Re: prosím o kontrolu marže obchodu
>>Dobrý den, prosím potřebovala bych zkontrolovat
>>postup
>>u výpočtu marže v obchodě.
>>
>>nakoupené zboží 2015 1233 tis.
>>sklad k 1.1.15 850 tis.
>>sklad k 31.12.15 980 tis.
>>závazky k 1.1.15 361 tis.
>>závazky k 31.12.15 259 tis.
>>pohledávky nejsou
>>
>>1233+850-361+259-980=1001
>>to by měla být hodnota prodaného zboží,kterou
>>porovnám
>>s tržbami za toto zboží
>>
>>tržba 1274,- 1274:1001= 1.27 tzn. vychází marže
>>27% ??
>>
>>děkuji
>moc
>http://www.eaukcebenefico.cz/sleva-marze-obchodni-prirazka/
díky ,ale to mi moc nepomohlo, to se spíš týká účetnictví. Zapomněla jsem napsat,že se jedná o daňovou evidenci - moje chyba. Ten výpočet ,co jsem uváděla je taková kontrola, kteou při jedné kontrole používal FU.(ale nejsem si úplně jistá, zda je takto dobře), aby zjistili,jestli vypočtená marže zhruba odpovídá druhu podnikání
omlouvám se za pozdní odpověď..závazky k 1.1 byly už zahrnuty v počátečním stavu skladu, při jejich úhradě se dostanou do výdajů a tudíž znovu do pořízení zboží, proto se zase konečné nezhrazené závazky odečítají (protože jsou zahrnuty v konečné inventuře)
no nevím, už jsem do toho asi taky zamotaná...
Závazky ani pohledávky nemají s marží nic společného, navíc to mohou být závazky na sociální pojištění, zdravotní daně atd. které s marží nesouvisí.
Zboží nakoupíte, dodavatel vyfakturuje vy máte zboží k 1.1. na skladě a prodáváte průběžně v roce.
jasně,že závazky jsem brala ty za zboží, jsem v DE, a proto si pořád myslím,že se musí staré závazky odečítat a nové přičítat - v návaznosti na to co mám v nakoupeném (zaplaceném) zboží. Ty staré tam přeci byly zahrnuty už v inventuře a zaplacením se dostávají do nakoupeného zboží -takže by tam byly 2x..ale už fakt nevím,mozek už moc nepracuje...
Jste v DE. Když budete brát i pohledávky a závazky, budete to tam mít 2x. Jednou ve zboží a jednou v penězích. Berte jen zboží, teda sklad 1.1. plus nákup mínus sklad 31.12. rovná se prodej v pořizovacích cenách. Děleno prodejem v prodejní ceně (nebo obráceně?)
Samozřejmě v DE musíte brát v potaz i pohledávky a závazky, pokud během roku nakoupíte zboží (které nezaplatíte) a do konce roku ho prodáte (odběratel zaplatí), tak se vám ani v počáteční ani v konečné inventuře nepromítne a výpočet by byl nesmyslný.
Základem je se dopočítat skutečně prodaného zboží za rok - tj. počáteční sklad - závazky týkající se zboží minulého roku a uhrazené v konkrétním roce (jsou již v inventuře a při zaplacení znovu v nákupu zboží) + závazky za zboží konkrétního roku nezaplacené + nákupy - pohledávky minulého roku uhrazené + pohledávky neuhrazené - konečný sklad. Snad jsem se do toho nezamotala : -)
Já si právě myslím, to co píše paní Martina v první odpovědi, že se pohl.a závazky zohledňovat musí, aby se zjistilo skutečně prodané zboží v nákupních cenách a to pak porovnat s třbami za zboží v prodejní ceně a tím zjistit marži.Jak jsem už psala , takovýto vzoreček mi jednou použily dámy při kontrole z fu..proto si to u klientů s DE radši kontoluji..jen jsem se letos nějak "zacyklila" a znejistěla jsem, ale jak je vidět - názory se hodně různí. děkuji
Aby se zjistilo prodané zboží, musíte sledovat zboží a né peníze.
Z+P jsou důležité třeba pro stav majetku nebo tak, ale ne pro marži. Samozřejmě musíte sledovat JENOM zboží, ne třeba příjem peněz obecně (protože v tom už může být nějaká pohledávka) . Vemte si extrémní příklad - sklad nula, koupíte za 100, všechno prodáte za 150, zase sklad nula. Je nějaký rozdíl v marži v případech, že jste vy něco nebo všechno neuhradili, nebo vám neuhradili, nebo oboje?
>>>Samozřejmě musíte brát v potaz závazky a pohledávky,
>>>ale ne pro výpočet marže.
>>Já si právě myslím, to co píše paní Martina v první
>>odpovědi, že se pohl.a závazky zohledňovat musí, aby
>>se
>>zjistilo skutečně prodané zboží v nákupních cenách a
>>to pak porovnat s třbami za zboží v prodejní ceně a
>>tím
>>zjistit marži.Jak jsem už psala , takovýto vzoreček
>>mi
>>jednou použily dámy při kontrole z fu..proto si to u
>>klientů s DE radši kontoluji..jen jsem se letos nějak
>>"zacyklila" a znejistěla jsem, ale jak je vidět -
>>názory se hodně různí. děkuji
>Aby se zjistilo prodané zboží, musíte sledovat zboží a
>né peníze.
>Z+P jsou důležité třeba pro stav majetku nebo tak, ale
>ne pro marži. Samozřejmě musíte sledovat JENOM zboží,
>ne třeba příjem peněz obecně (protože v tom už může
>být nějaká pohledávka) . Vemte si extrémní příklad -
ale přeci ,když pracuji s čísly pod druhem nákup zboží musím brát v úvahu, že jsou v tom zahrnuty i platby za staré zboží, které již v inventuře bylo a tím že sečtu počátek skladu + nákup zboží mám to tam prostě 2x..
>sklad nula, koupíte za 100, všechno prodáte za 150, zase
>sklad nula. Je nějaký rozdíl v marži v případech, že
>jste vy něco nebo všechno neuhradili, nebo vám
>neuhradili, nebo oboje?
Já podpořím Martinu. V DE by se měly zohledňovat závazky a pohledávky (za zboží). Pokud chce podnikatel nějakou kontrolu - v DE má pouze zaplacené (!!!) faktury, zboží však může nakupovat i na fakturu se splatností přesahující daňové období. Takže nákup zboží v DE je jiný ukazatel než nákup zboží v účetnictví (v Ú je všechno, v DE jen zaplacené).
Sklad máte to, co je na stavu. Takže zboží dodavatelům zaplacené i zatím nezaplacené.
Zohledňovat ano, ale pro jaký účel? . Pro výpočet marže ne. Musíte si vybrat čísla která potřebujete a ne tam narvat všechna, co máte k dispozici. Musíte si umět vytáhnout, za kolik se prodalo to co se prodalo, a za kolik se toto konkrétní zboží koupilo. To nezískáte tupým sečtením skladu a závazků a tržeb, protože se vám do toho motají "staré hříchy".
pravě proto,že nechci jen tupě sečíst nějaká čísla - jako prodej a nákup zboží- od toho ty staré hříchy odečítám. Váš způsob je ideální v případě, že klient perfektně vede sklad a veškeré pohyby v tom skladu má zaznamenané, ale já se bavím o "bordeláři", kterej mi horkotěžko sesmolí konečnou inventuru.....ten můj (a Martiny) vzoreček používala i kontrola z FU..pro představu o marži kontrolovaného "sujbjektu"
Tak já myslím, že tohle není jen pro berušky, je to obecná, relativně rychlá kontrola, že někde není nějaký velký renonc a že cca odpovídá inventura zboží - např. pokud "bordelář" dovalí nějakou vycucanou z prstu, případně v prodejních cenách atd. - i to někteří dokáží...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.