Re: Datumy účtování
Odpovědi jsou správně. Účetní programy by od letoška měly umět 3 datumy v jednom dokladu - u nás pojmenované takto:
1. - datum zúčtování (ve vašem případě datum přijetí na sklad)
2. - datum nároku na odpočet DPH (kdy doklad došel)
3. - datum povinnosti přiznat daň (DUZP uvedené na dokladu).
Většinou se alespoň některé budou shodovat, ale mohou být i každý jinak (např. lednová faktura, obdržená až v březnu nebo později).
Podle těchto datumů už program vše správně zařadí do přiznání a KH a datum povinnosti vyplní do příslušné kolonky v KH. Pokud vedete evidenci ručně (i s tím se ještě setkávám), rozlišujte takto také.
Re: Datumy účtování
Mirko, promiňte, to oslovení, KH zvládám, ale myslel jsem si, když je tam DUZP leden, že bych to měl účetně nacpat do ledna, když to dám do ledna nesedí mě sklad a když to dám účetně do února, tak to sedí, ale správně by to mělo být podle DUZP v lednu. Účtuju v podvojce. Nejde o nic, jen zda nedělám chybu. Jsme železářství a porovnáváme skladové doklady s účetním deníkem a podle toho vykazujeme přirážku za prodané zboží, tady se mě to zkresluje.
Jürgen
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.