Re: Nákup zboží v EU a prodej dále do EU
Ano, zvláštní režim můžete dál použít, pokud jste obchodníkem s použitým zbožím.
DPH odvedete z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou metodou shora.
Nákupní cenu uvedete v přiznání k DPH do řádku 26.
Vykazovat v KH budete v A4 a ve sloupci 11 uvedete kód 2
Před 10 lety, když jsme začínali s autobazarem, tak jsme to museli FU oznámit.
Minulý rok totéž zajímalo FÚ u nového plátce DPH. Nechali si předložit nákupní i prodejní faktury a zjišťovali jakým způsobem odvádí - zda správně - DPH z přirážky.
Byl to jiný FÚ než náš
(8) Postup podle odstavce 5 je obchodník povinen oznámit správci daně. Obchodník je povinen postupovat podle zvláštního režimu nejméně dva následující po sobě jdoucí kalendářní roky ode dne oznámení.
http://zakony.kurzy.cz/235-2004-zakon-o-dani-z-pridane-hodnoty-dph/paragraf-90/
§ 90 Zvláštní režim pro obchodníky s použitým zbožím, uměleckými díly, sběratelskými předměty a starožitnostmi
si, jak je vidět, každý vykládá jinak (jako ostatně další české zákony).
Upozornila jsem tazatelku na to, jak si příslušný § vykládají finanční úřady - tedy - chtějí to oznámit.
A že jste to Alli pochopila jak jste pochopila na tom nic nemění.
Hezký den
mám jinou zkušenost, nešlo o autobazar, dovoz z EU ve zvláštním režimu, česká firma splnila podmínky dle §90/1/c ZDPH, na FÚ nenahlášeno, při kontrole FÚ bylo v pořádku, zkoumali pouze nákupní cenu, od koho koupil, šlo ale jen o 2 případy (žádná stálá činnost)
Tak jsem to konzultovala s majitelem a prý nic nenahlašoval. Auta takto v tuzemsku prodává už asi 5 let a zatím to FÚ nevadilo (sice ne ve velké míře, ale tak 4-5 aut za rok v § 90 prodá). Jen mimo tuzemsko je toto první případ, tak tam jsem si nevěděla rady. Můžu mít ještě dotaz, jak se to FÚ hlásí? Má se jim to jen písemně sdělit, nebo je něco v registraci k vyplnění?? Děkuji
nemá se zde citovat zákon, ale schválně se podívejte na §90/5 a 8, které zmiňuje Lenka68
(5) Obchodník se může rozhodnout pro používání zvláštního režimu při dodání
a) uměleckého díla, sběratelského předmětu nebo starožitnosti, které sám dovezl,
b) uměleckého díla, které mu dodal autor zhotovitel díla nebo jeho právní nástupce.
(8) Postup podle odstavce 5 je obchodník povinen oznámit správci daně. Obchodník je povinen postupovat podle zvláštního režimu nejméně dva následující po sobě jdoucí kalendářní roky ode dne oznámení.
kde je v těchto ustanoveních napsáno, že se to týká vozidel?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.