Vlákno názorů k dotazu DPČ, onemocnění v práci bez náhrady mzdy od iva. - Re: DPČ, onemocnění v práci bez náhrady §...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2016 6:17

iva. (neregistrovaný)

Re: DPČ, onemocnění v práci bez náhrady
    § 194 zákoníku práce - zaměstnavatel je POVINEN určit předem pro tyto účely rozpis směn.

• 1. 3. 2016 9:27

Eva Marie (neregistrovaný)

Ivo děkuji, jde tam znovu a pokusí se nenechat odbýt. Zdraví Eva Marie

• 1. 3. 2016 9:37

xJ (neregistrovaný)

ze stránek cssz, nevztahuje se na paní toto:

Jsem nemocensky pojištěn z dohody o pracovní činnosti?

Dohoda o pracovní činnosti je vztahem zakládajícím účast na nemocenském pojištění, pokud sjednaná částka započitatelného příjmu dosahuje částky rozhodného příjmu, kterou je v roce 2016 částka 2500 Kč - viz ust. § 6 odst. 2 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, v platném znění (dále jen „ZNP“). Je-li u dohody o pracovní činnosti sjednaná částka započitatelného příjmu nižší než rozhodný příjem, tj. 2 500 Kč, anebo příjem nebyl sjednán vůbec, je zaměstnanec pojištěn jen v těch měsících, v nichž dosáhl započitatelného příjmu alespoň 2 500 Kč (§ 7 ZNP). V měsíci, kdy nedosáhl částky příjmu ve výši aspoň 2 500 Kč, není účasten nemocenského pojištění, neodvádí se z jeho příjmu pojistné na sociální zabezpečení a vznikne-li proto v tomto měsíci zaměstnanci dočasná pracovní neschopnost, nemá při této dočasné pracovní neschopnosti nárok na nemocenské.

• 1. 3. 2016 9:57

Eva Marie (neregistrovaný)

Paní měla smůlu, že mrtvici měla 9.2., pracovala sice od listopadu, výdělek kolem 3tis po sraženém pojištění, ale přestože musela dělat od 4 do 6 úklid a od 10.30 do 13 vydávala obědy ve smlouvě měla uvedeno, že pracovní dobu nelze sjednat přesně ale podle potřeb zaměstnavatele. Už jsem mluvila s OSSZ a řekli mi že nemá nárok na nemocenskou od zaměstnavatele ani on nich. Tak varování pro ostatní, aby si dali pozor a nedali na pěkné řeči. Zdravím všechny Eva Marie

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).