registrovaná
>>chovná stanice jen hobby jak jsem psala.Za účelem mít
>>nějaké chovatelské výsledky v chovu a pro radost
>>našich
>>dětí, ketří se tomu věnojí místo sezení u počítače
>>jako většina dnešních dětí.
>Pokud chcete mít na netu eshop, tak zřízení
>živnostenského listu na Velkoobchod a maloobchod zvažte. A pokud
>zvířátka prodáváte - tak když už budete nahlašovat
>jednu živnost s jednou činností, tak Vás nebude nahlášení
>i druhé činnosti (Chov zvířat a jejich výcvik) stát
>nic navíc. Stále budete nahlašovat jednu živnost, jen
>namísto jedné činnosti nahlásíte dvě činnosti.
>Příloha č. 4 k nařízení vlády č. 278/2008 Sb.
>Obsahová náplň živnosti volné podle jednotlivých oborů
>činností
>
>5. Chov zvířat a jejich výcvik
>Chov psů, koček a jiných drobných zvířat či živočichů
>v zájmových chovech, zoologických a laboratorních
>zvířat či živočichů a prodej zvířat či živočichů z tohoto
>vlastního chovu. Výcvik psů a případně jiných drobných
>domácích zvířat pro jiné účely, než jsou artistická
>vystoupení. Výcvik jezdeckých koní, případně výcvik koní
>pro jiné účely, než jsou artistická vystoupení.
>Provozování hotelů, útulků a jiných obdobných zařízení
>pečujících o zvířata. Provádění kadeřnických a jiných
>kosmetických úprav drobných domácích a jiných zvířat. Další
>činnosti související s chovem domácích a zoologických
>zvířat.
Opravdu moc moc děkuji za tak mnoho informací.Budu tedy dumat :) a proberu to doma.Děkuji.
Tak to se pletete.Ten kdo miluje zvířátka to dělá pro radot a protože chce.Ten kdo to nepoznal. Přišel o hodně.A protože doma máme plno zvířátek pro radost a zvířatka mají každý rok mlaďátka tak to by musel mít každý kdo chová zvířatka a nechce si nechávat všechna miminka živnostenský list.Což je nemsyls.Nemyslíte?NIkoho takového neznám a to mám známých co chovají zvířatka hodně.To už je debata úplně o něčem jiném. Ale i tak děkuji.
Nikdy se do diskuzí nezapojuji,ale protože jsem nechtěla něco dělat tak jak se nemá napsala jsem dotaz.Jestli když si koupím přeptavku a prodám ji dál s naším odchovanečkem jestli musím mít živnost.A někdo mě tu začne urážet,že se nestarám o naše zvířátka.Nemám co dodat a děkuji.Těm co mě psali a radili moc moc děkuji.Je to dnes vše složíté a člověk, by přemýšlel raději o tom, že prostě dá zvířatka zdrama a to bude lepší.
Omlouvám se, ale ještě musím dodat. Nejsme žádná množírna nebo něco podobného jak mě tu někdo urážel.Máme naše zvířatka pro radost a kvůli lásce ke zvířátkům.Jsme původně z paneláku, kde už jsem od malička chovala plno zvířátek a teď v dospělosti jsem u toho zůstala a vedu k tomu svoje děti místo televize a počítačů.Našim zvířátkům dáváme vše potřebné až mě někdy manžel říka, že mají víc než my :).
Re: Chovná stanice a co dál
Paní Hano, ale vždyť tady nikdo nenapsal, že se nestaráte o svoje zvířátka. Jen jsme probrali Váš dotaz z našeho pohledu a z našich zkušeností.
Podle toho, co jste psala, byste sice měla trochu práce ohledně papírování navíc, ale jako maminka pobírající peněžitou podporu v mateřství byste nemusela platit žádné zálohy na pojištění a s velkou pravděpodobností ani žádné doplatky sociálního pojištění a ani ty daně. Pokud byste byla v zisku, tak max. tak nějaké to vypočtené zdravotní pojištění.
Myslím si, že by to za ten klid na duši stálo
Přece kvůli tomu, že si nenechám mláďátka,která se nán během roku narodí a děláme to pro naše potěšení a nějaký cíl v našem chovu jako barvy atd.. A asi zprávně napsat zájmový chov jak jste psat nebo něco podobného nebo hobby chov atd. Tak si nebudu zakládat živnost.
Tečka domluvila, začnu já. Mám chov. stanici, za 21 let tři
generace všechny tři Int. Ch. etc. Devět štěňat jsme odchovali v prosinci a lednu v bytě 1+1, takže vím o čem mluvím. Jedno štěně jsem i úřednici z berňáku. Chce to jenom drobnost:
pečlivou průkaznou evidenci výdajů veterinář, krmení, výstavy atd.)
Vše se vejde do §10/1/a a 10/4. Kdyby čistě náhodou vám vyšel zisk
dejte to vědět na ČMKU, budete na nástěnce. Zdravím
Milá paní, vy byste především neměla prodávat zvířata bez průkazu původu. Sice se zlobíte, že nejste množírna, ale přesně to právě jste. Takoví jako vy kazí obchod poctivým stanicím, které mají zvířata s průkazy původu, vloží do chovu mnohem více peněz než vy, řádně platí daně atd. Takže mě - přestat s touto činností úplně a bezpapírová zvířátka dát vykastrovat.
Proto se normálně žádných diskuzí naúčastním, protože vždy se najde někdo kdo má v oblibě urážet slušné lidi.Máme zvířatka s PoP i bez. Více psát a vysvětlovat nebudu, protože je to ztráta času.Máme zvířatka pro radost a né pro získávání poháru a tytulů.
Jinak děkuji moc moc za poslední příspěvky. Jsem moc ráda. Hezký večer.
>>>>
>>>>>Mě se to jeví tak, že už ten prodej je podnikání a že
>>>>>už jste měla být dávno registrovaná.
>>>>>Nikdo nedělá "všechno to okolo" pro radost, ale
>>>>>protože prostě musí.
>>>>Tak to se pletete.Ten kdo miluje zvířátka to dělá pro
>>>>radot a protože chce.Ten kdo to nepoznal. Přišel o
>>>>hodně.A protože doma máme plno zvířátek pro radost a
>>>>zvířatka mají každý rok mlaďátka tak to by musel mít
>>>>každý
>>>>kdo chová zvířatka a nechce si nechávat všechna
>>>>miminka živnostenský list.Což je
>>>>nemsyls.Nemyslíte?NIkoho
>>>>takového neznám a to mám známých co chovají zvířatka
>>>>hodně.To už je debata úplně o něčem jiném. Ale i tak
>>>>děkuji.
>>>Přece kvůli tomu, že si nenechám mláďátka,která se
>>>nán
>>>během roku narodí a děláme to pro naše potěšení a
>>>nějaký cíl v našem chovu jako barvy atd.. A asi
>>>zprávně
>>>napsat zájmový chov jak jste psat nebo něco podobného
>>>nebo hobby chov atd. Tak si nebudu zakládat živnost.
>>Milá paní, vy byste především neměla prodávat zvířata
>>bez průkazu původu. Sice se zlobíte, že nejste
>>množírna, ale přesně to právě jste. Takoví jako vy
>>kazí
>>obchod poctivým stanicím, které mají zvířata s
>>průkazy
>>původu, vloží do chovu mnohem více peněz než vy,
>>řádně
>>platí daně atd. Takže mě - přestat s touto činností
>>úplně
>>a bezpapírová zvířátka dát vykastrovat.
>Proto se normálně žádných diskuzí naúčastním, protože
>vždy se najde někdo kdo má v oblibě urážet slušné
>lidi.Máme zvířatka s PoP i bez. Více psát a vysvětlovat
>nebudu, protože je to ztráta času.Máme zvířatka pro
>radost a né pro získávání poháru a titulů.
>Jinak děkuji moc moc za poslední příspěvky. Jsem moc
>ráda. Hezký večer.
Ještě jen dodám, že u hospodářských zvířat to není tak že každé zvířatko musí mít průkaz. To by jste všechny nechal vykastrovat, protože nemají papír. Důležitý je plemeník.A co třeba slepičky atd.
Omlouvám se za poslední příspěvek už nebudu hltit prostor. Určitě je tu mnoho lidiček,kteří chtějí poradit. Děkuji moc všem.
jo, vy jste taky chtěla poradit. a když vám tu správně poradí, že se jedná o neoprávněné podnikání, za což jsou dost mastné pokuty, tak kolem sebe prskáte. co jste chtěla? aby vám napsali - ó paní, vy jste takový dobrák, pro potěšení chováte zvířátka, vaše děti nekoukají na tv a do pc jako ti ostatní spratci, ale jsou z nich andílci s láskou ke zvířatům? díky vám, a nic nedaňte ani si na to nevyřizujte povolení, proč, když to děláte z lásky....
a jednoho krásného dne prodané zvířátko (zajímavé je, že furt nenapíšete o jaká zvířátka se jedná) scípne, a kupec si bude stěžovat, a přijde živnosťák, berňák.....
A to je ten rozdíl.Pro nás starost o zvířátka práce není.Máme hodně zvířátek od slepiček až po přežvýkavce.A je to normální, že některá zvířátka mají mláďátka na která se každý rok tešíme.Vždy si tedy nějaká necháme,ale nemůžeme všechny tak jim hledáme nový domov.Letos nám vyseděla slepička do deseti kuřátek a protože sama chtěla.Loni nám nezasedla ani jedna. Kočička když má koťátka tak také sama chce.A tak dál.A kvůli tomu, že zvířatka u nás mají během roku mláďátka, některá ano některá ne. Tak to se nezlobte živnost k tomu nepotřebuji.To je příroda a dělá si to sama jak kdy chce.Když máte husy a housera. Tak je to také na přírodě. A kvůli tomu, že si nechceme nechat všechny a chci, aby šly ty nejoblíbeněší ne na pekáč,ale dělat radost někam na statek do chovu!Mohla bych psát dál co když se narodí atd. ale je to zb. debata.Tak si nebudu vést účetnictví atd.Žadný velkochov nemáme. Jen od každého zvířatk něco pro radost.
člověk by nevěřil,co vznikne,když se chce jen zeptat jestli může mít doma vez živ.listu pár přepravek a klecí na převoz a trošku víc krmeního,aby zvířatko mohlo dostat domů na co je zvyklé.Začne se zde urážet do množíren, že to někde smtdí atd.Aniž by někdo o člověku něco věděl.Raději zvíře předám v papírové krabici jen s hrstkou krmení!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napsala bych, že si všechna mláďátka co se za rok narodí raději necháme, než bych se s někým dohadovala, ale to není možné. A tak je dám dál jak tu bylo napsáno jako náš přebytek, Kterých tu za rok nemáme moc!!!!!!!!!!!!
No, ono to ze začátku sice vypadalo, že se chcete zeptat, jak to udělat, když chcete něco prodávat, ale dneska už to spíš vypadá, že jste chtěla, aby vám někdo řekl, že živnostenský list nepotřebujete.
Já osobně si myslím, že když má někdo jednu čubičku a jednou za rok od ní odprodá štěňata, tak to opravdu jde i bez ŽL. Pokud k tomu chcete prodávat to všechno okolo, jak píšete, tak by to bylo rozumné zlegalizovat.
Píšete, že jste na rodičovské dovolené (mimochodem, z vašeho slovníku je to dost znát), tak byste byla OSVČ vedlejší, SP byste pravděpodobně neplatila žádné, daně asi taky ne, tak možná nějaké zdravotní pojištění, pokud by byl zisk. Administrativa minimální.
Hano bohužel nový občanský zákoník říká, že znaky podnikání můžete naplnit i bez živnostenského listu, § 420.
Než bych rozebírala, co máte nebo nemáte dělat, jen podotýkám.
Stačí nepřející soused nebo někdo, kdo Vás nemá rád a máte na problém zaděláno.
To je Vaše věc, když si myslíte, že "postojem dělám to ráda a příroda to tak chce apod." a " ty přebytečky, prodám", vždyť to jen vyplynulo ze situace.
Ale úředníky svým "žvatláním" akorát naštvete.
živnost!!!!!!!!!!!! Nikdy nikdo nepodnikal protože má doma za rok pár mláďat a najde jim nový domov a to zdůrazňuji, že někdy jsou za rok jenom slepičky, které si necháme!!!.Ani jsem se na to neptala!Už to tu napsal hezky jeden přispívající.Neděláme nic špatného tečka a 5 přepravek nebo klícek na přepravu mě nestojí za kupu papíru!Což jsem chtěla vědět a dosvěděla se a tím mám rozhodnuto.
Urážejte si někoho jiného.A pište někomu jinému, že těti jsou .... nebu to ani psát protože mě to ruzčiluje co je to za hnusného člověka co tak nazívá děti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ježiši tady se pořád řeší co chováme a jestli máme mít živnost!!!!!!!!!!!! Nikdy nikdo nepodnikal protože má doma za rok pár mláďat a najde jim nový domov.Ani jsem se na to neptala!Už to tu napsal hezky jeden přispívající.Neděláme nic špatného tečka a 5 přepravek nebo klícek na přepravu mě nestojí za kupu papíru!Což jsem chtěla vědět a dosvěděla se a tím mám rozhodnuto.
Urážejte si někoho jiného.A pište někomu jinému, že těti jsou .... nebu to ani psát protože mě to ruzčiluje co je to za hnusného člověka co tak nazívá děti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Re: Chovná stanice / podnikání ?
Jste na foru účetních, daňových poradců, ekonomů a právníků
Ocitla jste se v komnatě ozvěn
Paní Katka2 vyjádřila svůj názor, který má určitě reálný podklad
Snažíme se Vás ušetřit toho, že na Vás jednou přijdou z nějakého úřadu a budou chtít plno věcí - nebudete je mít a budou následovat sankce. Zákony jsou tvrdé a paní Spravedlnost má oči zakryté
Stačí se podívat, jak dopadly maminky, které prodávaly své výrobky bez živnostenského oprávnění a bez registrace k daním např. na Fleru nebo na Aukru ...
Re: Chovná stanice / podnikání ?
No, výrobek a zviřátko (tak, jak je zde popsáno), je přece jen trochu rozdíl...
Celá debata je vlastně o tom, jestli se jedná o soustavnou činnost. A pokud Hanka prodá několik zvířátek (to jsou myši nebo koně nebo něco mezi ?) za rok, tak to nelze nazvat soustavnou činností, ale spíš "nahodilým odprodejem zemědělských přebytků". Tedy živnostenský list není třeba. K tomuto stanovisku/postoji se ovšem e-shop moc nehodí.
Pokud však e-ahop budete provozovat včetně doplňkového sortimentu, tak se dle mého názoru živnostenskému listu nevyhnete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.