Re: Povinnost daňového přiznání?
Záleží na tom, jaká daň byla u první DPP srážena. Jestli srážková (příjem do 10000,-/měsíc), tak povinnost podávat DP nemáte. Kdyby ale byla srážena daň zálohová (odměna nad 10000,-/měsíc), povinnost podat DP by byla. Ovšem i v případě srážkové daně u první DPP je velká pravděpodobnost, že v případě podání DP by se vám tato sražená daň vrátila.
Aha, tak toho jsem se právě obávala, protože jsem to znění zákona takto pochopila, ale nebyla jsem si jistá...
Takže pokud jsem měla jakýkoliv příjem na DPP a nepodepsala prohlášení, tak vždy musím podat daňové přiznání???
Děkuji za upřesnění.
Moni
Pouze pokud by se jednalo o DOPP nad 10.tis.Kč / měsíc a nebylo by podepsané Prohlášení poplatníka daně. Pokud se jedná o DOPP do 10.tis.Kč / měsíc, tak je sražena a odvedena srážková daň a tím to pro pracovníka končí. Není povinnost příjmy se srážkovou daní uvádět do DPFO
Doporučuji k pročtení :
ZDP § 6
(4) Příjmy zúčtované nebo vyplacené plátcem daně jsou samostatným základem daně pro zdanění daní vybíranou srážkou podle zvláštní sazby daně, jedná-li se o příjmy podle odstavce 1 plynoucí na základě dohody o provedení práce, jejichž úhrnná výše u téhož plátce daně nepřesáhne za kalendářní měsíc částku 10000 Kč, a zaměstnanec u tohoto plátce daně nepodepsal prohlášení k dani podle § 38k odstavce 4, 5 nebo 7 anebo nevyužije-li postup podle § 36 odst. 7 nebo 8.
ZDP § 36
(2) Zvláštní sazba daně z příjmů pro poplatníky uvedené v § 2 a 17, pokud není v odstavci 1 nebo 9 stanoveno jinak, činí 15 %, a to
p) z příjmů uvedených v § 6 odst. 4,
(7) Zahrne-li poplatník, který je daňovým rezidentem České republiky, veškeré příjmy uvedené v § 6 odst. 4 do daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém byly příjmy vyplaceny, započte se daň sražená z těchto příjmů na jeho daň.
ZDP § 5
(5) Do základu daně se nezahrnují příjmy osvobozené od daně a příjmy, pro které je dále stanoveno, že se z nich daň vybírá zvláštní sazbou daně podle § 36 ze samostatného základu daně, pokud § 36 odst. 7 nebo 8 nestanoví jinak. Do základu daně se nezahrnují příjmy zahrnuté do samostatného základu daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.