Vlákno názorů k dotazu Přiznání FO - úroky z hypo do výdajů? od DM - Re: Přiznání FO - úroky z hypo do...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 2. 2016 14:47

DM (neregistrovaný)

Re: Přiznání FO - úroky z hypo do výdajů
    Jestli celý dům na který je hypotéka pronajímáte tak ano ...Kamarádce dělám DP - úroky z hypotéky na byt , který celý pronajímá dávám do nákladů, taky odpis bytu, opravy, pojištění bytu a daň z nemovitosti ....vše.

• 16. 2. 2016 17:40

xxx (neregistrovaný)

a musím něco vést, nebo někam hlásit, jako např. když budu chtít uplatňovat cesťák za auto, tak musím platit zálohy na silniční daň a hlásit to FÚ. Když bych do toho řádku 202 dávala veškeré opravy na domě, pojištění domu, daň z nemovitosti, atd? Omlouvám se, jsem úplný laik a přiznání si dělám sama.

• 17. 2. 2016 7:39

DM (neregistrovaný)

Hlásit nic , založit všechny doklady a výpočty ...aby jste byla schopna i za 3 roky doložit. Já na ten byt té kamarádce vedu excelovskou tabulku ...jeden list uplatněné úroky za jednotlivá léta, druhý list odpisy, třetí list opravy a jiné výdaje ...a na čtvrtém listě výsledek za každý rok. Doklady nasbírané za rok má v jedné eurosložce, kam po podání založí DP a pro jistotu vytiskne i ty listy z excelu. strčí do šanonu BYT. S tou složkou jsem schopna já nebo kdokoliv jiný ty odevzdané údaje doložit. Výdaje na AUV jistě jdou uplatnit v přiměřené míře ( kamarádce uplatňuji dvakrát ročně jízdenky na vlak do Prahy ). Musíte platit a odevzdat DP k silniční dani. A pronajímáte podnikateli nebo občanovi ? Kdyby podnikateli, tak nevím jestli v dani z nemovitosti nemusí být pronajaté prostory placeny jako podnikatelské prostory.

• 17. 2. 2016 8:51

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Nájem nemovitosti není dle mého názoru podnikáním, proto ani není povinnost být registrován z tohoto důvodu k silniční dani ani jí platit.

• 17. 2. 2016 10:30

xxx (neregistrovaný)

>>
    >>Hlásit nic , založit všechny doklady a výpočty ...aby
    >>jste byla schopna i za 3 roky doložit. Já na ten byt
    >>té kamarádce vedu excelovskou tabulku ...jeden list
    >>uplatněné úroky za jednotlivá léta, druhý list
    >>odpisy,
    >>třetí list opravy a jiné výdaje ...a na čtvrtém listě
    >>
    >>výsledek za každý rok. Doklady nasbírané za rok má v
    >>jedné eurosložce, kam po podání založí DP a pro
    >>jistotu
    >>vytiskne i ty listy z excelu. strčí do šanonu BYT. S
    >>tou složkou jsem schopna já nebo kdokoliv jiný ty
    >>odevzdané údaje doložit. Výdaje na AUV jistě jdou
    >>uplatnit
    >>v přiměřené míře ( kamarádce uplatňuji dvakrát ročně
    >>jízdenky na vlak do Prahy ). Musíte platit a odevzdat
    >>DP k silniční dani. A pronajímáte podnikateli nebo
    >>občanovi ? Kdyby podnikateli, tak nevím jestli v dani
    >>z
    >>nemovitosti nemusí být pronajaté prostory placeny
    >>jako
    >>podnikatelské prostory.
    >
    >Nájem nemovitosti není dle mého názoru podnikáním,
    >proto ani není povinnost být registrován z tohoto důvodu
    >k silniční dani ani jí platit.

Moc děkuji. Pronajímám 2 občanům + pedikérce (2byt.jednotky+1 provozovna pedikůry). V dani z nemovitosti co se týče pronájmu pedikůry, to mám navýšené o danění prostor k podnikání. Ještě prosím dotaz, když do příjmů dám nájem+služby od nájemníka za rok, a do výdajů zálohy, které platím za rok za plyn, vodu, elektřinu nevyhodí mi ty služby FÚ? Nikde v zákoně jsem nenašla, že bych si tam nemohla dát jak do příjmů tak i výdajů ty služby plyn, el.,voda. Ale zase mne napadá, když ty služby uplatním v daň.přiznání FO, a posléze v průběhu roku mi přijde faktura za vyúčtování a bude tam přeplatek, tak jak pak řešit? v daň.přiznání za rok 2016 to přičíst k příjmům ř.201? Moc děkuji
    >

• 17. 2. 2016 10:39

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Podívejte se do Pokynu GFŘ D - 22 k § 9

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).