Re: poradna - pracovní právo
U nás je pobočka Oblastního úřadu inspekce práce (oblastní inspektorát práce) přímo v budově úřadu práce. Jak jsem zjistila na netu, ne ve všech pobočkách je tento úřad na úřadech práce, ale i v jiných budovách (to se omlouvám za špatnou informaci). Zde podávají zdarma poradenství občanům ve věci prac. vztahů a podmínek a v obl. potírání nelegálního zaměstnávání. Tak si zkuste na netu najít "svoji" pobočku.
Dobrý den, každou radu uvítám a děkuji i za info na oblastní inspektorát, dnes dohledám. Jedná se mi o mou dobrou známou, kterou chce ÚP vyřadit z evidence, kvůli tomu, že nejdříve šla pracovat na DPP na doručenku od nich, ale vztahy tam byly velmi špatné, tak si našla jinou práci, ale také na DPP. ÚP ji dal nyní doručenku na smlouvu, s tím, že když místo nevezme, tak ji vyřadí. Ona už má ale sehnanou tu práci s tím, že po 2 měsících DPP má také příslib na smlouvu. Mě by zajímalo, zda mají na něco takového nárok, protože nevidím z její strany pochybení a nechci aby si nyní 2 měsíce musela platit povinnou zálohu na ZP a byla vyřazena z evidence.
Tak podle mne by jedině musela na ÚP předložit uzavřenou smlouvu . My jsme jednou měli pracovníka, kterého jsme přijímali také z ÚP, jenže pracovní místo mělo vzniknou cca za 3 měsíce, dali jsme mu potvrzení, že ho za ty 3 měsíce přijmeme, aby ho už neposílali s doporučenkami na žádná volná pracovní místa. Odmítli to - akceptují jen, když přijde s uzavřenou pracovní smlouvou .
Tak tohle oni neřeší, prostě mají svá pravidla- pokud nemáte uzavřenou pracovní smlouvu a jste uchazeč, jste povinen chodit na nabízená místa, eventuálně volné místo přijmout. Ono, bohužel, by se našlo jistě spousta vykuků, kteří by takto odmítali nabízená místa s tím, ža mají slíbenou práci jinde , potom by to nějak nevyšlo, do PP nenastoupili a pěkně si hověli doma a stát za ně platil. Takže na druhé straně se není co divit.
Nevím, jak úřady práce, ale soudy zpravidla předem uzavřenou pracovní smlouvu neberou v úvahu s odůvodněním, že dopředu nelze předjímat, zda nebudou naplněny podmínky pro to, aby zaměstnavatel od ní odstoupil a zda tak neučiní. To, že daná osoba ve stávajícím zaměstnání dala výpověď, nemá žádnou relevanci.
Re: prosím ještě VH
Dobře, ovšem jak by se potom postupovalo, když pan xy má s námi uzavřenou pracovní smlouvu např. s nástupem od 1.7.2016 , zatím je na ÚP a ten ho posílá na doporučenku k jinému zaměstnavateli, který by ho také přijal, dejme tomu od 1.5.2016 ovšem bez zkušební doby. Co by se pak, dle vás a zákonů dělo. Jak by měl postupovat zaměstnanec, který tedy by chtěl být do toho 1.7. na ÚP a nastoupit do tohoto pracovního poměru, nikoliv toho doporučovaného ÚP, bez toho, aby při odmítnutí nabídky ÚP nebyl vyřazen z evidence. díky moc za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.