Re: OT KH-cena za externí účetnictví
Dobrý večer, nejsem účetní, vlastním s.r.o., jsem měsíční plátce DPH, účtuji asi 500 řádků měsíčně a nepřipadlo mě, že je to tolik práce navíc. Snad za měsíc leden, než to dostanu pod kontrolu, to bylo náročnější. Nechci vám nic vymlouvat, ale nebuďte jako tento stát a že vám na to klienti přistoupili, co asi můžou dělat, sklonit hlavu a být rádi, že to za ně někdo udělá. Já bych asi, už na protest AB, nezdražil a byl solidární, vždyť to, co musíme a budeme muset dělat, nikdo nechtěl.
Pěkný večer Jiří
Tak to taky beru, klientům na to nikdo peníze nepřidal. Ale aby tělo a hlava stačily, musíte při účtování hlídat víc věcí, kvartální musíte dělat měsíčně, přibývá problémů k řešení (na tomto dokladu je překlep v DIČ a takové patří jiné firmě, takže bychom šli na kontrolu všichni tři),
Řádek počítáte 1 zápis na MD nebo Dal? Např. poštovné hotově 518/211 2 řádky, PHM s DPH 501+343/211 3 řádky? Pro srovnání, taky se přiznám;-)
Ne, já si účtuji sám, svoji firmu a před příjmovkou to nechám projít daň. poradcem, těch 500 řádků je cca 500 dokladů, takže těch řádků při zaúčtování je daleko víc. Je mě těch firem docela líto, ale lítosti se nikdo nenají, to chápu, já to mám jako koníčka, když bych neúčtoval, asi by mě to chybělo. Ale mít KH jako záminku k navýšení ceny, no nevím, nebuďme jako oni.
Jiří
Nechci být jako ONI, ale pak mi vysvětlete, proč tady u tý bedny sedím za poslední dva měsíce cca.15 hodin denně, vše pětkrát kontroluji a koncem února mám hotovou první závěrku. Moje neschopnost? Možná, ale to že mi leden a únor ubrali pár vlasů a roků života je fakt. Jinak Vám gratuluji, jako koníček to není špatné. Možná musím změnit přístup.
Dobrý večer Jiří, nebudu Vám oponovat a máte můj obdiv, že se o účetnictví vlastní firmy staráte sám. Takovýchto lidí není mnoho. Zřejmě máte zajetý byznys ve kterém se pohybujete a rozumíte podstatě-ideální. Je to opravdu asi o prvních dvou měsících než do toho člověk spadne a zajede se to. No a pak ta zodpovědnost. Jako účtaře Vás každopádně pořádně nepojistí pomalu na jakoukoli škodu - mají to už dané. Vy si za účto ručíte sám, možná u vás funguje i tkzv. pojistka na blbost. To u účetních opravdu moc nejde. No a pokud jako účetní máte své klienty rád, tak prostě tu zodpovědnost hodíte na sebe - můj případ.Některé znám už i dvacet let a už i takto toho mají dost. No tak jsem prostě zohlednil čas, pracnost, zodpovědnost a taky možná i to, že s cenama jsem už pět let nehýbal.
Fajn večer
Mám to štěstí, že účto je pro mě také koníčkem. Klientům jsem nenavyšovala ceny od roku 2006, až nyní a ano zdražila jsem v souvislosti s KH - dopřála jsem jim ten luxus, že veškeré KH i výzvy jsou přes mou datovku, tedy klienti mohou mít naprosto čistou hlavu a v klidu jezdít na dovolenou či marodit, já ne. Klientům účtuji paušálně, některým jsem zdražila až o 50%, už nějaký ten pátek po tomto světě běhám a svého času si vážím čím dál tim více, nové klienty nenabírám a stávající dostali na vybranou, buď zdražení a nebo hledání nové účetní. Zdražení akceptovali všichni.
Nevíte kolik chtít za zpracování samotného KH a přiznání DPH z hotových podkladů pro DPH - ručně na portálu cca do 10 dokladů + odesílání a přijímání datovkou zpracovatele? Náš šéf o toto chce požádat kolegyni pro svoje podnikání (kolegyně pracuje jako externí účetní), on si jinak dělá evidenci sám ručně ale bojí se el. odesílání a přijímání výzev. Šéfovi se dost těžko odmítá, práce pro naši firmu je pro kolegyni zásadní příjem. Tak alespoň nastavit rozumnou cenu.
Děkuji, ono to všechno kolem KH je dost nové. Já bohužel jako účetní zaměstnaná ve firmě na nějaké zvýšení platu můžu zapomenout, ale zase se mě netýká taková zodpovědnost. Kolegyně se musí rozhodnout sama, za jakých podmínek a jestli do tohoto půjde. Jinak má jen jednu zákaznici s DPH a té myslím nenavyšovala, ale u nových zakázek jde o něco jiného.
pane Jiří,
ve vší úctě, srovnáváte trochu nesrovnatelné, nelze paušalizovat. Je rozdíl, když účtujete pouze jednu firmu, s řekněme opakujícími se případy (jen odhaduji, třeba to máte jinak), jíž jste dokonce majitelem, což je obrovská výhoda, protože víte o všem, co se vám v ní děje. Externí účetní obstarává třeba 10 různých subjektů z 10 různých oborů. Málokdy je perfektní součinnost s klientem, že předá vše včas (doklady a informace), tzn., že pak máte rozpracováno více věcí najednou a nemůžete nic v klidu dokončit. To po časové stránce hrozně zdržuje (nebudu více rozebírat, co vše). Je to prostě jiné, když si ve firmě vše hlídáte a dostane včas. Rovněž máte obrovskou výhodu v případě obdržení výzvy (měsíčně může být max. jen jedna, na vaši firmu, kterou dobře znáte a hned jste schopen vyhodnotit, jestli si na vás někdo nějaký doklad uměle nevymyslel, nebo se jedná o skutečné plnění odběratele/dodavatele. Externista bude muset veškeré (nebo aspoň většinu) dohledání chyby koordinovat s klientem (opět časově náročné). Ono taky, když děláte něco pro zábavu, tak ten čas ani tolik nesledujete/neřešíte, protože vás to baví a máte to jako koníčka. Já vždycky říkám, spočítat si hodinovou náročnost, provozní režii a zejména rizika (postihy, pokuty, ručení celým svým majetkem) a zhodnotit zda je výsledná cena práce adekvátní či nikoli. Nižší hodinovka se dá skousnout, ale to nevyvážení rizik, to už hodnotím blíže časované bombě podobné sebevraždě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.