Re: přečerpaná dovolená
1. Výpověď dohodou je nesmysl - navrhl-li dohodu k uvedenému datu, nemusí na dohodu zaměstnavatel přistoupit a může si počkat na řádnou výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou.
2. Dovolím si upřesnit odpověď předchozího účastníka - srazit náhradu za přebranou dovolenou. Toto lze i bez souhlasu zaměstnance.
A co to tedy je? Zaměstnanci srazíte náhradu mzdy a vrátíte pojistné a daň za dobu čerpání dovolené na kterou neměl nárok. Tedy za tuto dobu pojistné žádné neplatil. V evidenci docházky má asi zapsanou dovolenou, ale fakticky tuto nečerpal a tedy by měl zaplatit zdravotní pojistné jako by čerpal neplacené volno.Když by zaměstnanec požádal o dovolenou, kterou by měl již vyčerpanou, ve většině případů mu zaměstnavatel dá souhlas s čerpáním neplaceného volna. Zde také srážíte zdravotní pojistné z MM.
Snad budou ještě další příspěvky k tomuto problému a dovíme se více. Zatím přejí krásný den
Mám stejný názor jako p.j.Waldman. V odborné literatuře(myslím tím různé právní názory a výklady) se sice v poslední době objevuje, že právě v tomto případě se jedná o v podstatě nepl.volno a že se má zaplatit zdr.pojištění apod. . K doplácení ZP by mělo dojít podle mého názoru jen v tom případě, kdy by se po srážce z hrubé mzdy (z náhrady za dovolenou,která byla přečerpána) dostala mzda - vyměř.základ pod minimum pro odvod. Tady by pak neobstálo,že bylo při placené dovolené zdr.poj.odvedeno.
Teď jste mne svou diskuzi pěkně rozhodili. Máte p. Jiřko nějakou odvolávku na zákon? Jde mi o to, že v březnu 2005 jsem byla na kontrole u VZP a právě tento případ mi ZP vyčíslila jako nedoplatek, samozřejmě i s penálem. Od té doby odvádím ZP jak popisuje p. Elen. Snad bych se ještě mohla odvolat?Prosím, sdělte nějaký konkrétní zákon nebo literaturu, na kterou se odvoláváte. Děkuji.
neznám zákon.úpravu, ale myslím,že i většina mzdových programů je nastavena tak, že při odečtu přečerpané dovolené by se rozhodila celková tabulka o odprac.dnech, proto by asi opravdu mělo být, že při odpočtu -2 dny dovolené by mělo natoupit +2 dny neplacené volno, program mi sám připočte dle nastavených parametrů základnu pro výpočet zdr.poj.vyšší....
pravdou je,že jsem to doposud nedělala, přečerpanou dovolenou tak 1x za rok a to při kontrole na to nepřišli...
Je to můj názor. Vycházím z toho,že neplacené volno nelze zaměstnanci nařídit, ale musí si o něj požádat. Rovněž tak v zákoně o ZP - odvádí se (mimo jiné) z neplaceného volna. Dále se odvádí , není -li dodržen vmin.vyměř.základ za dobu trvání pr.poměru. V takovém případě ,kdy Vám předcházející radí,že na mzdovém listě vykazuje v minusu dny ,se mi zdá s prominutím nesmyslné :)),protože v tom výplatním období (měsíci),kdy srážíte za přeplatek se nejedná o dny , ale o snížení náhrady v Kč).
Takže teď tady máte hned několik názorů. Doporučuji, zavolejte si na zdravotní pojišťovnu a zcela anonymně se zeptejte na tento případ. Pak nám dejte vědět.
Stále zastávám názor, že by v tomto případě šlo o neplacené volno, i když připouštím, za dobu přečerpání dovolené, ale nějak se přečerpaná dovolená vypořádat musí, a asi mi už tento zaměstnanec tyto dny neodpracuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.