Re: KH
Ne vždy je DIČ složeno s CZ+IČ
Fyzické osoby podnikající mají DIČ ve tvaru CZ + rodné číslo
Dále zde máme skupinová DIČ, je jich již opravdu hodně
Nemůžete jen tak přesunout do A.5. když nevíte, zda se jedná o Osoby povinné k dani dle § 5 ZDPH
To musíte nejdřív zjistit, resp. požádat klienta, aby Vám dodával řádné daňové doklady.
Asi má, mně volali včera z FÚ, že vidí přiznání, souhrnné, ale kontrolní vidí, ale nelze přijmout, chybělo mi tam uvedení naší datové schránky. Nemůžu si na FÚ stěžovat. Poslala jsem znovu a už to tam vběhlo. Jestli je tedy v pořádku, to se samo zjistí až časem, časem, časem..........
>>>>Dobrý den,
>>>>v KH A4 mám vystavené fa a u některých firem není
>>>>uvedené DIČ protože firma nejsou plátci. TAkže to mám
>>>>prázdné, ale nechce mě to pustit přes datovku a hlásí
>>>>mě
>>>>to chybu. Cos tím můžu udělat?
>>>>
>>>buď si to DIČ zjistit, a když se to nepovede, dát do
>>>A.5
>>
>>Nesouhlas. Do A5 fyzické osoby rovnou. Pokud neuvede
>>dič, koupil pro osobní potřebu. PO vždy ič, potažmo
>>dic
>>najdete, výjimka je skupina, ale to jsou velké firmy,
>>dič uvádí. PO tedy vždy 10000+ do A4, ne do A5. Platí
>>pro tento uvedený případ, abych byl přesný.
>
>
>Nesouhlas s názorem referenta
>
>Co když koupil odběratel, který uvedl své IČ - pak
>nelze tvrdit, že koupil spotřebitel
příspěvkové organizace / školy a školky státní/ A4 nebo A5,neplátci DPH ,ale DIČ poskytují, děkuji Jana
>
>
Citace ze stránek finanční správy - časté dotazy:
"...Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit..."
Takže o žádném IČ se zde nehovoří.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
Souhlas s Janou, uvádí se plnění i pro neplátce, kteří jsou osobou povinnou k dani i pro právnické osoby nepovinné k dani podle §28, odst.1 p.a, 10000+ A4, pod 10000 A5.
Re:OT_povídání fin.správy nebo §§ NOZ ?
Dobrý den, šeredně se pletete, v ust.§ 420 se hovoří o tom, že za podnikatele se považuje osoba, která uzavírá smlouvy etc..., ovšem POUZE pro účely ochrany spotřebitele a ust. § 1963 NOZ. Nikoliv pro účely DPH, jsme v jiném zákoně, NOZ spotřebitel x podnikatel pro DPH neřeší.
Chcete-li na základě tohoto ustanovení dovozovat, že kdo uvede IČ a neuvede DIČ jedná podle zákona jako osoba povinná k dani, jste vedle. FO bez DIČ vždy A5. Pokud máte čas a nervy, můžete samozřejmě žádat odběratele o doplnění DIČ. Plátce je povinen uvádět do KH předepsané údaje, to jest u FO takové, jaké mu (ne)poskytne. Zbytečně to komplikujete. Kdo neuvede DIČ, není plátce a pokud se bude registrovat a nárokovat - takových případů bude velmi, velmi málo.
Re: PO neplátce_je osoba povinná k dani?
Milá Jano, to jsou přesně ty případy, na které by měla reagovat "hotlinka" finanční správy, která byla zřízena / a je placena z našich daní / speciálně pro odpovědi na problematiku Kontrolního hlášení. Doporučila bych písemný dotaz, aby pak byla jako důkaz písemná odpověď.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/kontakty
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.