Re: s.r.o. půjčené auto od tchána jednat
s.r.o. nemůže používat auto pro osobní potřebu...není to člověk, ale právnická osoba.
Pokud jednatel vykonával s vypůjčeným autem služební cesty a uplatnil s tím spojené náklady do účetnictví MUSÍ mít s tchánem smlouvu o zapůjčení automobilu s.r.o. a to za cenu obvyklou, protože se jedná o spojené osoby. Tchán by měl příjem z pronájmu zdanit a také zaplatit tu silniční daň. pokud bude mít smlouvu se s.r.o. tak nemůže tvrdit, že o ničem neví...
fyz.osoba - fyzické osobě bezúplatně
Ještě mě napadlo, fyzická osoba, může půjčit automobil jiné fyzické osobě bezúplatně. Šlo by to tedy udělat tak, že tchán ho půjčil dceři a ta, protože je zaměstancem s.r.o., tak ho použila pro s.r.o., a v té chvíli lze přeci náklady, pokud se nemýlím, uplatnit, že?
Renča
Re: fyz.osoba - fyzické osobě bezúplatně
Děkuji, to by bylo asi složité, snažím se to nějak vyřešit, protože mám pár dokladů v měsících, kdy nemám smlouvu na ten pronájem auta, takže bych je nemohla dát do nákladů:-/, ještě mě napadlo, co kdyby mělo s.r.o. auto půjčené od jiné firmy formou kompenzace?
Renča
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.