Re: Podílové spoluvlastnictví
máme smlouvu o rozdělení majetku, že on mi dá nábytek a já mu dám tu půlku baráku. Měl i vyplněný a podepsaný návrh na vklad do katastru, ale do teď se nic neděje. Proto mě zajímá, že kdyby tu novou hypo neplatil, jestli můžou jít z té banky po mě, jako spolumajiteli.
jak to píšete, tak nemáte s jeho hyp. nic společného, takže placení je jeho problém.Proč neprovedl změnu v KN asi nevíte, jinak se vyrovnal, dal Vám co jste dohodli?Pokud ano, tak Vy máte dle dohody to sjednané a on rovněž, ale nepodal návrh na vklad do KN,
nebo podal a KN nekoná:) záleží, jak je to taky dlouho, někdy je zápis za dva dny a někdy to trvá podstatně déle.Myslím, že na to má asi 60 dnů.
Kdyby návrh na vklad do KN podal, tak by vám jako dotčené osobě mělo přijít Oznámení o zahájení řízení. Takže je pravděpodobné, že návrh nepodal. Orientačně se můžete přesvědčit na webu CUZK, při nahlížení do KN je u konkrétní nemovitosti poznámka, že probíhá řízení o změně vlastníka (pokud je podaný příslušný návrh).
Dobrý den,
rozvedla jsem se s manželem, měli jsme spolu hypotéku a dům v podílovém spoluvlastnictví. Po rozvodu si zřídil novou hypotéku sám na sebe, ale i po roce jsem vedená jako poloviční vlastník. Chtěla jsem se zeptat, jestli mě při nějakých "problémech" z jeho strany ta
hypotéka k něčemu zavazuje? Děkuji za odpověď
Nejdřív se ujistěte u banky, že skutečně nejste pořád zavázaná z úvěru taky. To, že jste si bývalým manželem dohodli, že úvěr bude jen jeho, pro banku nic neznamená. Vyvázání jednoho ze spoludlužníků z úvěru musí banka schválit a sepisuje se o tom dodatek k úvěrové smlouvě.
Teprve potom nebudete zavázaná z úvěru.
Pokud je tedy skutečně (tj. i u banky) z úvěru zavázán jen exmanžel a ten by přestal úvěr splácet, tak záleží na tom, zda je zástavou celá nemovitost. Pokud je zástavou celá nemovitost, tak půjde do dražby celá.
Pokud je tedy i u banky z úvěru zavázán jen exmanžel, tak v případě nesplácení úvěru na Vás banka může jen "přes zástavu" - viz výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.