Re: KH - stravenky prosím Lenka68
Pokusím se znova - prosím o radu, jak v KH uvádět fa za stravenky, většinou je nad 10 tis. Bude v odd. B2 pouze částka za provizi, jde mi o to, zda celá provize, či jen 55%. Zjistila jsem, že zřejmě špatně účtujeme provizi z faktur - máme na faktuře 518/321 provize, 343/321 DPH celé, potom interním dokladem 335/518 45% a 335/343 45% DPH. Tím pádem mi přijde, že by mělo být v B2 celá částka a v A5 těch 45%, ale nezdá se mi to úplně správně, tak prosím o radu. Díky.
Psala jste, že přijmete fakturu a pak v ID řešíte daňové a nedaňové náklady.
Pro KH toto není ideální řešení. Dělala bych toto rozúčtování přímo v pořizování faktury. Pokud je abs. částka fa vyšší jak 10000,- dala bych do B2 a uvedla, že se jedná o poměr.
Hlavně nepsat nadpis velkým písmem :-)
Tady ještě ze stránek Finanční správy:
Odpověď 4
Poměrný nárok na odpočet z příslušného daňového dokladu bude vykázán v části B.2. kontrolního hlášení, neboť pro posouzení stanoveného limitu pro část B.2. (tj. 10.000 Kč) uvažuji celou hodnotu daňového dokladu (zde činí 11.000 Kč) - bez ohledu na to, jakou výši odpočtu daně plátce uplatňuje. Do souvisejícího řádku části B.2. kontrolního hlášení je kromě dalších položek nutné specifikovat i to, že jde o uplatnění poměrného nároku na odpočet – zaškrtnutí příslušného pole „ANO“.
Obdobně se postupuje i v případě, že doklad obsahuje i další plnění, ze kterých si plátce nemůže uplatnit nárok na odpočet = pro posouzení limitu je rozhodná celá hodnota daňového dokladu včetně daně bez ohledu na režim DPH, či výši uplatňovaného nároku na odpočet daně.
ZPRÁVA ZE SODEXO : Náš daňový doklad obsahuje jenom jedno číslo
Číslo daňového dokladu je pro účely kontrolního hlášení považováno za evidenční číslo daňového dokladu. Hodnotu daňového dokladu naleznete v sloupci „Cena celkem“. Když je částka větší než 10.000,00 Kč (včetně), Sodexo vykáže fakturu v části A4 kontrolního hlášení. V opačném případě bude faktura vykázána v části A5 kontrolního hlášení. Ve vztahu s Kh berou v úvahu jen provizi :-)
Já jsem kdysi dokonce narazil na názor (možná i judikát), že není třeba krátit ani odpočet, ani daňovou uznatelnost, protože provize je stejná bez ohledu na to, jak probíhá další zúčtování stravenek - KROMĚ jediného případu, a to když jsou dávány zaměstnancům zcela zdarma.
Krátit se musí tehdy, pokud částka nákladu/odpočtu řekněme lineárně závisí na rozsahu služby, obdobně jako třeba platby za paušální služby - internet, telefon. Pokud ne, stačí prokázat, že je použita k dosažení příjmu/uskutečnění plnění a rozsah už není podstatný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.