Re: členské příspěvky u spolku
1) vždy záleží na právní kvalifikaci transakce a teprve potom lze správně zaúčtovat a zdanit
2) příjem v roce 2014 nemůže být členský příspěvek, protože ho nemáte ve stanovách, ale může jít o dar nebo půjčku.
3) v roce 2015 bylo více příjmů, které ale nemohly být členským příspěvkem.
4) Pokud tyto příjmy byly darem, mohou být osvobozeny podle § 19b/2/b/1 ZDP
5) pokud je hlavní činnost ve ztrátě, tak není předmětem daně podle § 18a/1/a ZDP
6) spolek jako veřejně prospěšným poplatník není povinen podat DP pokud má pouze příjmy, které nejsou předmětem daně a příjmy osvobozené (§ 38mb/a/1 ZDP)
7) doporučuji upravit stanovy o členské příspěvky
Hezké Velikonoce!
Pane Pavle, nedá mi to...musím říct, že jsem dneska pročetla spoustu dotazů ohledně spolků a členských příspěvků zde na fóru a je opravdu obdivuhodné, jak ochotně všem radíte a navíc ještě píšete odkazy na §. Moc vám děkuji a pokud poskytujete poradenství i za úplatu, prosím, napište email. Kdybych ještě někdy něco potřebovala, ráda si za poradenství zaplatím.
Krásné velikonoční svátky.
Pane Pavle, ještě prosím o ujasnění...před vznikem spolku budoucí člen zaplatil kolek a nějaké poštovné týkající se založení. Účtuje se o tom? Jde mi o zahajovací rozvahu. Ten počáteční vklad tedy zaúčtuji jako půjčku 221/368 a tím pádem se nejedná o příjem, který by ovlivnil zisk. Uvádí se někde v příloze k daň.přiznání?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.