Re: Pokuta od FÚ - poradíte, prosím?
Ať rychle zajde za příslušným správcem daně a zkusí se domluvit. Ale musí to byt dříve než přijde pokuta za tu nemovitost a rok 2015. Zvlášť, když DPFO hned poslal datovou, tak by to mohl usmlouvat. Za zadost o prominutí za ten rok 2014 zaplatíte tuším 400 nebo 500 Kč poplatek. A vyhovět vám nemusí. Napřed to zkuste řešit osobně.A hlavně ať si pak deaktivuje datovku. To by ho vycházela každy rok pěkne draho.
Re: Pokuta od FÚ_ "papírové" podání
Milá Judito, podle kterého § Daňového řádu by podle Vás měla být tato pokuta prominuta?
Podle § 259a DŘ lze prominout penále
Podle § 259b DŘ lze prominout úroky z prodlení a úroky z posečkané částky
Ale pokuta o které je řeč, je Pokuta za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy podle § 247a DŘ. Na tu se § 259a ani § 259b DŘ nevztahuje.
Re: Pokuta od FÚ_ "papírové" podáni
Minuly rok par klientu tuto chybu udělalo a se správcem se dalo domluvit, ze na papírovou formu nebude brát zřetel, když se hned podá přes datovku. Ale to bylo rychle řešeno, než byla vymerena pokuta. A tak jsem to napsala i pana tazatelce: ať se rychle zkusí domluvit, zda to půjde napravit, než bude pokuta u te nemovitosti a DPFO 2015. Tam zatím dle tazatelky pokuta není. K pokutě za rok 2014 jsem upozornila, ze i zadost o prominutí stojí správní poplatek. A ze ji nemusí vyhovovet=ze ji řekne správce, ať to ani neprodává, ze je to bez šance. Proto ten dovětek, ať tu napřed jde řešit ústně, než podá zadost za 400 nebo 500. Proste jsem jen poradila, ať vše napřed řeší osobně než psaním oficiálních žádosti.
Re: Pokuta od FÚ_ "papírové" podáni
Tady to je klasický případ, kdy FS neslouží pro správu a výběr daní, ale pro správu a výběr pokut. Její diletantský arogantní přístup je až k pláči. Rok to tam nechají hnít a pak hned vypíšou pokutičku. Přitom kdyby správce daně ověřoval při zpracování, zda má dotyčná osoba DS (nahlídnutí do databáze se dá snadno naprogramovat a správce daně to nijak časově neomezí), tak mohla dotyčnou osobu vyzvat hned a třeba by to i stihl v termínu pro podání. A nejpikantnější na tom je, že to podal (sice ne elektronicky, ale ve formě, kterou lze zpracovat a má shodné údaje, stejně si to úřednice vytiskne), takže nic nebránilo správě a vyměření daně a nikde k žádnému úniku nedošlo. Není to absurdní? Takhle si představujete správu daní? Já tedy ne. Platíme si drába, kterej nás kope do zadku, místo úředníka, který by měl pomoci, poradit za účelem efektivního a oprávněného výběru daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.