Re: Mateřská dovolená
Obávám se, že je to špatná situace. Pokud v době rodičovské dovolené vykonávala práci v tom pracovním poměru, na základě kterého byla na mateřské a pak na rodičovské, tak se tam opravdu ten malý příjem musí započítat. Vlastně je to tak, že vždycky na tu dobu, co pracovala, byla rodičovská dovolená přerušena a pak zas na ni nastoupila... Lepší je, když v HPP zůstává stále na rodičovské a na ten přivýdělek je sjednána třeba DOPP, DOPČ nebo VPP. Pak v případě dalšího těhotenství je jí dávka počítána z výdělků před mateřskou a žádný malý příjem jí to nerozmělní.
A právě nedávno jsem zjišťovala, zda lze ještě použít tu větu, o které se zmiňujete. Bohužel nelze, probírala jsem to s vedoucí nemocenských dávek na sociálce. Ta věta sice v zákoně 54/1956, §18 odst.7 zůstala a zní: " U poživatele rodičovského příspěvku, který vykonává zaměstnání v rozsahu stanoveném v zákoně o státní sociální podpoře, se ......nepřihlíží, pokud o to požádá." Jenže problém je v tom, že zákon o státní sociální podpoře už nevymezuje žádný rozsah, tak jak tomu bylo dříve, tj. že si mohla vydělat do poloviny ŽM. Není prý tedy k čemu nepřihlížet.
To je zas jedna z věcí, která našim zákonodárcům zřejmě nedošla. Jak jsem psala, po dobu rodičovské je lepší si přivydělávat na základě dalšího pracovního poměru nebo dohody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.