Re: oprava RZD a vyúčtování DzČ
Požádal vás o provedení RZD, vy jste provedla a pokud zaměstnanec zrušil ŽP pak má povinnost uplatněné částky dodanit. Domnívám se, že byste mu měla vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech za r. 2014, tak zapsat, že RZD bylo provedeno a s jakým výsledkem a zbytek je na zaměstnanci.
Paní Jasná, to jsem udělala. Jestli si zaměstnanec podá DP je na něm, ale já jsem si přece neoprávněně započetla přeplatek na platbu daně a ten musím FÚ odvést a následně srazit zaměstnanci. Nestačí daně vyúčtovat u zaměstnance, musím napravit i u firmy. Tedy myslím si. Přesně takové příklady jsou uvedeny v publikace Roční zúčtování od Mgr. Petra Pelecha. Ale nedokážu z nich vyčíst, zda se mi mohou ty částky RZ ve vyúčtování rozcházet. Co myslíte? Děkuji moc.
On to u nás neuplatňoval. Takže jsem o jeho ŹP vůbec nevěděla, ale uplatňoval v minulosti. Takže povinnost dodanit tam je a roční zúčtování nemělo být vůbec provedeno. V roce 2014 zrušil ŽP. Volala jsem na Fú, abych si ověřila, zda můj postup je správný a paní na mě štěkla, že tam má moc lidí a že mi neporadí, že si mám přečíst pokyny. Ochota sama při pátku. :-) Pošlu to tak a uvidíme, jaká bude zpětná vazba. Myslím si, že je to jen kosmetický problém. Že stranu 2. a přílohu mám dobře. Pouze si nejsem jistá, tou první stranou. Ale pokud by to byl problém, tak to EPO označí jako kritickou chybu, takto je to jen propustná chyba, čili je to možné takto odeslat. Z pokynů jsem to pochopila tak, jak jsem zpracovala. Jsou to zmatky... Přeji hezký víkend paní Jasná.
Zpracovala jsem roční zúčtování za rok 2014, ale správně nemělo být provedeno, protože rok 2014 měl zaměstnanec zdanit v daňovém přiznání. Neoprávněně jsem tedy započetla vyplacený přeplatek na odvod daně u zaměstnavatele.
Tím, že výpočet ročního zúčtování za rok 2014 zruším, tak mi vznikne nedoplatek na dani ze závislé činnosti a ten nyní uhradím FÚ. Zaměstnanci srazím ze mzdy a vystavím mu potvrzení o příjmech, kde si on udělá podle svého uvážení daňové přiznání za rok 2014.
Nestačí to spravit u zaměstnance, zaměstnavatel to má také chybně. A musí to napravit a opravy uvést ve vyúčtování v příloze č. 3. Tím jsem si jistá, to už jsem dělala několikrát, jen jsem vždy opravovala měsíční zálohu nikoliv daň z ročního zúčtování. Je to srozumitelnější?
Z jakého důvodu se domníváte, že se u zaměstnavatele spravovat nemusí?
Jenom doplním, je to stejné, jako když provedete roční zúčtování na žádost zaměstnance a on potom dodatečně zjistí, že měl nějaké další příjmy, a měl proto povinnost podat DP. Také nic neopravujete, ale vystavíte potvrzení o zdanitelných příjmech, kde bude uvedeno že bylo provedeno roční zúčtování a s jakým výsledkem a on si podá sám DP.
Milé dámy, vzhledem k tomu, že jste kapacity, tak dám na Vás. Ulehčily jste mi práci. :-) Takže ani zaměstnanci nic nesrážím? A když si nepodá DP tak co? Tak se to nikdy nenapraví... :-( Chtěla jsem to mít v pořádku i z mé strany, abych mohla být v klidu. :-) Přeji krásný víkend a děkuji. Vyúčtování tedy podám bez oprav. :-)
děkuji a přeji krásný víkend :-)
>>
>>>>>>>> protože vy jste podle dostupných údajů a na základě
>>>>>>>>žádosti provedla RZD. Že měl zaměstnanec dodanit
>>>>>>>>životní poj. je JEHO starost a JEHO povinnost. ON
>>>>>>>>musí
>>>>>>>>podat
>>>>>>>>přiznání a vrátit daň. Se zaměstnavatelem to
>>>>>>>>nesouvisí.
>>>>>>>
>>>>>>>Ale roční zúčtování můžete provést, pokud zaměstnanec
>>>>>>>nemá povinnost podat DP.... ???
>>>>>>
>>>>>>Podepsal v prohlášení, že chce provést RZD? To je pro
>>>>>>vás určující, nejste vědma...
>>>>>
>>>>>Naprosto s Mirkou souhlasím.
>>>>
>>>>Pokud vy byste udělala chybu, např. byste uvedla
>>>>nesprávnou částku uplatňovaného ŽP než bylo na
>>>>potvrzení
>>>>pojišťovny, pak by byla nutnost udělat opravu.
>>>
>>>Jenom doplním, je to stejné, jako když provedete
>>>roční
>>>zúčtování na žádost zaměstnance a on potom dodatečně
>>>zjistí, že měl nějaké další příjmy, a měl proto
>>>povinnost podat DP. Také nic neopravujete, ale
>>>vystavíte
>>>potvrzení o zdanitelných příjmech, kde bude uvedeno
>>>že
>>>bylo provedeno roční zúčtování a s jakým výsledkem a
>>>on
>>>si podá sám DP.
>>
>>Milé dámy, vzhledem k tomu, že jste kapacity, tak dám
>>na Vás. Ulehčily jste mi práci. :-) Takže ani
>>zaměstnanci nic nesrážím? A když si nepodá DP tak co?
>>Tak se
>>to nikdy nenapraví... :-( Chtěla jsem to mít v
>>pořádku
>>i z mé strany, abych mohla být v klidu. :-) Přeji
>>krásný víkend a děkuji. Vyúčtování tedy podám bez
>>oprav.
>>:-)
>Ale Vy to máte v pořádku.On Vás požádal a prohlásil,
>že není povinen podávat přiznání. Takže jste provedla
>správně roční zúčtování. Když si přiznání nepodá, je to
>jeho věc, případné sankce bude platit on.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.