Re: Škoda zaměstnance ponížení stravného
Máte-li na mysli obecnou povinnost nahradit škodu, pak
1. prokázat zaměstnanci všechny předpoklady (vznik škody, zavinění přinejmenším ve formě nedbalosti, porušení povinnosti při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, příčinnou souvislost mezi vznikem škody a porušením povinnosti),
2. vyčíslit požadovanou náhradu škody a sdělit svůj požadavek zaměstnanci,
3. uzná-li zaměstnanec požadavek zaměstnavatele k náhradě škody co důvodu a výše, uzavřít s ním dohodu o náhradě škody (uvedení v předešlý stav, náhrada v penězích, tj. dohoda o srážkách ze mzdy, dohoda o splátkách, jednorázová úhrada apod.),
ev. 4. projednat s odbory výši požadované náhrady a obsah dohody uzavřené se zaměstnancem, přesahuje-li náhrada částku 1000 Kč.
Tak znova: Pod bodem 3. jsem popsala, jaké způsoby náhrady škody přicházejí v úvahu: přednost má uvedení v předešlý stav a není-li možný, pak náhrada v penězích, tj. dohoda o srážkách ze mzdy, dohoda o splátkách nebo jednorázová úhrada. Jinými slovy - o stravném jsem nepsala nic. Pokud váš požadavek na náhradu škody zaměstnanec neuzná nebo se nedohodnete na způsobu, jakým škodu nahradí, nezbývá, než se doimáhat svého požadavku na náhradu škody u soudu.
Děkuji, už tomu rozumím. Přesně tak si to myslím i já, zaměstnanec musí škodu uznat a pak můžeme strhávat. Uznání nechce podepsat. Navíc probém v tom, že jsme s ním rozvázali prac. poměr dohodou ( ve skutečnosti způsobil škodu při výkonu práce řidiče, měl alkohol, nemohl odvést náklad). Vedení chtělo rozvázání dohodou a teď po ukončení poměru, najednou příjdou s protokolem o škodě, ve kterém píší o alkoholu. Myslím si, že měl být v první řadě propušťěn pro hrubé porušení - alkohol a pak jsme mohli psát protokol o škodě. Co si myslíte Vy?
Zaměstnanec uzná, poté dohoda o náhradě, teprve poté možnost strhávat. Nedá se poznat, z jakého titulu Vám škoda vznikla (škodou je majetkový úbytek), ani zda požití alkoholu bylo prokázáno. Zákoník práce nezná hrubé porušení povinností. A co myslím? Že z něj nic nedostanete.
Škoda vznikla zrušením dohodnuté přepravy ( zakázky) . Byl zadržen slovenskou policií v areálu firmy, kde nakládal a byl mu naměřen alkohol. Byl zadržen. Firma s ním rozvázala poměr dohodou. Já si myslím, že z něj, také nic nedostaneme a zbytečně se s ním budeme dohadovat. Vedení firmy, ale chce náhradu škody. Myslím si, že bez zápisu od Slovenské policie ani nemáme nic podloženo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.