Re: Zvýhodnění na dítě
proveditelné to je, mám před sebou výplatnice, při slevě na dani je ČM 15tis, HM 17150, superhrubá mzda 22982 a ze základu daně při stejné superhrubé a hrubé mzdě činí ČM 14048
já sama to v programu můžu také libovolně měnit, jak tuto slevu chci uplatnit. ale nevím zda si to můžu měnit jak se mi chce.
vyměnil, ale tohle se týká jednoho a toho samého zaměstnání.
nicméně ted študuji zákony a zde se ohledně toho píše|: Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň vypočtenou podle § 16, případně sníženou podle § 35, § 35ba... z čehož mi vyplývá, že jdou oba způsoby. omlouvám se, snažím se to jen nějak pochopit k dobru věci. :)
To je dobře, až na paní účetní vyrazíte, musíte být silná v kramflecích.
To, co citujete, se týká ročního zúčtování nebo daňového přiznání. Tam se nejdřív základ daně sníží o nezdanitelné částky, potom se odečtou všechny slevy a nakonec se uplatní daňové zvýhodnění.
Pro představu bude nejlepší, když si stáhnete tiskopis výpočtu.
Např. na stránkách daňové správy.
http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5460-1_20.pdf?201602091200
Ovšem v měsíční mzdě se základ daně nikdy nesnižuje, protože nezdanitelné částky podle § 15 se uplatňují jen ročně. Maximálně se může zvýšit (např. automobil pro soukromé účely, stravné nad limit, apod.).
V § 38 h je dost podrobně napsáno, jak se zálohy na daň v měsíční mzdě vypočítají. Odečíst od základu daně nic nejde. Přičte se pojistné, zaokrouhlí se na stovky nahoru, vypočítá se 15% daň a odečtou se slevy. Na poplatníka, invaliditu, studenta. Maximálně do nuly. Teprve potom se uplatní daňové zvýhodnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.