Re: DPFO sleva na dítě - paušál
v tomto případě musíme vést daňovou evidenci :-( na FU mi řekli, že pokud v potvrzení máme uplatňované děti a pak začnu podnikat a potvrzení o zdanitelných příjmech musím mít v daňovém přiznání, tak musím vést daňovou evidenci, což jsem si myslela, že jako živnostník se můžu rozhodnout sama jestli chci vést DE nebo paušál :-(
Tak jinak 1-4/2015 jsem byla zaměstnanec kde mi uplatnovali slevu na dítě, od 5/2015 do konce roku jsem byla OSVČ hlavní. Do DPFO musím uvést potvrzení o zdanitelných příjmech ze zaměstnání a mám tam potvrzené slevy na dítě a současně bych chtěla uplatnit výdaje paušálem bylo mi řečeno že kvůli slevy ze zaměstnání na dítě to nejde..a musím vést DE ... tak abych splnila podmínky zákonů pro Paušální výdaje, tak bych musela teda mít SPHM vyšší než příjmy z podnikání jenže příjmy ze zaměstnání 49613 a po odečtení paušálních výdajů 58600 takže pokud tomu dobře rozumím musím vést DE protože v DPFO musím uvést potvrzení o zdanitelných příjmech kde je odečet syna a to si v době OSVČ syna ani uplatňovat nemůžu jelikož nemáme společnou domácnost, takže svobodné rozhodování v rámci OSVČ jaké výdaje budu vést vlastně nemám jestli to dobře chápu
Vy si do svého daňového přiznání dáte údaje z potvrzení a z podnikání a na stránce, kde je konečný výpočet daně, prostě daňové zvýhodnění na syna neuvedete. Tím vlastně vrátíte slevu (nebo bonus), který jste v zaměstnání čerpala, a zaplatíte daň jako kdybyste žádné dítě neuplatnila.
Vy jste se synem měla společnou domácnost jen ty 4 měsíce, od května už ne?
>>Tak jinak 1-4/2015 jsem byla zaměstnanec kde mi
>>uplatnovali slevu na dítě, od 5/2015 do konce roku
>>jsem byla
>>OSVČ hlavní. Do DPFO musím uvést potvrzení o
>>zdanitelných příjmech ze zaměstnání a mám tam
>>potvrzené slevy
>>na dítě a současně bych chtěla uplatnit výdaje
>>paušálem
>>bylo mi řečeno že kvůli slevy ze zaměstnání na dítě
>>to
>>nejde..a musím vést DE ... tak abych splnila podmínky
>>zákonů pro Paušální výdaje, tak bych musela teda mít
>>SPHM vyšší než příjmy z podnikání jenže příjmy ze
>>zaměstnání 49613 a po odečtení paušálních výdajů
>>58600
>>takže pokud tomu dobře rozumím musím vést DE protože
>>v
>>DPFO musím uvést potvrzení o zdanitelných příjmech kde
>>je
>>odečet syna a to si v době OSVČ syna ani uplatňovat
>>nemůžu jelikož nemáme společnou domácnost, takže
>>svobodné rozhodování v rámci OSVČ jaké výdaje budu
>>vést
>>vlastně nemám jestli to dobře chápu
>
>Vy si do svého daňového přiznání dáte údaje z
>potvrzení a z podnikání a na stránce, kde je konečný výpočet
>daně, prostě daňové zvýhodnění na syna neuvedete. Tím
>vlastně vrátíte slevu (nebo bonus), který jste v
>zaměstnání čerpala, a zaplatíte daň jako kdybyste žádné dítě
>neuplatnila.
řeším právě ještě že mi vrátili na daňových bonusech
>
>Vy jste se synem měla společnou domácnost jen ty 4
>měsíce, od května už ne?
Není nic lehčího, než si udělat simulaci
a. uplatnění skutečných výdajů + 4 měsíce daňového zvýhodnění na dítě + příjmy a daně ze zaměstnání
b. uplatnění výdajů procentem z příjmů a žádné daňové zvýhodnění na dítě (v případě, že prostě zvýhodnění uplatnit opravdu nepůjde) + příjmy a daně ze zaměstnání
Zohlednit příjmy ze zaměstnání a již uplatněné daňové zvýhodnění na dítě a máte rozřešení
Vyplnit lze na EPO, máte tam i kontroly
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/vstup_expert.faces
Je zcela na Vašem rozhodnutí, zda budete evidovat skutečné výdaje na základě daňové evidence nebo zda budete uplatňovat výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7 Zákona o daních z příjmů
Žádný úředník Vám nemůže nařídit, že máte vést DE jen proto, že máte daňové zvýhodnění na děti uvedené v Potvrzení od zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.