Re: neuplatnění odpočtu na děti
Já myslím, že když to stihne do konce března - tak by mělo jít i za 2012.
(osobní zkušenost - dodatečné za silničku, které si FÚ vyžádal v lednu 2016, jsem podala v únoru 2016 a přišlo, že řízení se zastavuje. Termín pro silničku je konec ledna, termín pro příjmovku je konec března.)
>>>>>>>>>>>Od r.2010 jsem neuplatnoval danové zvýhodnění na
>>>>>>>>>>>dítě..můžu si ted zpětně 3 roky 2012-2014 uplatnit?
>>>>>>>>>>>Zaměstnavatel mi musí vydat potvrzení o zdan.příjmech
>>>>>>>>>>>a
>>>>>>>>>>>vyúčtovaní daně za tyto roky? bude to DP řádné nebo
>>>>>>>>>>>dodatečné? děkuji pokud mi někdo poradíte. Chci ten
>>>>>>>>>>>mega
>>>>>>>>>>>kopanec napravit.děkuji.
>>>>>>>>>>
.
>>>>>>>>>Jojo..za 2015 podávám řádné....takže za 2012 už
>>>>>>>>>nemůžu? A bude to tedy jaké DP-dodatečné/za ty roky
>>>>>>>>>2013,2014?
>>>>>>>>
>>>>>>>>Pokud jste v těch letech DP nepodával, bude to řádné.
>>>>>>>ne nepodával. A ještě k těm rokům prosím...2015
>>>>>>>podávám "normálně" 2014 a 2013 můžu uplatnit.2012 je
>>>>>>>už
>>>>>>>tedy v ....pánu?
>>>>>>
>>>>>>Podat můžete, nanejvýš vám jej vrátí, že to nejde.
>>>>>Já myslím, že když to stihne do konce března - tak by
>>>>>mělo jít i za 2012.
>>>>>(osobní zkušenost - dodatečné za silničku, které si
>>>>>FÚ
>>>>>vyžádal v lednu 2016, jsem podala v únoru 2016 a
>>>>>přišlo, že řízení se zastavuje. Termín pro silničku
>>>>>je
>>>>>konec ledna, termín pro příjmovku je konec března.)
>>>>Ok.tak to zkusím.Díky.
>>>
>>>Podávat na formulářích DP, které byly platné v té
>>>době.
>>Díky, to mě vůbec nenapadlo.
>
>
>Ptáte se jako někdo, kdo klientovi zpracovává Přiznání
>k daním?
>Proč nebylo uplatněno? Byl dostatečný příjem?
>Neuplatňovala daňové zvýhodnění jiná osoba? Současně se
>zaměstnáním také podnikání s uplatněním výdajů procentem z
>příjmů?
>Ne ptám se sám za sebe jako lajdák.nějak sem zazdil že taková možnost odpočtu je a u zaměstnavatele jsem to nenahlásil. Všechny roky jsem pouze zaměstnám, příjem jsem splnoval. Ted mě na to upozrnila známá, že je možnost to uplatnit pozpátku ale musím si všechno obstarat co je k tomu potřeba.Abych si zaplatil účetní tak na to opravdu nemám. -:(Ještě jedna věc-pro mě taky platí nejzašší termín 31.3. nebo mohu podat i později?
Nevím, z jakého zdroje jsou Vaše informace, ale sleva na jedno dítě na rok je 13.404 Kč. Pokud máte daně ročně zúčtované u zaměstnavatele, dá se předpokládat, že by se vám jako bonus měla vyplatit celá roční částka, tj ročně 13.404
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/novinky/2015/danove-zvyhodneni-v-roce-2015-5600
Můžete i později, ale ne ten rok 2012, o ten byste přišel, pro jistotu i ten rok 2013. To stihnete, je to jednoduché, tady na těchto stránkách ze šablon si stáhněte příslušný formulář na ten rok nebo je asi i na stránkách daňové správy a vyplňuje rovnou do něj, údaje a výpočty se budou přenášet do příslušných řádků. Vytiskněte si k tomu návod. Nemáte v okolí nějakého kámoše nebo kámošku, která si také dělává přiznání a která Vám s tím za čokoládu pomůže? Nebo zkuste zaškemrat u mzdovky, ale ta teď má práce nad hlavu. Od ní si vyžádejte potvrzení o zdanitelných příjmech za příslušné roky, předpokládám, že jde o 1 zaměstnavatele a že jich nebudete muset honit více, vyplňte přiznání, doložte kopie rodných listů dětí, pokud je jim více než 18, tak potvrzení o studiu a také potvrzení od zaměstnavatele manželky, že ona v tom roce děti neuplatnila. Když něco bude chybět, FÚ Vás vyzve k doložení, dáte později, hlavní je do 31.3. podat to přiznání, nejlépe ho tam osobně odevzdat na podatelně a na kopií si nechat dát razítko. Na 4. straně toho přiznání musí být 2 Vaše podpisy, jeden jako za to přiznání a druhý dole, kde žádáte o zaslání těch peněz na účet nebo složenkou. Myslím, že Vám vezmou i ten rok 2012, protože od roku 2010 platí daňový řád, který upravuje lhůty jinak, než dřívější zákon o správě daní. Důležité je stihnout to do konce března. Můžete v těch přiznáních uplatnit další slevy nebo odpočty, které jste neuplatnil, když Vám v práci mzdovka dělala zúčtování, pokud Vám ho teda na Vaši žádost dělala. Např slevu na manželku s příjmy do 68000 nebo úroky z úvěru na bydlení nebo placené životní pojištění, školkovné na díte apod. Člověče, jak jste mohl nevědět, že na děti je sleva? Vždyť jsou na ně i kolonky v daňovém prohlášení, které každoročně podepisujete. Manželka se taky nezajímala?
jde o 1 zaměstnavatele a že jich
>>>nebudete muset honit více, vyplňte přiznání, doložte
>>>kopie
>>>rodných listů dětí, pokud je jim více než 18, tak
>>>potvrzení o studiu a také potvrzení od zaměstnavatele
>>>manželky, že ona v tom roce děti neuplatnila. Když
>>>něco
>>>bude chybět, FÚ Vás vyzve k doložení, dáte později,
>>>hlavní je do 31.3. podat to přiznání, nejlépe ho tam
>>>osobně odevzdat na podatelně a na kopií si nechat dát
>>>razítko. Na 4. straně toho přiznání musí být 2 Vaše
>>>podpisy, jeden jako za to přiznání a druhý dole, kde
>>>žádáte o
>>>zaslání těch peněz na účet nebo složenkou. Myslím, že
>>>Vám vezmou i ten rok 2012, protože od roku 2010 platí
>>>daňový řád, který upravuje lhůty jinak, než dřívější
>>>zákon o správě daní. Důležité je stihnout to do konce
>>>března. Můžete v těch přiznáních uplatnit další slevy
>>>nebo odpočty, které jste neuplatnil, když Vám v práci
>>>mzdovka dělala zúčtování, pokud Vám ho teda na Vaši
>>>žádost dělala. Např slevu na manželku s příjmy do
>>>68000
>>>nebo úroky z úvěru na bydlení nebo placené životní
>>>pojištění, školkovné na díte apod. Člověče, jak jste
>>>mohl
>>>nevědět, že na děti je sleva? Vždyť jsou na ně i
>>>kolonky v daňovém prohlášení, které každoročně
>>>podepisujete. Manželka se taky nezajímala?
>>
>>Já jsem nikdy kopii rodného listu na FÚ nedokládala.
>tech 1500jsem myslel za účetní.Jinak moc všem děkuji
>Kara super!.Určitě to zvládnu.-)No a prostě stalo
>se.Byly jiné starosti.jsem poučen protivník příště.
Důležitá otázka - žijete s těmi dětmi ve společné domácnosti? Myslím tím, jestli nejste rozvedení a děti nemá ve své péči bývalá žena. Prostě jestli vůbec splňujete podmínky pro uplatnění těch dětí.
Ještě něco - pokud Vám za ty roky dělala mzdovka vyrovnání a nějakou daň vracela, napíše tu vrátil dole na potvrzení. A Vy v přiznání o tu vratku snížíte částku sražené daně ze závislé činnosti.
To se divím, mám jinou zkušenost, musí přece dokázat existenci toho dítěte a že je vlastním rodičem nebo že ho vyženil. Ale je to na FÚ.
Co se týká toho zaplacení někoho, tak je fakt, že z těch desetitisíců Kč, kterè dostane, by si to dovolit mohl. Přinejmenším aspoň honem ten rok 2012.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.