Vlákno názorů k dotazu Mzda-prémie od jasná. - Re: Mzda-prémie Jak mu to chce zaplatit, ve výplatě?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2016 13:42

S. (neregistrovaný)

Re: Mzda-prémie
    Do výplaty mu to dát nechce.

>>Dobrý den,
    >>
    >>poprosím o radu, jsem začátečník. Zaměstnavatel chce
    >>zpětně zaměstnanci doplatit prémie. Jedná se o 10%,
    >>hodinová mzda. Částku jsem ze základní mzdy
    >>vypočítala,musím od toho ještě odečíst
    >>sociální,zdravotní, daň?
    >>
    >>Díky moc.
    >
    >Jak mu to chce zaplatit, ve výplatě?

• 9. 4. 2016 14:59

Kara (neregistrovaný)

Teď se nebudu vyjádřovat k penězům načerno na ruku. Ale i jako začínající účetní, která počítá nebo bude počítat mzdy, přece musíte znát alespoň základy, tzn výpočet čisté mzdy z hrubé.

• 9. 4. 2016 15:00

JiřinaH. (neregistrovaný)

Odečtete ZP,SP a daň tolik, kolik by ovlivnila premie ,kdyby byla vyplacena regulérně. Též nejsem zastáncem těchto způsobů, ale jak je vidět, děje se a po účetní (třeba to ani není mzdová) asi žádají, aby to vedoucímu vypočítala, tak se tomu nedivte.

• 9. 4. 2016 15:32

dann (neregistrovaný)

Bezvadné - takže už budeme jakékoliv porušování zákona brát jako normální věc a dokonce se ani nebudeme divit. Moc pěkné. Nevím, jestli budete tak spokojená, až někdo okrade vás.

• 9. 4. 2016 15:49

Kara (neregistrovaný)

Klid, berte to jako dotaz, jak z hrubé vypočítat čistou (což by i začínající mzdovka měla vědět). Já si to kolikrát také musím počítat, ne proto, aby to zaměstnanci dostali načerno, ale abych zjistila, jakou jim asi dát zálohu s tím, že tu hrubou částku budou mít přidanou k příští mzdě (to v případě, že firma jim chtěla dát odměnu a dozvěděla jsem se to až po zpracování a výplatě mezd). Jestli šéf tazatelky dává černé peníze, tak tomu nezabráníte tím, že tazatelce neporadíte, jak vypočítat z hrubé čistou. Konkrétně tato rada přece neznamená, že s tím človêk souhlasí.

• 9. 4. 2016 15:58

Přesně,Karo.Mám pochopení pro tazatelku,která možná ani není mzdováúčetní,jak jsem už psala a se svým nadřízeným se zřejmě nechce dohadovat,což mi doufám nebude opět přičteno "k dobru". Se svými nadřízenými jsem se nikdy nemusela dohadovat, protože respektovali mou práci.

• 9. 4. 2016 15:54

No,jestli ta poznámka patřila mě,což zřejmě ano,nejde o jakékoliv porušování zákona, jak bagatelizujete. A až vás život trochu otluče,bojovníku ,budete chápat i tuto tazatelku,že nemá zřejmě na to bojovat za pravdu právě u takovéto prkotiny z praxe.
    Přiznám se klidně k tomu,že toto malé" okrádání" mě ale vůbec nevzrušuje.

• 9. 4. 2016 18:18

dann (neregistrovaný)

Malé nebo velké, vždycky je to okrádání. Takže hodně úspěchů až vás okrade třeba telefonní operátor, prodavačka , naletíte nebo někdo z vaší rodiny, podomním prodavačům, prostě kdokoliv. Zřejmě vám to bude jedno a nebude vás to vzrušovat. Ono to vždycky začíná malými věcmi a co z toho nakonec bývá ? Poradit výpočet - proč ne, ale tazatelka napsala, že nechce dávat do výplaty a vy poradíte, ať se nedivíme. Pěkné, zřejmě se nedivíte a je vám jedno jakékoliv rozkrádání čehokoliv. Zajímalo by mne, jak byste se stavěla k tomu, kdyby třeba vaše rodiče zmanipulovali k podpisu nějaké nevýhodné smlouvy, myslím, že to už by vám tak jedno nebylo.

• 9. 4. 2016 18:53

Kara (neregistrovaný)

Tazatelka nepsala, že ona nechce ty peníze dát přes mzdu, ale že je tam nechce dát vedoucí. Ona má jen vypočítat, kolik a ptala se, jak se z hrubé vypočte čistá. Vy myslíte, že když jí neporadíte, tak donutíte šéfa, aby tu odměnu prohnal přes mzdy? A co ten zaměstnanec, vezme si ty peníze nebo je odmítne jako podvod, co myslíte? A kdoví jak to je, třeba to chce vědět kvůli záloze a do mzdy to dá v hrubém příště. A třeba nejde o s.r.o, ale o živnostníka. Znám jich více, co dají peníze na ruku, berou to prostě jako svoje peníze, které oni přiznávají a daní. A přiznám se, že toto mě taky vůbec nevzrušuje.

• 9. 4. 2016 18:58

xJ (neregistrovaný)

>>>>>>Do výplaty mu to dát nechce.
    >>>>>>

>>>> Odečtete ZP,SP a daň tolik, kolik by ovlivnila
    >>>>premie
    >>>>,kdyby byla vyplacena regulérně. Též nejsem zastáncem
    >>>>těchto způsobů, ale jak je vidět, děje se a po účetní
    >>>>(třeba to ani není mzdová) asi žádají, aby to
    >>>>vedoucímu vypočítala, tak se tomu nedivte.
    >>>
    >>>Bezvadné - takže už budeme jakékoliv porušování
    >>>zákona
    >>>brát jako normální věc a dokonce se ani nebudeme
    >>>divit. Moc pěkné. Nevím, jestli budete tak spokojená,
    >>>až
    >>>někdo okrade vás.
    >>No,jestli ta poznámka patřila mě,což zřejmě ano,nejde
    >>o jakékoliv porušování zákona, jak bagatelizujete. A
    >>až vás život trochu otluče,bojovníku ,budete chápat i
    >>tuto tazatelku,že nemá zřejmě na to bojovat za pravdu
    >>právě u takovéto prkotiny z praxe.
    >>Přiznám se klidně k tomu,že toto malé" okrádání" mě
    >>ale vůbec nevzrušuje.
    >
    >Malé nebo velké, vždycky je to okrádání. Takže hodně
    >úspěchů až vás okrade třeba telefonní operátor,
    >prodavačka , naletíte nebo někdo z vaší rodiny, podomním
    >prodavačům, prostě kdokoliv. Zřejmě vám to bude jedno a
    >nebude vás to vzrušovat. Ono to vždycky začíná malými
    >věcmi a co z toho nakonec bývá ? Poradit výpočet - proč
    >ne, ale tazatelka napsala, že nechce dávat do výplaty
    >a vy poradíte, ať se nedivíme. Pěkné, zřejmě se
    >nedivíte a je vám jedno jakékoliv rozkrádání čehokoliv.
    >Zajímalo by mne, jak byste se stavěla k tomu, kdyby třeba
    >vaše rodiče zmanipulovali k podpisu nějaké nevýhodné
    >smlouvy, myslím, že to už by vám tak jedno nebylo.

Přesně tak danne. Tazatelka musí zaměstnavateli sdělit, že okrádat stát nehodlá a musí toto rezolutně, stejně jako vy, odmítnout spočítat a ještě by mohla zaměstnavatele poučit, třeba použít stejné argumenty, jako jste použil vy. Co myslíte, že se stane?
    Možná bude mít nad hlavou svatozář, jakou máte vy, ale také bude možná bez zaměstnání. On to totiž není její výmysl, ale zaměstnavatele a s tím ona asi těžko co udělá.

• 9. 4. 2016 19:17

dann (neregistrovaný)

Já jsem nenapsal nic o tom, že by to neměla spočítat. Já reagoval primárně na to, jak psala p. Jiřina, že to, že on hodlá dávat peníze na ruku, ji vůbec nevzrušuje. Jinými slovy, okrádání jiných ji nevzrušuje. Účetní spočítat ano, co si pak šéf udělá ani nemusí vědět. Mně šlo spíše o ty reakce na to, že kdyby šéf chtěl okrádat, tak to nikoho nevzrušuje. To je na tom to hrozné, že krádeže, podvádění nechávají lidi klidnými, každému je to jedno, Prostě totalitní - kdo nekrade, okrádá rodinu, je dnes přivedeno k dokonalosti. Jen nechápu jedno, když chce zaměstnavatel dát peníze na ruku, proč se s tím takto počítat ? Dá přece sumu, kterou uzná za hodné, ne ? Jaký to má smysl ten výpočet ?

• 9. 4. 2016 19:47

xJ (neregistrovaný)

Danne, kdyby jsme se měli/y vzrušovat nad každým podvodem nebo krádeží, tak jsme vzrušení/é permanentně a k čemu pak by to vedlo?
    Vladimír2 by možná napsal, že leda tak ke zvýšené porodnosti a já napíšu, že se také nemíním nad takovou prkotinou vzrušovat anžto do cvokárny nás dovedou zřejmě naopak brzy zákony k zamezení podvodů a krádeží jako je KH a EET a podobné perly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).