Re: zřizovací výdaj - doklad z EU
Děkuji za odpověď. V Zákoně o daních z příjmů jsou zřizovací výdaje v odpisech a dále jsou v Opatření čj. 281/89 759/2001. Měla jsem ale spíš na mysli, že tento doklad zaúčtuji na 381/365 a následně přeúčtování přímo na nákladový účet 501/381, ale nevěděla jsem, jestli je nějaké řešení jak daňově uplatnit to dph. Souhlasíte tedy s řešením zaúčtovat částku s dph na 381/365 a následně částku bez dph na 501/381 a částku zahraničního dph dát jako nedaňový výdaj? A jaký účet by byl nejvhodnější?
>>>Dobrý den,
>>>chtěla bych požádat zkušenější o radu s problematikou
>>>zaúčtování dokladu - faktury na testovací vzorek
>>>zboží
>>>- který byl vystaven na soukromou osobu (budoucího
>>>jednatele s.r.o.) před založením firmy. Faktura je
>>>tudíž
>>>vč. zahraničního dph. Předpokládám, že daný doklad
>>>mohu zaúčtovat jako jeden ze zřizovacích výdajů.
>>>Co si ale počít s tím dph v ceně faktury? Mohu
>>>zaúčtovat jen částku bez dph a dph vůbec neúčtovat?
>>>Nebo dát
>>>do nákladů celkovou částku a dph dál neřešit, nebo
>>>jen
>>>částku bez dph a částku dph dát do nedaňových?
>>>Předem děkuji za radu.
>>
>>Děvče zlatý a kde chcete v Zákonu o daních z příjmů
>>teď najít zřizovací výdaje?
>>
>>Nebo jak chcete cizí / zahraniční / DPH uplatit v
>>českém Přiznání k DPH?
>>
>Děkuji za odpověď. V Zákoně o daních z příjmů jsou
>zřizovací výdaje v odpisech
Napište mi kde a já Vám budu tleskat.
Sama jsem v platném znění ZDP nic takového, jako jdou zřizovací výdaje, nenašla.
a dále jsou v Opatření čj.
>281/89 759/2001. Měla jsem ale spíš na mysli, že tento
>doklad zaúčtuji na 381/365 a následně přeúčtování přímo
>na nákladový účet 501/381, ale nevěděla jsem, jestli
>je nějaké řešení jak daňově uplatnit to dph. Souhlasíte
>tedy s řešením zaúčtovat částku s dph na 381/365 a
>následně částku bez dph na 501/381 a částku zahraničního
>dph dát jako nedaňový výdaj? A jaký účet by byl
>nejvhodnější?
Doporučuji, projděte si historii na tomto foru k nabývání majetku společnosti před jejím založením/vznikem. Zejména odpověda pana Pavla.
ZDP §32a odst. 1 a pak odst. 4. - jde tam jen o vymezení podmínek odepisování v případě, že se jedná o zřizovací výdaje, které splňují podmínky odepisování (vstupní cena nad 60000,- apod))
Fora jsem si už procházela. Projdu si to ještě jednou - zkusím se zaměřit na pana Pavla, jak píšete. Děkuji
Nevím, co tam vidíte Vy, ale já tam vidím toto:
§ 32a
Odpisy nehmotného majetku
(1) Pro účely tohoto zákona se odpisují nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, software, ocenitelná práva a jiný majetek, který je veden v účetnictví jako nehmotný majetek vymezený zvláštním právním předpisem20) (dále jen "nehmotný majetek"), pokud ...
.............
O zřizovacích výdajech tam není uvedeno vůbec nic.
.............
... (4) U nehmotného majetku, ke kterému má poplatník právo užívání na dobu určitou, se roční odpis stanoví jako podíl vstupní ceny a doby sjednané smlouvou. V ostatních případech se nehmotný majetek odpisuje rovnoměrně bez přerušení, a to audiovizuální dílo106) 18 měsíců, software a nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 36 měsíců a ostatní nehmotný majetek 72 měsíců. U nehmotného majetku, nabytého vkladem nebo přeměnou131), pokračuje nabyvatel v odpisování započatém původním odpisovatelem za podmínky, že vkladatelem, zanikající nebo rozdělovanou obchodní korporací mohly být odpisy u tohoto nehmotného majetku uplatňovány. U nehmotného majetku vloženého poplatníkem uvedeným v § 2 odst. 3 a § 17 odst. 4 může nabyvatel uplatnit v úhrnu odpisy jako výdaje (náklady) jen do výše úhrady prokázané vkladatelem.
.............
Problém je na mé straně - nevšimla jsem si, že k 1.1.2016 došlo k úpravám ZDP. Očekávala jsem, že tady na business.centeru budou mít aktuální verzi, ale nemají. Sama mám zákon z 2015 :( Opravdu tam jsou zřizovací výdaje vyjmuté. Děkuji za Vaše upozornění! Nemůžu najít to forum, kde píše pan Pavel :(
>>Dobrý den,
>>chtěla bych požádat zkušenější o radu s problematikou
>>zaúčtování dokladu - faktury na testovací vzorek
>>zboží
>>- který byl vystaven na soukromou osobu (budoucího
>>jednatele s.r.o.) před založením firmy. Faktura je
>>tudíž
>>vč. zahraničního dph. Předpokládám, že daný doklad
>>mohu zaúčtovat jako jeden ze zřizovacích výdajů.
>>Co si ale počít s tím dph v ceně faktury? Mohu
>>zaúčtovat jen částku bez dph a dph vůbec neúčtovat?
>>Nebo dát
>>do nákladů celkovou částku a dph dál neřešit, nebo
>>jen
>>částku bez dph a částku dph dát do nedaňových?
>>Předem děkuji za radu.
>
>už jsem to našla - forum se jinak jmenuje, ale mám to.
>Děkuji :)
Raději studujte zákony na jiných stránkách, zde jsou trochu za popelku. Sama chodím na stránky zakonyprolidi.cz
Pro jistotu kopíruji odkaz na diskuzi, o které jsem psala
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1336086
Citace z diskuze od pana Pavla
" S.r.o. a její majitel jsou dva různé subjekty. Nefunguje to jako u FO, která může svůj majetek evidovaný na r.č. vložit do podnikání na IČO.
Majitel s.r.o. může své zboží do s.r.o.
a) vložit (zvýší kapitál),
b) darovat (daňové dopady),
c) prodat (daňové dopady). "
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.