Re: OT kolik vás pracuje na ekonomickém
Úmyslně jsem nepsala počet aby to nebylo zavádějící, ale dobře tedy. Tento rozsah zpracovávám sama, letos jsem měla dva volné víkendy, jinak pracuji i z domu o víkendech. Letos je jednání DR už v březnu a tak v tuto chvíli musím mít i hotovu závěrku 2015. K tomu účtuji majiteli malé s.r.o. s jedním zaměstnacem. Moje mzda odpovídá průměrné mzdě v ČR. Přesčasy placeny nemám.
Kopíruji včerejší dotaz:
Ekonomického oddělení - daně účetnictví mzdy,
personalistika, platební styk..
Výrobní společnost s povinným auditem, měsíční plátce
DPH, vývoz převážné části výroby do zahraničí, nákup
surovin převážně z EU, sklady surovin i výrobků,
rozpracovanost výroby účtována ručně (není IS výroby)
V majetku budovy i strojní zařízení. Dotace na investice,
dotace na dva výzkumné projekty, dotace na vzdělávání.
Cestovné tuzemské i zahraniční.
Provádění veškerého platebního styku. Sedm bankovních
účtů ve více bankách včetně vedených v cizích měnách.
měnových, větší množství platebních karet včetně cizoměnových.
Statistiky roční, čtvrtletní i měsíční.
Počet zaměstnanců do 100 avšak velká fluktuace
(nástupy a výstupy za rok cca 65). Zaměstnanci s násobnými
exekucemi i insolvencemi. Nepřetržitý i směnný provoz.
Roční zúčtování cca 80. zaměstnanců.
>>Navíc je také rozdíl, jak jsou jednotliví zaměstnanci
>>placeni na různých ekonomických ooděleních.
>
>Úmyslně jsem nepsala počet aby to nebylo zavádějící,
>ale dobře tedy. Tento rozsah zpracovávám sama, letos
>jsem měla dva volné víkendy, jinak pracuji i z domu o
>víkendech. Letos je jednání DR už v březnu a tak v tuto
>chvíli musím mít i hotovu závěrku 2015. K tomu účtuji
>majiteli malé s.r.o. s jedním zaměstnacem. Moje mzda
>odpovídá průměrné mzdě v ČR. Přesčasy placeny nemám.
A fakturaci také děláte celou, tzn. pořizujete faktury přijaté i vydané?
Jinak záleží na tom, jestli jste schopna si najít práci za stejné peníze a s menším pracovním úsilím.
Tak proč jednoduše neřeknete vedení, že to nelze stihnout a pracujete na tom o sobotách a nedělích.
Ozvala jste se?
Mj. na rthu je pořád spoustu účetních, které to budou dělt i za menší peníze.
Párkrát jsem se ozvala. Argumenty jsou následující - další pracovník jsou další mzdové náklady. Nebo jedná se o nárazové práce. U KH - až si to zavedete už to půjde samo (v programu jsem si musela i nadefinovat co se do kterého řádku a oddílu tahá). Poslední argument - buďte ráda, že nemusíte nikoho kontrolovat, práce s lidmi je strašná. :-)
Je chyba, že důsledně nevyžadujete, aby vám platili přesčasy. Možná by pak zjistili, že jedna přepracovaná účetní s kupou přesčasů je po finanční stránce stojí stejně jako dvě účetní, které nepřesčasují. Pokud jsou vaši šéfové tak na peníze, zkuste též argumentovat tím, že pomocné síle by mohli dát nižší plat než vám - hlavní účetní.
Nebo zkuste navrhnout řešení, které by pro zaměstnavatele bylo finančně výhodné - např. dotace od Úřadu práce na vytvoření nového pracovního místa, zaměstnání zdravotně znevýhodněné osoby apod.
Mám v zaměstnání podobný rozsah povinností, ale pracuju v menší firmě než vy (30 zaměstnanců), tak se to dá stihnout. Účtuju, dělám platby, mzdy a personalistiku (naši zaměstnanci taky mají mraky exekucí), veškeré výkazy.
Firma je měsíční plátce DPH, povinnost auditu naštěstí nemáme, obchodujeme se zahraničím, takže tu máme zahraniční faktury, cizí měnu i cesťáky v EUR. Naštěstí nemáme dotace. Nevystavuji vydané faktury a nevedu sklad, to dělá kolegyně. Na veškerou evidenci máme kvalitní software. Přesčasy nedělám, o víkendu nepracuju.
Jedna známá pracuje ve firmě s cca 100 zaměstnanci. Dělá pouze mzdy, personalistiku a vede pokladnu. Na ostatní kancelářskou a účtařskou práci mají několik jiných zaměstnanců.
Každý toho máme asi dost, ale to co píše Icer se mi zdá přehnané. Práce se dá "nasekat" hodně, ale co kontroly, návaznosti apod.? Také dělám všechno, jsme menší firma, účtuji ještě dalších 5, ale opravdu s minimem dokladů. Teď chodím také víkendy, protože za provozu se mi zdá, že pořád někomu něco hledám, vyřizuji apod. Mzda o něco vyšší jako průměrná.
Tak z pohledu zaměstnavatele je jasné, že dokud to budete dělat dál za těchto podmínek, proč by se měl snažit něco měnit... Možná až ve chvíli, kdy ho dostihne nějaký problém s FÚ... A že sežene i levnější "účetní" - podle toho, co jsem za poslední měsíc v různých firmách viděla, leckde už účtuje opravdu kdokoli...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.