Vlákno názorů k dotazu KH: EPO nehlásí chybu, FÚ lhůta 15dní! od Milan 68 - Re: KH: EPO nehlásí chybu, FÚ lhůta 15dn Dobrý...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 3. 2016 21:51

Milan 68 (neregistrovaný)

Re: KH: EPO nehlásí chybu, FÚ lhůta 15dn
    Dobrý večer, EPO nekontroluje správnost DIČ - to musí opravdu udělat účetní - nejlépe z evidence plátců DPH. Účetní programy to už většinou umí. Mě spíš zaráží těch 15 dní, protože za klienta přišla dnes výzva a tam bylo těch 5 poctivých. A další věc, po dnešní komunikaci se správcem a kontrolním oddělením to funguje takto. Výzvu nejdříve dostane odběratel, pokud potvrdí správnost původního KH-můj případ, tak výzvu dostane dodavatel. Pokud i on potvrdí nebo neopraví tak následuje místní šetření s předložením dokladů. CML by údajně měl tolerovat + - 1 den DPPD, ale jak píši - měl, co naopak údajně netoleruje krom DIČ a ev.č.dokladu je i zaokrouhlování, což mi připadá opravdu jako stupidita. Jinak Vás mohu uklidnit, vše co má ruce a nohy, tak se na FÚ věnuje KH. Dokonce jsou přerušeny-zpomaleny i probíhající kontroly-vlastní zkušenost.
    Pěkný večer

• 24. 3. 2016 8:23

B19 (neregistrovaný)

Milane68,

jestli do podmíněného síta, jak píšete, patří i zaokrouhlování, tak to svědčí o jejich naprosté demenci a přípravy pro desetitisíce výzev kvůli hovadinám. I DPPD by mohlo být jen informativní a mohlo mít toleranci v řádu měsíců. Podstatné k identifikaci je, DIČ, číslo dokladu a částka + DPH, samozřejmě v toleranci +- 1,- Kč. To pro smysl systému úplně stačí. Z těch všech datumů mi stejně jenom hrabe a v podstatě jde o lejno.

A že EPO neumí zkontrolovat platnosti DIČ, to by jste chtěli moc, to dokážou v soukromé sféře u účetních programů (tam ještě lidi přemýšlí), ale ve státním? Ha ha. Přitom tuto verifikaci považuji za naprosto legitimní. Jenže tady nejde o efektivní správu a výběr daní, ale o efektivní správu a výběr pokut.

• 24. 3. 2016 8:31

Eva M.

EPO a DIČ: kontrola validity, ne plátců!
    Na spřátelené diskuzi programu Účto jsme se dobrali toho, že EPO kontroluje validitu DIČ, ale nikoliv jestli je to DIČ plátce. Přesněji řečeno: pokud uděláte překlep v jedné číslici, EPO "zařve", protože to nejspíš nebude validní. Ale pokud do KH zadáte odpočet dph např. od firmy neplátce (DIČ vytvořené jako CZ+IČ nebo CZ+rodné číslo), EPO bude zticha :-(((

• 24. 3. 2016 11:12

pet_A (neregistrovaný)

No, tak to zaokrouhlování tam mám taky asi ve dvou případech. Tak to je fakt na hlavu...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).