Re: Maloobchod v roce 2016
OT: Pokud jste plátci DPH, tak "jen" s mailovou adresou, kterou uvedete jako kontakt do Kontrolního hlášení, je to peněžní hazard. Je jedno, zda jste maloobchod nebo velkoobchod, ale může se Vám stát, že CML pošle Výzvu podle § 101g ZDPH, zpráva Vám spadne v mailu do spamu, nebudete o ní vědět a neodpovíte do 5 kalendářních dnů po odeslání Výzvy ze serveru MFCR - a už dostanete sankci 30000 Kč
Děkuji za odpověď,ale jelikož v prodejnách potravin půjde o vyplnování jednoho a toho stejného a do budoucna nepředpokládám nějaké větší změny,tak po vychytání nějakých počátečních chybiček,nepředpokládám,že by mě měl někdo zpětně kontaktovat.Pochybuji,že by docházelo u dodavatele jako je Makro k nějakým nesrovnalostem,které by se dořešovaly zpětně.ale je fakt,že se můžu mýlit.Zatím zůstanu bez elektronického podpisu i bez datovky pokud to zákon umožňuje.A ani v tom mailu si nemyslím,že bych přehlédla nějakou zpětnou zprávu i když by spadla do spamu,protože i spamy při mazání kontroluji.A asi je rozdíl mezi maloobchodem a velkoobchodem,protože u mne těch faktur přes 10tis nebude tolik a budou pravděpodobně pouze od Makra,protože ti ostatní dodavatelé jezdí častěji a v menších částkách,což se nasčítá a nebude se nikde uvádět dič a čísla dokladů,takže nebude jak udělat chybu maximálně v návaznosti na přiznání DPH a to se mi vlastně v tom závěru hlášení zobrazí.Takže hlášeni je brnkačka:-))))akorát zbytečně oddělená od přiznání,klidně to mohlo být v jednom.
Asi jste to nepochopila. Nemusíte vůbec ve svém Kontrolním hlášení udělat chybu. Stačí, když ji udělá někdo na "druhé" straně.
Například když účetní zcela cizí a Vám neznámé firmy u plnění za 11.tis.Kč přehodí čísla v DIČ u dodavatele a náhodou z toho vyleze Vaše DIČ. A CML v Pardubicích to nebude mít u Vás s čím spárovat. A Výzva je na cestě.
Tak uvidíme,co přinese praxe.Já chyby ve svých dokladech nepředpokládám a pokud mě bude někdo často vyzývat k upřesnění údajů,tak snad to chvíli přežiju ,ale pokud by to bylo neúnosné ,tak se budu muset bránit.Může se stát,že moje dič je někomu podobné a bude často docházet k záměně.Já prozatím nechci datovou schránku ,tak jsem jen chtěla vědět ,jestli mi to stále ještě zákon umožňuje.Mluvilo se o přehledech pro sociálku,ale pak se to zrušilo a teď jsem někde četla,že sociálka uvažuje o elektronické komunikaci jen přes portál bez podpisu.Snad to mají i zdravotní pojištovny ,že stačí smska,ale nemám to vyzkoušené.Takže jsem potřebovala poradit.Možná je víc lidí,kteří zatím datovou schránku neplánujía tyhle informace přivítají.Děkuji všem za rady.
Nevím odkud máte informaci o komunikaci OSSZ přes portál bez podpisu... Zrovna tam bych toto vůbec nepředpokládala. Snad ještě u přehledů OSVČ, co podávají sami za sebe. Jinak ale když se podává cokoliv za zaměstnance, tak jde o tak citlivá data, že to musí být hodně dobře ošetřené, aby se k nim nedostal někdo nepovolaný.
http://www.podnikatel.cz/clanky/podani-prehledu-pro-cssz-i-bez-datovky-planuje-se-velka-zmena-v-online-podani/
Tak je mi jasné,že ne všechno,co se týká mezd bude možno tímto způsobem odesílat.Ale taková ta běžná agenda přihlašování -odhlašování by takto výhledově fungovat mohla.
Tedy než mít
* běhat s každým Potvrzením el. podání na finanční úřad a každodenně kontrolovat svůj mail vč.spamů
* vygenerované přihlašovací údaje od zdravotní pojišťovny - vzájemně spolupracujících
* vygenerované přihlašovací údaje od zdravotní pojišťovny - vzájemně nespolupracujících
* vygenerované přihlašovací údaje od ČSSZ
tak to raději jednu datovou schránku
Naprosto souhlasím. Mám z dřívějška el. podpis zaregistrovaný pro CSSZ a VZP, ale datovkou je to mnohem jednodušší. A to co prezentovala tazatelka jako "možnost podání bez podpisu" je vlastně také autorizované podání, ale s velice kostrbatým řešením. To už raději ten el. podpis, když už někdo nechce datovku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.