Re: KH: EPO nehlásí chybu, FÚ lhůta 15dn
Dobrý večer, EPO nekontroluje správnost DIČ - to musí opravdu udělat účetní - nejlépe z evidence plátců DPH. Účetní programy to už většinou umí. Mě spíš zaráží těch 15 dní, protože za klienta přišla dnes výzva a tam bylo těch 5 poctivých. A další věc, po dnešní komunikaci se správcem a kontrolním oddělením to funguje takto. Výzvu nejdříve dostane odběratel, pokud potvrdí správnost původního KH-můj případ, tak výzvu dostane dodavatel. Pokud i on potvrdí nebo neopraví tak následuje místní šetření s předložením dokladů. CML by údajně měl tolerovat + - 1 den DPPD, ale jak píši - měl, co naopak údajně netoleruje krom DIČ a ev.č.dokladu je i zaokrouhlování, což mi připadá opravdu jako stupidita. Jinak Vás mohu uklidnit, vše co má ruce a nohy, tak se na FÚ věnuje KH. Dokonce jsou přerušeny-zpomaleny i probíhající kontroly-vlastní zkušenost.
Pěkný večer
Re: KH: EPO nehlásí chybu, FÚ lhůta 15dn
Milane68,
jestli do podmíněného síta, jak píšete, patří i zaokrouhlování, tak to svědčí o jejich naprosté demenci a přípravy pro desetitisíce výzev kvůli hovadinám. I DPPD by mohlo být jen informativní a mohlo mít toleranci v řádu měsíců. Podstatné k identifikaci je, DIČ, číslo dokladu a částka + DPH, samozřejmě v toleranci +- 1,- Kč. To pro smysl systému úplně stačí. Z těch všech datumů mi stejně jenom hrabe a v podstatě jde o lejno.
A že EPO neumí zkontrolovat platnosti DIČ, to by jste chtěli moc, to dokážou v soukromé sféře u účetních programů (tam ještě lidi přemýšlí), ale ve státním? Ha ha. Přitom tuto verifikaci považuji za naprosto legitimní. Jenže tady nejde o efektivní správu a výběr daní, ale o efektivní správu a výběr pokut.
EPO a DIČ: kontrola validity, ne plátců!
Na spřátelené diskuzi programu Účto jsme se dobrali toho, že EPO kontroluje validitu DIČ, ale nikoliv jestli je to DIČ plátce. Přesněji řečeno: pokud uděláte překlep v jedné číslici, EPO "zařve", protože to nejspíš nebude validní. Ale pokud do KH zadáte odpočet dph např. od firmy neplátce (DIČ vytvořené jako CZ+IČ nebo CZ+rodné číslo), EPO bude zticha :-(((
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.