Re: účtuje někdo přímo 5../221 bez předp
Nesouhlasím. V principu je bankovní účet úplně totéž jako pokladna. Najděte mi v zákoně, vyhlášce, ČUS, proč to nelze.
Běžně tak účtuji platby kartou, u jedné malé dopravní firmy nákupy PHM. Kdybych měl dělat předpisy tak bych se z toho ...
Na konci roku si pohlídám jeden nebo dva doklady které patří do starého roku a v bance jsou v roce dalším. DPH mi program u banky zpracovává také úplně standardně.
Vím, že auditoři nad tím kroutí hlavou, ale ještě mi to nikdo nezdůvodnil nějakým paragrafem.
Dotaz zněl, je li možné účtovat 5xx/221. Podle mého názoru ano, se zapojením trochy účetnického zdravého rozumu. Soukromý nákup podnikatele - fyzické osoby, klidně zaúčtuji 491/221, nevidím v tom problém. Nebráním se argumentům, ale zatím jsem žádný relevantní nečetl.
S tím rozumem máte pravdu. Ale vysvětlete někomu, kdo např. jen tupě zadává údaje do účetního systému a vůbec nad nějakými souvislostmi neuvažuje, že nemůže zaúčtovat platbu třeba padesátitisicové faktury, placené kartou, do nákladů jen na základě výpisu z banky. Půjdeme raději spát. Dobrou
Jestliže je mezi okamžikem vzniku závazku a jeho vyrovnáním časová prodleva, potom je situace zcela odlišná od pokladny. Vzniká tu závazek a mělo by se o něm účtovat. Odpověd bych tudíž nehledal ani tak v zákonech, jako v zásadách správného účtování, aby byl věrně zobrazen stav majetku a závazků.
Má to logiku
Já musím souhlasit s Horaxem, už léta m i to vrtá hlavou. Účtuji jak trubka každou malichernou položku co jednatel nakoupí kartou přes závazky a už mě to začíná doslova rozčilovat. Nikde v zákoně jsem nenašla, proč by to nešlo účtovat přímo do nákladů, vždyť je to princip jako z pokladny. Pokladnu přeci taky musím hlídat, abych platbu faktury nezaúčtovala do nákladů, případně nenárokovala DPH. Takže si snadno ten náklad koncem roku pohlídám, aby byl i doklad do 31.12. Zajímalo by mě, co na to říká kontrola FU, nesetkal jste se někdo? Tunde
Re: Má to logiku
Obecně vzato to jde, ale považuji takový postup za velmi nepraktický a to znásledujících důvodů :
1. špatně se hlídá časová souslednost vzniku nákladů, případně i výnosů. Není to stejné jako u pokladny, kde datum dokladu patří vždy do daného období.
2. Problém u transakcí platební kartou - platba není téměř nikdy odepsána z účtu on-line. Pokud má obchodník imprinter, trvá to docela dlouho, ale i platby POS se mohou zaseknout. Rekord mám 3 měsíce mezi placením kartou a odečtením z účtu. Podle mého dost dlouhá doba.
3. Účtování DPH - který SW je na to zařízen ? A účtovat to ručně ? proč ?
4. Chybí kontrola - pokud se zaúčtuje předpis, už se ví, že bude někdy taky platba. Pokud nosí jednatel doklady od nákupů v krabici od bot - tedy dávkově (ten můj ne !), musí být takové účtování docela zážitek.
5. Archivace dokladů - znamená to, že všechny doklady jsou uloženy u bankovních výpisů, což asi nebude moc přehledné. Kde jsou potom evidovány čísla dokladů, historie nákupů apod.
Já osobně dělám předpisy téměř na všechno - kromě obvyklých věcí i např. na cestovní náhrady. Pokladnu používáme minimálně a např. všechny "tržby v hotovosti" mají také svůj předpis. Zkrátka pravý opak toho, o co se Vy snažíte.
Důvodem je právě velká přehlednost - dost často hledám, kdy kde co stálo a hledat to v bankovních výpisech se mi nechce. Pořízení dat si vyžádá možná trochu více času, který se ale vrací právě v té přehlednosti.
Re: Má to logiku
Původní dotaz zněl, zda to lze nebo nelze. Myslím, že se shodneme na tom, že to lze. Konkrétní využívání nebo nevyužívání tohoto způsobu už záleží na každém. Já když účtuji malého dopravce, kde 80% bankovních pohybů je nákup PHM kartou, tak je to pro mne jednoznačně výhodné. A všechny náležitosti podle zákona o účetnictví i DPH bez problémů zajistím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.